• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • september 2010

  Det er mitt liv - Katarina von Bredow

  Arvid skal komme på festen bare for hennes skyld. Det påstår i hvert fall bestevenninnen Louise. Med bankende hjerte og sommerfugler i magen drar Jessica avgårde, og han er der! Akkurat som Louise sa. De danser og prater og det ene fører til det andre.
  Etterpå er Jessica redd for at han bare ville ha henne i seng, men sånn er det ikke. Arvid er virkelig den hun hadde håpet han var, og alt er så bra som det kan få blitt. Inntil mensen ikke kommer når den skal ...
  - Hentet fra Gyldendal  Dette er ikke bare den første norske boken jeg har lest på en stund (oversatt fra svensk), men også den første norske boken jeg anmelder her på bloggen. Nå har jeg ikke lest mange bøker om dette temaet, men "Det er mitt liv" er en innsiktsrik bok om en uønsket tenåringsgraviditet der abort preger historien på flere måter. For de fleste ungdommer så er ikke dette noe man kan relatere til selv hvis man ikke er i samme situasjon, men Bredow klarer å fange dybden på de følelsene jeg tror er sentrale under en graviditet.

  Ettersom både tenåringsgraviditet og abort er omdiskuterte temaer, så har kanskje noen bestemte meninger om de på forhånd. Likevel får forfatteren frem at man faktisk ikke kan være helt sikker på hva man selv ville gjort før man eventuelt er i samme båt som Jessica. Noen vil kanskje si at forfatteren har en skjult hensikt i forhold til retningen Jessica velger til slutt, men personlig synes jeg hun klarer å holde en nøytral synsvinkel der hun argumenterer for at det faktisk ikke er et fasitsvar. Som sagt er ikke dette en bok om en tenåringsmor og hverdagen hennes, men om avgjørelsene hun må ta på vegne av de rundt henne, seg selv og fosteret.

  I løpet av historien får man selvsagt se en vekst i flere av karakterene ettersom de har måttet vokse opp tidligere enn andre på samme alder, men når det kommer til stykket så er hovedpersonen en ungdom som opplever alt fra usikkerhet til forelskelse. "Det er mitt liv" er derfor ikke bare en seriøs og alvorlig bok og det er kanskje kombinasjonen som gjør den så realistisk. Ja, leserne er vitne til de negative konsekvensene av valgene Jessica tar, men også de positive.  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal.

  Trailer tirsdag

  Trailer tirsdag

  Linger (oppfølger) - Maggie Stiefvater

  Just a few months ago, it was Sam who was the mythical creature. His was the disease we couldn't cure. His was the good-bye that meant the most. He had the body that was a mystery, too strange and wonderful and terrifying to comprehend.

  But now it is spring. With the heat, the remaining wolves will soon be falling out of their wolf pelts and back into their human bodies. Sam stays Sam, and Cole stays Cole, and it's only me who's not firmly in my own skin.
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Jeg skal ærlig innrømme at det tok en god stund før jeg klarte å sette meg skikkelig inn i denne historien igjen. Det skyldtes ikke bare det faktumet at jeg synes begynnelsen var relativt kjedelig, men også fordi forfatteren ikke er så flink til å oppsummere tidligere hendelser fra "Shiver", den første boken i serien. Siden jeg leste "Shiver" nesten med en gang den ble utgitt, så var det mye jeg ikke husket nå og som jeg ikke fikk svar på før langt ut i boken.

  Likevel ble jeg positivt overrasket av historiens mange vendinger etter hvert som jeg ble ferdig med den første delen. Først var jeg litt skeptisk til at mange av de gamle tilleggskarakterene fikk en så sentral plass i "Linger", men jeg tror faktisk det var det som gjorde at historien forbedret seg på mange områder. Konseptet er bedre utforsket og karakterene er bedre utviklet, og hvem sier nei til dobbelt opp med romanse?

  Det er vanskelig å kategorisere denne serien som typisk tenåringslitteratur ettersom karakterene er så voksne på hver sin måte. Historien blir på mange måter mer realistisk som følge av dette ettersom man kan se hvordan de ulike situasjonene har påvirket dem. Dette er bare et av elementene som gjør at bøkene skiller seg ut blant andre varulvshistorier nå om dagen. En ting er sikkert, det blir spennende å se hvordan det hele ender i den tredje og siste boken.


  Trailer tirsdag

  Beautiful Malice - Rebecca James

  Following a terrible tragedy that leaves her once-perfect family shattered, Katherine Patterson moves to a new city, starts at a new school, and looks forward to a new life of quiet anonymity.

  But when Katherine meets the gregarious and beautiful Alice Parrie her resolution to live a solitary life becomes difficult. Katherine is unable resist the flattering attention that Alice pays her and is so charmed by Alice's contagious enthusiasm that the two girls soon become firm friends. Alice's joie de vivre is transformative; it helps Katherine forget her painful past and slowly, tentatively, Katherine allows herself to start enjoying life again.

  But being friends with Alice is complicated - and as Katherine gets to know her better she discovers that although Alice can be charming and generous she can also be selfish and egocentric. Sometimes, even, Alice is cruel.

  And when Katherine starts to wonder if Alice is really the kind of person she wants as a friend, she discovers something else about Alice - she doesn't like being cast off.
  - Hentet fra Goodreads  "Beautiful Malice" er ikke en av de historiene som avslutter med at protagonisten lever lykkelig i alle sine dager, tvert imot, dette er en realistisk fortelling som vil vise leseren både de positive og negative konsekvensene av valgene man tar i livet. Det er umulig å være forberedt på denne romanens seriøsitet; mord, psykopati og narsissisme er bare noen av de alvorlige temaene som blir tatt opp.

  Strukturen er bare et av de originale elementene som skiller "Beautiful Malice" fra andre bøker. Boken består nemlig av tre parallelle handlinger der forfatteren tar deg med til ulike tidspunkt i protagonistens liv. Hver periode er kritisk for karakterens utvikling og de introduserer leseren for en konflikt man ikke kan forstå helheten av før man har fått informasjon fra en av de andre periodene. Dette blir ikke komplisert eller forvirrende, men en suksess ettersom forfatteren lykkes i å opprettholde tre nesten identisk spennende handlinger gjennom hele historien.

  Det er enkelt å kategorisere noen som naiv, gal eller slem ut ifra oppførselen deres, og dette skjer hele tiden i virkeligheten, men James argumenterer så godt på sine karakterers grunnlag at det er umulig å hate selv Alice. Forfatteren har en utrolig god innsikt i temaene hun skriver om og som følge av dette blir karakterene automatisk tredimensjonale. Det er imponerende hvordan hun kan skape karakterer med mange av de samme problemene, men likevel klarer hun å skildre det individuelle menneskets reaksjon på samme hendelse. Nå snakker jeg ikke bare om karakterene, for ingen av leserne vil tolke denne boken likt. James lar ikke sitt personlige syn påvirke historien, ikke mange kan se to sider av samme sak uten å la sin mening bli dominant, men her er det altså opp til leseren å gjøre seg opp sin egen mening.

  "Beautiful Malice" er ikke en pageturner i form av action, selv om prologen hinter til et blodbad, men i form av nervøsitet. Det er nettopp dette som gjør den til en psykologisk thriller av beste kvalitet; det faktumet at man aldri vet hvem som ender opp som den kriminelle til slutt. Den karakteren leseren ser på som skurken, kan få frem så sterke følelser i en person at det er protagonisten du er redd skal komme på kanten av loven. En slik thriller kan ikke sammenlignes med en kriminalroman, du leter nemlig ikke etter spesifikke bevis som fingeravtrykk, her må man bruke dømmekraften sin til å legge sammen både følelser og reaksjoner for å kunne se et motiv.

  Trailer tirsdag

  Shadow Kiss (oppfølger) - Richelle Mead

  It's springtime at St. Vladimir's Academy, and Rose Hathaway is this close to graduation. Since making her first Strigoi kills, Rose hasn't been feeling quite right. She's having dark thoughts, behaving erratically, and worst of all... might be seeing ghosts.

  As Rose questions her sanity, new complications arise. Lissa has begun experimenting with her magic once more, their enemy Victor Dashkov might be set free, and Rose's forbidden relationship with Dimitri is starting to heat up again. But when a deadly threat no one saw coming changes their entire world, Rose must put her own life on the line - and choose between the two people she loves most.
  - Hentet fra hjemmesiden til forfatteren  Ikke bare har jeg en ny favorittserie å legge til på listen, men også en forfatter. Det er lenge siden jeg har lest en god vampyrserie, eller en så god bokserie generelt. Konseptet er rett og slett genialt. I tillegg er ikke dette en av de seriene der bøkene blir dårligere etter hvert som oppfølgerene blir tilgjengelige. "Shadow Kiss" er bok nummer tre av totalt seks bøker, og det blir bare bedre og bedre, om det overhodet er mulig. Forfatteren opprettholder spenningen ved at det er umulig å forutse den minste hendelse.

  Et av de elementene som gjør denne serien så spesiell, er forholdet mellom Rose og Lissa. Det er vanskelig å finne et godt forhold mellom bestevenner innen litteratur om dagen, men Mead skildrer forholdet mellom disse to så godt at det ikke er noen tvil om at de faktisk er bestevenner. Sant nok, de er to vilt forskjellige personer, men det faktumet at de utfyller hverandre gjør det hele realistisk.

  Til tross for at Rose ikke er en person jeg vanligvis ville likt, så er hun antageligvis den protagonisten som er best utviklet av alle jeg har lest om. Hun later ikke som om hun er noen andre enn seg selv, hun står for det hun tror på og er ikke redd for å dele sine meninger med andre. Likevel skryter ikke forfatteren henne opp i skyene, hun har feil akkurat sånn som alle oss andre. Man skal lete lenge etter en bedre heltinne. Jeg skal ikke engang begynne å uttale meg om romansen, for det blir ikke stort bedre enn dette.

  Marias bokblogg

  Maria

  20, Bergen


  Mitt navn er Maria og jeg elsker å lese bøker. Her vil jeg holde deg oppdatert på det siste nye innen engelskspråklig litteratur og forhåpentligvis introdusere deg for en fantasiverden du ikke visste eksisterte.

  bloglovin

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits