• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • mai 2010

  The Summer I Turned Pretty - Jenny Han

  Alt det gode i livet til Belly skjer mellom juni og august. Hun tilbringer nemlig hver sommer i et sommerhus sammen med familien sin og noen bekjente av familien. Hun gleder seg like mye hvert år, men denne sommeren blir annerledes, både positivt og negativt. Dette er sommeren Jeremiah og Conrad, bekjente av familen, viser interesse i henne. Men snart ønsker Belly at alt var som før...  Dette er en perfekt bok å lese nå som sommeren nærmer seg. Samtidig tar den opp mange seriøse og alvorlige problemer. Settingen er også perfekt, det er ikke vanskelig å forestille seg at man er der selv. Til og med når man ikke leser er det lett å dagdrømme om hvordan det hadde vært dersom sommerene er slik som Bellys er. Forfatteren har rett og slett skapt et utrolig godt utgangspunkt. Han legger også til mange tilbakeblikk slik at leserne får et innblikk i de hendelsene som har vært med på å forme karakterene. Dette støtter også følelsen av tradisjon som er sentral i denne boken.

  Likevel synes jeg at det er noe som mangler, men jeg klarer ikke å sette fingeren på hva det er. Jeg tror rett og slett det er det seriøse preget akkurat denne sommeren har, og jeg forventet en lett leseopplevelse uten så mange komplikasjoner. "The Summer I Turned Pretty" er likevel en underholdende bok og jo før man vet ordet av det, så er den ferdig. Slutten er kanskje litt forhastet, men den ender ikke med en direkte cliffhanger.  "It's Not Summer Without You", oppfølgeren, kom ut for litt siden.

  Trailer tirsdag

  A Match Made in High School - Kristin Walker

  Da et obligatorisk kurs, "Trying the Knot", tvinger Fiona og resten av avgangselevene til å leke ekteskap, tror hun ikke at det kan bli verre. Men så blir hun partner med Todd Harding, den største drittsekken på skolen. Hun sier seg til og med villig til å bytte med bestevenninnen som ble satt sammen med den upopulære Johnny Mercer. Dessverre er ikke det lov. Gutten hun selv er forelsket i blir selvfølgelig "gift" med skolens mest populære jente, og Fionas verste fiende (som også er Todds kjæreste). Fiona er ute etter å gjøre livet surt for Todd fordi han begynte, men akkurat som i et ekte ekteskap, lærer Fiona mer om sin partner hver dag, og seg selv. Etterhvert som tiden går får disse tre parene også mer og mer innvirkning på hverandre.  "A Match Made in High School" var ikke som jeg forventet i det hele tatt. Konseptet er genialt, men jeg synes ikke boken levde helt opp til forventningene mine. Likevel er dette en enkel bok å lese og som garantert kommer til å gi deg flere latterkramper. En ting skal være sikkert, Walker er flink til å føre deg ut på viddene. Jeg forutså mye i begynnelsen og trodde jeg hadde alt klart for meg hva som skulle skje videre, men så går hun i motsatt retning og gjør noe helt annet. Jeg ble skuffet da det jeg ville skulle skje, ikke skjedde, men også positivt overrasket over hvor godt jeg likte løsningene hennes.

  Egentlig er dette en veldig stereotypisk bok, men samtidig er den ikke det fordi Walker har gitt de fleste karakterene en dybde. Et annet aspekt jeg likte godt med boken, er at man kan se at forfatteren har lagt mye av seg selv i den. Da jeg leste bioen på nettsiden hennes forstod jeg med en gang at hun har humor, men i tillegg er hovedpersonen og forfatteren glad i samme musikk. Mange forfattere gjør den feilen at de ikke gjør hverdagen til karakterene trolige nok; det er som om de aldri hører på musikk, ser på tv, er på dataen osv., dette er ikke tilfellet her. Jeg var ute etter en morsom, men enkel, leseopplevelse, og det fikk jeg.

  The Nature of Jade - Deb Caletti

  Jade DeLuna er for ung til å dø, det er hun fullstendig klar over. Likevel klarer hun ikke å riste av seg den følelsen som former de skumle tankene som gjør til at hun glemmer å puste. Helt siden hun ble diagnosert med panikkanfall, har hun prøvd sitt beste å holde seg rolig, men det er stort sett bare elefantene i dyreparken som roer nervene hennes. Så møter hun Sebastian, en gutt på omtrent samme alder og som ser ut til å være like facinert av elefantene som hun er. Rettelse; han og sønnen hans. Jade bryr seg ikke om at han har en sønn, men Sebastian har en fortid som kommer til å prege forholdet deres sin fremtid...  Alle skjønner at dette ikke er et altfor nytt konsept, men likevel ble jeg revet med av fortellingen. Da jeg begynte på denne boken visste jeg at dyr kom til å ha en innvirkning på historien, men ikke stor innvirkning som det faktisk er. Hvert kapittel begynner med noen faktum om dyr generelt; hvor like de er i oppførselen i forhold til mennesker. Først tenkte jeg ikke noe særlig over dette, det ble litt kjedelig til tider, men så begynte jeg å skjønne at mange av de inneholdt frempek. Personlig synes jeg det er ganske så gøy å tolke slike.

  Når det kommer til skrivingen, så har jeg delte meninger. Først synes jeg ikke at Caletti hadde noen spesiell skrivestil i det hele tatt, men da jeg ble vandt med den, innså jeg hvor god innsikt forfatteren har i enkelte ting. Beskrivelsene hennes er noe av det beste med denne boken. Det ble kanskje litt lite dialog til tider, men dette er tross alt en bok om selvoppdagelse også på grunn av at Jade sliter med en indre konflikt. Vennene til protagonisten, derimot, ble litt for lite troverdige etter min smak.

  Til tross for at denne boken har mange elementer som kunne vært bedre, har den også mange positive sider. "The Nature of Jade" er den første boken jeg har lest av Caletti, men jeg kommer definitivt til å lese flere. Dette er en bok som tar for seg mange dagsaktuelle temaer som jeg tror de fleste kan relatere til.

  Trailer tirsdag

  Vampire Academy - Richelle Mead

  Lissa Dragomir er en Moroi-prinsesse (en dødelig vampyr med et bond til jordens magi). Hun må bli beskyttet til en hver tid mot Strigoi (de farligste, udødelige vampyrene). Rose Hathaway, Lissas bestevenn, har både menneskeblod og vampyrblod i årene, noe som gjør henne til en Dhampir. De er Moroi'ene sine personlige livvakter, og Rose er Lissas livvakt.

  Frykt for Lissa gjorde at Rose rømte fra St. Vladimir's Academy med Lissa, men etter to år på rømmen blir de brakt tilbake til akademiet. Rose må fortsette utdannelsen sin og Lissa, som er den eneste Dragomir'en igjen, må representere familien. Men til og med bak de beskyttede murene til akademiet, er det mye Rose må beskytte Lissa mot.  Ikke bare har jeg en ny favorittbok å legge til på listen, men også en forfatter. Det er lenge siden jeg har lest en god vampyrbok. Konseptet er genialt og nytt og alt det skal være. I tillegg er dette ikke en av de seriene der bøkene blir dårligere etterhvert som det kommer en ny bok. Forfatteren opprettholder spenningen. Selv om jeg bare har lest de tre første bøkene så langt, halvveis i serien, så klør jeg i fingrene etter å begynne på den fjerde boken. Hadde jeg bare hatt den i bokhyllen... Uansett, man merker ikke en gang at boken blir tynnere fordi det er så gøy å lese. Det er også vanskelig å forutse hendinger, personlig har jeg ingen anelse på hvordan Mead har tenkt å gå frem nå som jeg er komt til bok fire.

  Disse dager er det vanskelig å finne et godt forhold mellom bestevenner i bøker, men i denne serien er forholdet mellom Rose og Lissa så godt skildret at det er ingen tvil om at de er bestevenner. Selv om de er to vilt forskjellige personer, så utfyller de hverandre og det gjør forholdet bare mer realistisk. Det er sikkert noen som ble litt forvirret av sammendraget ovenfor, men det er altså Rose som er hovedpersonen og den vi ser historien gjennom. Rose er ikke vanligvis en person jeg ville likt, men hun er antageligvis den karakteren som er best utviklet i alle de bøkene jeg har lest. Hun later ikke som om hun er noen andre enn seg selv, hun står for det hun tror på og er ikke redd for å dele det med andre. Rose er en smart-ass/kick-ass heltinne og en bedre protagonist skal man lete lenge etter. Og romansen i serien... blir det bedre? Hvis ikke jeg har overbevist deg ennå, så kommer du til å angre på at du ikke tok rådet mitt og leste denne serien.  "Frostbite", bok nummer to i serien, er allerede ute.

  Inside Out - Maria V. Snyder

  Trella er en av de mange skurerne som jobber i underetasjene for å holde "Inside" rent for "the Uppers". Hun holder seg mye for seg selv og tenker stort sett på jobben hun skal utføre for å unngå "the Pop Cops". Stort sett. Hun har hørt det før, men da en opprører påstår at det finnes en vei til "Outside", er det Trella som starter revolusjonen.  Dette er den fjerde boken jeg har lest av Snyder, og jeg elsker de geniale konseptene hun kommer opp med. I "Inside Out" kan det noen ganger være vanskelig å ta inn all informasjonen, det er mange tall osv., men etterhvert så blir det lettere. Boken er ganske sterk, den er litt lik "The Hunger Games" på mange områder,  den tar blant annet opp politiske og sosiale problemstillinger. Snyder er flink til å skildre hvordan livsstilsituasjoner preger de som lever slik. Protagonisten, Trella, er mer voksen på grunn av hvordan hun lever, men i mange situasjoner er hun litt barnslig også. Dette er et eksempel på at hun, som så mange andre, har blitt tatt fra barndommen. Ettersom boken fortsetter, utvikler Trella seg som person også. Et av de elementene jeg liker best med Snyders skriving, er at hvis hun legger til en bestevenn i historien, så forblir personen en bestevenn og ikke noe mer. Jeg liker ikke at mange forfattere ser ut til å legge til et trekantdrama for tiden. Selv om jeg forventet en bok på lik linje med "The Study Series", en annen serie av forfatteren og en av mine favorittserier, så er denne boken utrolig god på sin måte.  "Outside In", oppfølgeren, kommer ut i 2011.

  Trailer tirsdag

  Trailer tirsdag

  Marias bokblogg

  Maria

  20, Bergen


  Mitt navn er Maria og jeg elsker å lese bøker. Her vil jeg holde deg oppdatert på det siste nye innen engelskspråklig litteratur og forhåpentligvis introdusere deg for en fantasiverden du ikke visste eksisterte.

  bloglovin

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits