• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • august 2011

  Trailer tirsdag

  Forbidden - Tabitha Suzuma

  Seventeen-year-old Lochan and sixteen-year-old Maya have always felt more like friends than siblings. Together they have stepped in for their alcoholic, wayward mother to take care of their three younger siblings. As defacto parents to the little ones, Lochan and Maya have had to grow up fast. And the stress of their lives - and the way they understand each other so completely - has also also brought them closer than two siblings would ordinarily be. So close, in fact, that they have fallen in love. Their clandestine romance quickly blooms into deep, desperate love. They know their relationship is wrong and cannot possibly continue. And yet, they cannot stop what feels so incredibly right. As the novel careens toward an explosive and shocking finale, only one thing is certain: a love this devastating has no happy ending.
  - Hentet fra Goodreads  "Forbidden" av Tabitha Suzuma er en utrolig vakker, men også hjerteskjærende roman. Den er nydelig skrevet og har blitt en av mine personlige favoritter. Likevel føler jeg det er viktig å presisere at dette er en bok som ikke passer for alle. Historien krever at leseren, til en viss grad, er fordomsfri. Suzuma tar nemlig opp et nokså kontroversielt tema og boken vil av den grunn antakelig miste mange potensielle lesere. Hovedtemaet er incest, nærmere bestemt søskenkjærlighet. Ettersom jeg selv likte denne boken svært godt, så synes jeg selvsagt at dette er utrolig synd, men folk vet selv hvor grensene deres går.

  Denne kjærlighetshistorien er på ingen måte ideell, men den er likevel en av de fineste historiene jeg noen gang har lest om kjærlighet. "Forbidden" vil etterlate deg med stridende tanker som du automatisk vil stille spørsmålstegn ved. Til tross for at man på forhånd vet at det ikke kan bli en happy ending, så vil man etter hvert begynne å heie på romansen som blomstrer mellom Lochan og Maya. Suzuma argumenterer godt på sine karakterers vegne og man opplever gradvis at forholdet til Lochan og Maya utvikler seg fra nære søsken til noe mer.

  I flere år har de nemlig vært forsørgerne i familien og tatt vare på sine tre yngre søsken. Som et resultat har de vært nødt til å vokse opp før de på sin egen alder. For å holde familien samlet har de ikke kunnet stole på noen andre enn hverandre og de har delt en byrde som har ført de tettere sammen. Denne bakgrunnen gjør romansen desto mer troverdig og man kan nesten si at det har ligget i kortene. I tillegg får man en bedre forståelse ved at historien er fortalt fra både Lochan og Maya sitt perspektiv. Man ser virkelig hvordan foreldrenes forsømmelse har påvirket forholdet de i mellom. Men dette gjør også "Forbidden" til mer enn bare en kjærlighetshistorie. Båndet mellom alle søsknene er nemlig utrolig sterkt. Alle karakterene har dessuten forskjellige og godt utviklede personligheter og deres individuelle problemer kommer også frem. Sosial angst og alkoholisme er begge sentrale temaer. Likevel vil jeg si at dette først og fremst er en bok om familie.

  Det er vanskelig å skrive en anmeldelse av en bok som blir møtt med skepsis og sterke meninger, og selv om de fleste kanskje aldri vil vurdere å lese denne boken, så er det større grunn til å faktisk skrive en anmeldelse. Jeg håper flere vil gi den en sjanse. Man kan ikke legge skjul på at incest skjer og "Forbidden" er en roman som faktisk kan gi folk en bedre forståelse for det. Jeg sier ikke at man skal akseptere det, men er det rett å vise så mye hat mot de som faktisk har det sånn? Uansett, de siste sidene var helt forferdelige å lese, men jeg føler også at det var den slutten som passet historien best. Jeg tenker enda på "Forbidden" og jeg tror den kommer til å være med meg i lang tid.

  Se hva forfatteren svarte i et intervju på en bokblogg da hun ble spurt om hva hun ville at leserne skulle sitte igjen med etter at de hadde lest "Forbidden" her (spørsmål fem).

  Trailer tirsdag

  Jellicoe Road - Melina Marchetta

  At age eleven, Taylor Markham was abandoned by her mother. At fourteen, she ran away from boarding school, only to be tracked down and brought back by a mysterious stranger. Now seventeen, Taylor's the reluctant leader of her school's underground community, whose annual territory war with the Townies and visiting Cadets has just begun. This year, though, the Cadets are led by Jonah Griggs, and Taylor can't avoid his intense gaze for long. To make matters worse, Hannah, the one adult Taylor trusts, has disappeared. But if Taylor can piece together the clues Hannah left behind, the truth she uncovers might not just settle her past, but also change her future.
  - Hentet fra Goodreads  Jeg visste nesten ingenting om denne romanens handling da jeg begynte å lese den. Det jeg visste, derimot, var at alle vennene mine på Goodreads hadde gitt den fem av fem stjerner. I tillegg er "Jellicoe Road" vinner av the Michael L. Printz Award for Excellence in Young Adult Literature, noe som er en stor ære i seg selv. Nå skjønner jeg hvorfor. Å lese denne boken er som å sette sammen biter av et puslespill og det er utrolig gøy når man ser hvordan alt henger sammen. Selv den minste detalj betyr noe i forhold til historien og det er en sammenheng mellom fortid og nåtid. Selv om Marchetta avslører alt til sin tid, så føler man seg som en detektiv hver gang man finner ut av noe på egen hånd. Jeg endte alltid opp med å lese mer enn jeg hadde planlagt.

  "Jellicoe Road" handler om hvordan andre menneskers handlinger har en innvirkning på ditt liv og den etterlater deg med mange tanker å reflekere rundt. I dagene etter at jeg hadde lest ut boken tenkte jeg ikke på annet enn Taylor og de andre karakterene. Det er vanskelig å beskrive hvordan "Jellicoe Road" påvirket meg, men den er utrolig vakker og absolutt verdt å lese.

  Andre anmeldelser: Mari, Nina


  Ny vinner av giveawayen

  Ettersom jeg aldri fikk svar fra den egentlige vinneren av giveawayen, har jeg nå trukket en ny. Jeg ventet såpass lenge med å annonsere en ny vinner med tanke på at det har vært ferietid. Den nye vinneren er hvert fall Camilla Rose. Gratulerer! Jeg kommer til å sende deg en mail fortløpende og jeg sender bøkene i posten så snart jeg har fått hjemmeadressen din.

  Trailer tirsdag

  Oversettelse onsdag

  Liker du god litteratur, men er irritert over at akkurat den boken ikke finnes på norsk? Da er dette noe for deg. Hver onsdag, eller de onsdagene jeg finner noe verdt å dele, kommer jeg til å poste et innlegg med en bok som er eller er i prosessen av å bli oversatt til norsk.

  Ok. Alle har sikkert hørt om denne serien nå, men den er verdt å nevne en gang til dersom flere får øynene opp for serien. "The Hunger Games" eller "Dødslekene" er nemlig en av de beste seriene jeg noen gang har lest og der er jeg ikke alene. Nå blir den første boken til og med filmatisert. Og det fine er at hele trilogien er oversatt til norsk.  I restene av det som en gang var Nord-Amerika, ligger nasjonen Panem. Den velstående og høyteknologiske hovedstaden Capitol er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Styresettet i Capitol er nådeløst og ondt, og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd gjennom å tvinge dem til å sende en gutt og en jente mellom tolv og atten til de årlige lekene de arrangerer; en kamp på liv og død, direktesendt på TV.
  Fra den fattigste av provinsene blir tolv år gamle Prim valgt. Søsteren Katniss på seksten bestemmer seg for å ta Prims plass for å redde henne, og med det er det som om hun undertegner sin egen dødsdom. Fra overveldende luksus i Capitol, blir hun kastet ut i villmarken og kampen for å overleve begynner. Men Katniss har sett døden i hvitøyet før, og er ikke den som gir seg uten kamp. Det hun ikke er forberedt på, er at hun etter hvert tvinges til å måtte foreta noen brutale valg. Det handler om å drepe eller bli drept. Og det er bare én vinner ...
  - Hentet fra Gyldendal

  Trailer tirsdag

  Stolen - Lucy Christopher

  Sixteen year old Gemma is kidnapped from Bangkok airport and taken to the Australian Outback. This wild and desolate landscape becomes almost a character in the book, so vividly is it described. Ty, her captor, is no stereotype. He is young, fit and completely gorgeous. This new life in the wilderness has been years in the planning. He loves only her, wants only her. Under the hot glare of the Australian sun, cut off from the world outside, can the force of his love make Gemma love him back? The story takes the form of a letter, written by Gemma to Ty, reflecting on those strange and disturbing months in the outback. Months when the lines between love and obsession, and love and dependency, blur until they don't exist - almost.
  - Hentet fra Goodreads  Jeg må bare få si at jeg aldri har lest noe lignende. "Stolen" av Lucy Christopher er et friskt pust innen litteratur for unge voksne. Romanen er utrolig vakker, nydelig, komplisert, sterk, følelsesladd og ikke minst hjerteskjærende. Forfatteren gjør en utmerket jobb når hun utforsker de stridende følelsene til Gemma. Som leser er dette noe du selv vil oppleve. Helt fra starten følte jeg det forfatteren ville at jeg skulle føle. Dette er en reise der man vil få kjenne på hat og sinne, men også forvirring og sympati etter hvert som handlingen fortsetter. Mange vil kanskje automatisk si at ingenting kan rettferdiggjøre det Ty utsetter Gemma for, men det er ikke så enkelt. Personlig fikk jeg en ny forståelse for det som kalles Stockholm-syndromet. Man må nemlig se det fra et psykologisk perspektiv, og det krever både tolking og ettertanke. Akkurat slik jeg liker det.

  I dette tilfellet er karakterene virkelig godt utviklet og jeg tror forfatteren har klart å fange nøyaktig de følelsene som en person ville hatt i en slik situasjon. Dette er selvfølgelig vanskelig å si, men etter min mening er dette så nærme en person kan komme hvis man selv ikke har vært i den samme situasjonen. Dette skyldes blant annet Christophers spesielle skrivestil. Boken er nemlig skrevet i form av et brev fra Gemma til Ty. Likevel virker dette helt naturlig og man merker det ikke mens man leser. Det blir faktisk mer personlig. Det er helt umulig å forutse hvordan dette ender. Personlig synes jeg slutten var hjerteskjærende og trist, men jeg forstod samtidig hvorfor det måtte bli slik. Som et siste punkt, så vil jeg bare trekke frem at settingen blir skildret veldig godt av forfatteren og det er nesten som om man er i den australske villmarken selv.

  Andre anmeldelser: Skolebibliotekaren

  In my mailbox #4

  "In my mailbox" er en ukentlig post fra den amerikanske bokbloggeren The Story Siren.

  Da en venninne lurte på om jeg ville kjøpe en bok for henne der jeg bestiller bøker, brukte jeg det som en unnskyldning til å kjøpe noen til meg selv i samme slengen. Så nå har det altså kommet tre nye bøker i boksamlingen min. Det ble ikke så mange denne gangen med tanke på at jeg egentlig har nok uleste bøker liggende, men dette er bøker som jeg har hatt lyst til å lese lenge. Jeg har faktisk fått begynt på den ene, "Stolen", og den er veldig bra så langt.  Fra topp til bunn
  * Stolen - Lucy Christopher
  * Forbidden - Tabitha Suzuma
  * Love Story - Jennifer Echols

  Har du kjøpt noen nye bøker i det siste?

  Trailer tirsdag

  Marias bokblogg

  Maria

  20, Bergen


  Mitt navn er Maria og jeg elsker å lese bøker. Her vil jeg holde deg oppdatert på det siste nye innen engelskspråklig litteratur og forhåpentligvis introdusere deg for en fantasiverden du ikke visste eksisterte.

  bloglovin

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits