• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • november 2009

  A Walk to Remember - Nicholas Sparks

  Hver april, når vinden lukter av furu og sjøsalt, tenker Landon Carter ekstra mye tilbake på det siste året sitt på videregående, og ikke minst jenten som forandret livet hans. Som 57-åring, tar Carter oss tilbake til år 1958 i Beaufort, North Carolina, og vi får høre historien hans.

  Carter valgte drama istedenfor kjemi, i håp om at det ville bli lettere. I akkurat denne klassen går Jamie Sullivan, datteren til presten som liker å lese Bibelen og ta vare på de hjemløse på fritiden. Da ingen vil spille hovedrollen i julespillet det året, tar Sullivan sjansen å spør Carter. Da han takket ja, hadde han ingen anelse om at det skulle bli starten på "the best time of his life" og samtidig kanskje den verste.  Jeg hadde veldig høye forventninger til denne boken etter at jeg hadde sett filmen, men jeg skal ærlig inrømme at filmen er bedre. Hvor ofte skjer det? Det er lenge siden jeg leste denne boken nå, så jeg husker ikke detaljene på rams, men jeg vet at det som står i boken er det som faktisk skjedde siden det er en sann historie. Filmen skal ha blitt gjort om på for å passe til et mer moderne tenåringssamfunn, så grunnen til at jeg ikke likte den så godt ligger vel i at jeg ikke kan relatere til samfunnet på 50-tallet eller noe. Alt i alt er handlingen god, og den symboliserer ekte kjærlighet på sitt beste.

  Shiver - Maggie Stiefvater

  Mens resten av byen er livredde for ulvene i skogen, ser Grace på dem fortryllet. Selv om hun en gang faktisk ble bitt og har den største grunnen til å frykte dem, så klarer hun ikke å ta øynene fra den guløyde ulven som reddet henne. Det hun ikke vet er at ulvene blir til mennesker igjen når det er varmt ute og at de har blitt transformert til ulver av et bitt. Etter en viss tid blir de til ulver for alltid.

  Første gang Grace møter Sam som menneske, er hun sikker på at det er ulven hennes fordi han har akkurat de samme øynene. Etter hvert utvikler de et forhold, men når vinteren kommer sliter Sam med å forbli et menneske og dette er antagelig hans siste sommer i menneskeform. Hva han ikke kan forstå, derimot, er hvorfor Grace aldri har blitt til en ulv, hun ble jo bitt hun også.

  shiverfinalcover

  Jeg hadde høye forventninger til denne boken, men jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet. Hele fantasy aspektet er ikke godt nok utforsket, men det er et bra konsept og jeg vet at et par ting vil bli oppklart i neste bok.

  terning5

  A Map of the Known World - Lisa Ann Sandell

  Cora drømmer om å flykte, flykte fra livet sitt. Helt siden hennes opprørske bror døde i en bilulykke har hun følt seg innestengt i den lille byen hun bor i. Hver dag er den samme og det skjer aldri noe nytt. Hun forestiller seg andre plasser ved å tegne kart over de plassene hun har lyst å besøke, slik unnslipper hun hvert fall virkeligheten noen få timer.

  Da hun innser at hun har begynt å falle for Damian, bestevennen til broren som også var med i ulykken, finner hun ut at hun faktisk hadde noe til felles med broren likevel. Spørsmålet er; hvordan liker foreldrene at hun dater gutten de klandrer for deres sønns død?

  map of known world jkt2

  Dette er en veldig kunstnerisk bok og selv om jeg ikke er noen kunstner, så er boken ganske gøy. Selvsagt kan jeg ikke sette meg inn i situasjonen Cora er i, men forfatteren gjør en god jobb med å skildre følelsene til karakterene.

  The Amaranth Enchantment - Julie Berry

  Foreldrene hennes dro til det kongelige ballet, men kom aldri hjem igjen. Siden da har Lucinda bodd hos sin onkel, og den onde konen hans som behandler henne som om hun ikke var verdt noe. Hun jobber daglig i deres gullsmedbutikk og en dag kommer det to uvanlige kunder innom; en prins og en heks. Begge vil endre fremtiden hennes. Nå, som femten år, må hun face mannen som tok alt fra henne og som står i fare for å ta alt fra den kongelige familien også. Kompaniert av en geit, en tyv og en heks setter de sammen ut på en reise hvor de vil oppleve magi og romanse.

  julieberry

  Jeg hadde ikke så høye forventninger til denne boken, jeg trodde at det kom til å være "just another cinderella story", men jeg ble positivt overrasket. Det som trakk ned, derimot, var at konseptet ikke er godt nok utforsket. Jeg synes forfatteren gjorde en god jobb med å beskrive de ulike karakterene, for alle hadde hver sin unike personlighet. Jeg kunne ønske det hadde blitt mer av et trekantdrama, noe jeg aldri gjør, for denne historien gir grunnlag for et interessant et. Slutten var noe for seg selv, bokstavelig talt, jeg skjønte den ikke helt og det ødela ganske mye.

  You Are Here - Jennifer E. Smith

  Emma har aldri helt passet inn i familien sin. Da hun finner dødsattesten til han som skulle ha vært hennes tvillingbror, tror hun at det er derfor hun aldri har følt seg helt hel. Uten å nevne noe til familien, som alle har holdt dette skjult for henne, setter hun ut på en road trip for å dra og besøke graven til broren, Thomas. Da bilen streiker, har hun ingen andre å ringe enn nabogutten, Peter, som hun bare trodde var interessert i geografi og historie. Peter, som er forelsket i henne og ville ha gjort alt for henne, nøler ikke med å si ja da muligheten byr seg. Sammen setter de ut på en reise og for hver mil som går lærer de mer om hverandre. Kanskje var de ikke så ulike likevel?

  youarehere

  Dette er en fin bok som tar for seg en del temaer som de fleste ungdommer må gå igjennom i dag; hvem man er, hvor man hører til, hva fremtiden bringer osv. Den appelerte likevel ikke til meg og til tider ble den litt for kjedelig. Den eneste grunnen til at jeg hadde hastverk med å bli ferdig, var fordi jeg var klar for noe nytt. Jeg følte at vi kunne ha fått høre mer om hvordan det ordnet seg for Peter til slutt. Selv om Emma er hovedpersonen så er Peter like mye med han også. Dette er en av de få gangene jeg kunne ønske det var en "en måned senere" slutt.

  Kissed by an Angel - Elizabeth Chandler

  Ivys kjæreste, Tristan, har komt igjen i form av en engel for å beskytte henne mot personen som tok livet hans (en person han selv ikke vet hvem er). "Ulykken" som var ment for å drepe Ivy gikk ikke helt etter planen, så da hun overlevde startet nedtellingen før det var hennes tur, igjen. Problemet er bare at Ivy sluttet å tro på engler dagen Tristan døde, og nå blokkerer hun han ute ved mangelen på tro.

  kissedangeluk

  En ting er sikkert, denne boken er lang, 600-700 sider. Grunnen til lengden er at det egentlig er tre bøker som i en nyere utgave har blitt trykt sammen. Jeg tror historien opprinnelig ble skrevet på slutten av 1990-tallet, faktisk. Lengden hadde vært topp dersom boken hadde vært utrolig god, og selv om jeg ikke vet hva det var, så klarte denne boken ikke å fange min interesse. Det var mye frem og tilbake. Selve historien begynte med noe jeg ikke er særlig fan av, in medias res, som vil si at historien begynner rett inn i handlingen og går tilbake på hvordan det skjedde senere. Det var likevel et par hendinger jeg ikke forutså, så det var bra, og etter den trege starten begynte boken faktisk å bli bedre.

  Breathing - Cheryl Renée Herbsman

  Hva om gutten som tok pusten fra deg var den eneste som kunne hjelpe deg å puste? Da Savannah møter Jackson, er hun overbevist om at han er hennes tvillingsjel, og at han er grunnen til at hennes alvorlige astma er blitt bedre. Men Jackson er bare på besøk hos slektningene sine og han må hjem igjen. Det er uvisst når han kommer tilbake, eller om han i det hele tatt kommer tilbake. Etter hvert må Savannah lære å puste på egen hånd.

  2009breathing

  Dette er nok en bra bok med et godt budskap. Historien formidler blant annet at man må lære å stå på egne ben og hvis man bare prøver så kan man klare alt. I tillegg er dette en bok som underholder og du vil ikke kjede deg.

  Wings - Aprilynne Pike

  Laurel har aldri vært som de fleste andre på hennes alder og at det plutselig vokser en blomst på ryggen hennes hjelper ikke. Den eneste hun føler at hun kan snakke med om dette, er den nye vennen, David. Sammen prøver de å finne en forklaring, men hun vet ikke en gang hvor hun kommer fra. Hun ble nemlig lagt i en kurv på "foreldrenes" dørmatte da hun var tre år. Tilfeldig møter hun Tamani, som har mange av de svarene hun søker. Det viser seg at hun er en fe som ble sendt til menneskeverdenen på et oppdrag. Nå står hun som mellomleddet i en gammel kamp mellom fèer og troll, og hun er kanskje den eneste som kan redde dem alle. På toppen av det hele må hun ordne opp i sine følelser for David og Tamani, og finne sin plass i to forskjellige verdener.  Det som er litt dumt med denne boken, er at forfatteren tar noen enkle utveier her og der. Fantasiverdenen er heller ikke så godt utforsket. Likevel kunne jeg ikke snu sidene fort nok, jeg ble rett og slett like fortryllet som Laurel ble av all magien. Dessuten er "Wings" bare innledelsen til de neste tre bøkene i serien, så jeg skjønner hvorfor det ble som det ble. Pike har skapt et unikt konsept med troll som skurker, hvor ofte støter man på de skapningene innen litteratur om dagen? Jeg kan trygt si at jeg gleder meg til å lese videre på neste bok.

  Sea Change - Aimee Friedman

  Miranda Merchant er en 16 år gammel jente som er god i vitenskap, men som føler at hun aldri helt har passet inn. I det siste har det blitt verre. Ikke bare var kjæresten utro, men han var utro med bestevenninnen hennes, så nå har hun ingen. Da muligheten for å tilbringe sommeren på en liten, mystisk øy ved navn Selkie Island byr seg, takker hun ja øyeblikkelig. På øyen blir Miranda presentert for spørsmål vitenskapen ikke har svar på, Leo, men hva er det han skjuler? Hun vil også oppdage egne, skjulte familiehemmeligheter.  Dette er den perfekte sommerbok, rett og slett. Det er ikke ofte man ser denne typen tvist i en sånn historie, men det ble en helt naturlig del av historien. Hadde forfatteren byttet stemme mellom Miranda og Leo, så hadde nok konseptet blitt bedre utforsket, men da hadde heller ikke mystikken og intensiteten vært der, noe som er sentralt gjennom hele boken. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg føler om slutten; på en måte vil jeg ha svar på spørsmålene som ikke ble besvart, men samtidig er det en ganske fin slutt som bevarer sommerfølelsen. Forresten, er ikke omslaget bare helt nydelig?

  Marias bokblogg

  Maria

  20, Bergen


  Mitt navn er Maria og jeg elsker å lese bøker. Her vil jeg holde deg oppdatert på det siste nye innen engelskspråklig litteratur og forhåpentligvis introdusere deg for en fantasiverden du ikke visste eksisterte.

  bloglovin

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits