• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • mars 2010

  Oversettelse onsdag

  Liker du god litteratur, men er irritert over at akkurat den boken ikke finnes på norsk? Da er dette noe for deg. Hver onsdag, eller de onsdagene jeg finner noe verdt å dele, kommer jeg til å poste et innlegg med en bok som er eller er i prosessen av å bli oversatt til norsk.

  "Pretty Little Liars" er den første boken i en bokserie på åtte (jeg er ikke sikker på om det kommer flere bøker i serien) av forfatteren Sara Shepard. De tre første av disse har også komt ut på norsk, hvor den første heter "Små, søte løgnere". Bokserien er veldig populær i både sitt hjemland og internasjonalt. Nå blir den til og med filmatisert. Jeg har ennå ikke fått lest serien, men det vil det antagelig ikke bli så lenge til.  I den eksklusive Philadelphia-forstaden Rosewood, er Allison den ubestridte lederen i venninnegjengen. Aria, Hanna, Spencer og Emily gjør hva de kan for å få hennes oppmerksomhet, og bærer alle på hver sin hemmelighet bare Alison kjenner til. Så da Allison blir borte - sporløst forsvunnet - er jentene knust av sorg, men også litt ... lettet.

  Nå, tre år senere, har jentene glidd fra hverandre og mistet kontakten, men de har fremdeles noe å skjule. Kunstneriske Aria har et forhold til en av lærerne sine, fashionista Hanna stjeler i butikker for å finansiere de lekre klærne sine, aristokratiske Spencer går til sengs med den eldre søsterens kjæreste, mens skolelyset Emily prøver å fortrenge de følelsene hun har for den nye jenta i klassen. Da jentene begynner å motta truende sms-er og e-poster fra en som bare kaller seg "A", tvinges de til å tenke det umulige: Det virker som om Alison er tilbake. Kan hun virkelig være i live fremdeles? Og hvis hun er det; hvorfor er hun så innstilt på å avsløre alle de lumre, små hemmelighetene deres?
  - Hentet fra Gyldendal

  Trailer tirsdag

  Devil's Kiss - Sarwat Chadda

  Billi SanGreal er den første og eneste jenten i the Knights Templar. Som femtenåring kjemper hun mot demoner på dagsbasis fordi hennes far, Arthur, the Templar Master, mer eller mindre tvinger henne til det. Billi hater han for det og det ser ut til at han hater henne også. Da Billi ble fristet av en sjanse til å leve et normalt liv, trodde hun ikke at the Tenth Plague - døden av alle førstefødte - kunne være en konsekvens. Billi må ofre mer enn hun noen gang kunne forestilt seg for å muligens komme seg ut av situasjonen. Men slik er det å være en del av the Knights Templar ...  Det tok meg flere uker å komme gjennom denne boken, selv om den ikke er særlig lang. Å lese den ferdig føltes mer som en forpliktelse enn noe annet. Majoriteten av handlingen, forutså jeg, men forfatteren klarte likevel å spare noen få overraskelser til slutt. Dessverre var noen av de overraskelsene også forutsigbare på den måten at man hadde en god aning om hva de inneholdt selv om ikke alt var rett til punkt og prikke.

  Jeg følte at man måtte være en insider for å forstå konseptet om Knights Templar. Det var vanskelig å henge med noen ganger fordi forfatteren kom til konklusjoner uten å forklare de skikkelig, dessuten ble det for mye informasjon på en gang. Er du ikke en fan av mye religion, bør du kanskje ikke lese denne boken heller. Men det er på ingen måte tvinget på deg. Arthur, faren til Billi, er faktisk veldig inkluderende og ser ikke ned på de som ikke har samme tro som han.

  Hvis jeg måtte trekke frem det mest positive med denne romanen, måtte det bli karakterene. De er godt utviklet, spesielt Billi. Hun er sint gjennom hele boken, mer eller mindre, men det er forståelig med tanke på hva hun har gått gjennom og fortsatt går gjennom. Hun var riktig nok litt umoden noen ganger, men hun er tross alt bare 15 år. Det som skuffet meg mest var at hun ikke var den heltinnen hun ble beskrevet som. På en måte. Hun hadde motet til å ofre ... , men likevel.

  Det anstrengte forholdet mellom far og datter er et nødvendig element for historien og det er også et av mine favoritt elementer. Forholdet er ganske komplisert, mildt sagt, men det viser en utvikling av deres livsstil. De fleste vil nok se at det er noe muffins med måten Arthur behandler Billi på, noe Billi selv ikke ser, men som vil gjøre at leseren leser videre.

  Det er faktisk romanse i boken også, en romanse jeg har både positive og negative tanker om. Det virket litt som om den var påtrengt siden Billi og denne personen hadde et mer søskenforhold. Billi er jo veldig sjalu på denne personen og hun er mye mer umoden enn han. Selv om jeg så den komme, blir likevel all romanse akseptert av meg. Nesten. Det er bare så synd at forfatteren ikke tok romansen noen plass. Det ene elementet som fikk meg til å ville lese videre, forsvant ut i løse luften. Slutten er kanskje realistisk, men den er ikke noe hyggelig for å si det sånn. Jeg føler at en oppfølger, som kommer, vil bare ødelegge historien mer.

  "Devil's Kiss" er en helt grei bok som jeg tror mange vil like. Dessverre er det ikke en bok for meg. Ikke misforstå meg, jeg liker den (og kommer til å lese oppfølgeren), men ikke så mye som jeg hadde håpet.  "The Dark Goddess", oppfølgeren, kommer ut i 2010 en gang.

  Oversettelse onsdag

  Liker du god litteratur, men er irritert over at akkurat den boken ikke finnes på norsk? Da er dette noe for deg. Hver onsdag, eller de onsdagene jeg finner noe verdt å dele, kommer jeg til å poste et innlegg med en bok som er eller er i prosessen av å bli oversatt til norsk.

  Dagens valg for "Oversettelse onsdag" havnet på "Bare ikke deg" av Katarina von Bredow som kommer ut på norsk 10. mai. Forfatteren er svensk og har hatt stor suksess i Sverige. Det er lenge siden jeg har gledet meg til å lese en norsk bok, men denne havner definitivt på ønskelisten.  Emma er en balansekunstner. Hun balanserer mellom de skilte foreldrene, vennene og det faktum at hun fyller tjue og plutselig skal være voksen på alvor, med jobb og egen leilighet. Men da bestevenninnens kjæreste ringer på døra og en svimlende nærhet oppstår, er ikke linen Emma balanserer på, like stram lenger. Emma vakler. Hun kan ikke, men hun klarer ikke å motstå. Det er forbudt, det er feil, hun kommer til å såre mange - ikke minst bestevenninnen. Hva i all verden skal hun - skal de - gjøre?
  - Hentet fra Gyldendal

  Trailer tirsdag

  Oversettelse onsdag

  Liker du god litteratur, men er irritert over at akkurat den boken ikke finnes på norsk? Da er dette noe for deg. Hver onsdag, eller de onsdagene jeg finner noe verdt å dele, kommer jeg til å poste et innlegg med en bok som er eller er i prosessen av å bli oversatt til norsk.

  Som mor, så datter - ja, i dette tilfellet er det faktisk slik. P. C. Cast og Kristin Cast skriver "House of Night"-serien sammen. Så langt er seks av hele 12 bøker publisert, og den syvende kommer dette året (på engelsk). Den første boken, "Marked", kom nylig ut på norsk under tittelen "Merket". Jeg har selv ikke lest den, men jeg har den stående i bokhyllen (nok en gang på engelsk) klar til å leses.  Den dårlige nyheten var at jeg ble nødt til å tilbringe de neste fire årene på House of Night, en privat internatskole, kjent blant vennene mine som vampyrskolen. Jeg ville gjennomgå mystiske og unevnelige fysiske forandringer, i tillegg til at livet mitt for evig og alltid ville bli snudd opp-ned. Og det er i beste fall, hvis ikke selve prosessen tar livet av meg.

  Den gode nyheten var at jeg slapp geometri-prøven i morgen.

  Når seksten år gamle Zoey blir merket av Sporeren, skjønner hun at hennes gamle liv er over. Hun må forlate vennene, eks-kjæresten og familien for å slutte seg til House of Night, en skole hvor det eneste faget Zoey trenger å bekymre seg for er Vampyr 101. Ulempen er selvsagt at hvis hun stryker, så vil hun dø.

  For å overleve high school, kreves det blod, svette og tårer. Særlig blod.
  - Hentet fra Cappelen Damm

  Trailer tirsdag

  Fire Study (oppfølger) - Maria V. Snyder

  Til ære for at dette er min nye favorittbokserie, har jeg skrevet en litt detaljert anmeldelse til den siste boken. Du kan trygt lese anmeldelsen min av "Fire Study" (jeg summerer egentlig opp hele serien uten alt for store røpelser) selv om du ikke har lest de to første romanene i serien, men hold deg unna sammendraget nedenfor.

  Anmeldelsen min av "Poison Study", den første boken, er her.
  Anmeldelsen min av "Magic Study", den andre boken, er her.

  Sammendrag fra "Fire Study"
  Ryktet om at Yelena er en sjelfinner, en som kan fange og løslate sjeler, sprer seg fort og folk blir stadig mer urolige. Hun skiller seg allerede ut med sine uvanlige ferdigheter og fortid, men nå som hun er en av de mektigste magikerene i Sitia, er bekymringene om at mye vil ha mer, store. Mens rådet debatterer hennes fremtid, er Yelena opptatt med å forhindre en krig mellom Sitia og Ixia. En krig som blir ledet av blant annet en mektig og morderisk trollmann hun har beseiret før ...  Anmeldelse
  Maria V. Snyder er offisielt en av mine favoritt forfattere. Jeg har ikke ord for hvor mye jeg elsker denne serien. Snyder er en veldig talentfull forfatter og skriving er definitivt hennes element. Jeg elsker alt med historien hun har skapt, spesielt konseptet; det er sjeldent, veldig bra og legger et potensial for mange fremtidige bøker. Heldigvis er serien skrevet i første person. Det gir historien mer dybde og det er enklere å relatere til karakterene på den måten. Jeg følte alle de følelsene Snyder ville at jeg skulle føle og hun er veldig flink til å summere opp handlingen i de tidligere romanene uten å si for mye eller for lite.

  Som sagt har alle karakterene sine helt egne stemmer og du vet nesten hva de ville gjort i en situasjon fordi du er så godt kjent med de. Etter å ha lest "Fire Study", den siste boken i serien, har jeg problemer med å gi slipp på de. Det er ikke ofte jeg ønsker meg en serie for hver av karakterene etter å ha lest en serie med en skikkelig slutt, men "The Study Series" er et positivt unntak. Det hadde ikke gjort meg noe å lest mer om; Nutty, Leif og Mara, Opal, Fisk, Dax, Cahil, Ari og Janco, kommandør Ambrose, Valek, Irys, stormdanserene eller Kiki. Heldigvis har Snyder gitt Opal en egen serie, "The Glass Series", hvor mange av de andre karakterene er tilstede.

  Forfatteren har skapt en av de beste romansene uten egentlig å prøve. Det er helt klart en fantasy-serie, men romansen som er lagt til er uforglemmelig. Yelena er en sterk, kvinnelig karakter, men samtidig er Valek helten også. Det er balanse og likestilling i forholdet deres, som det burde være, og det er en av grunnene til at jeg likte den så godt. Dessuten har Yelena alltid vært sikker på at Valek var den rette. Hvis serien hadde blitt til et trekantdrama, som jeg trodde kom til å skje når Cahil kom inn i bildet, hadde jeg ikke likt den så godt. Yelena har så mange usikre element i livet sitt at hun trengte et stabilt forhold. Gjennom hele serien er det tydelige tegn til utvikling og vi sitter igjen med en nokså selvsikker Yelena.

  Jeg kunne ikke brydd meg mindre om "småfeil" fordi alt det andre er så bra. Men jeg savnet spesielt at familien og vennene til Yelena fikk vite om tortureringen Reyad utsatte henne for. Dersom dette hadde skjedd, ville antagelig de andre forstått henne bedre. Mange ganger ble nemlig Yelena behandlet urettferdig, spesielt av Leif. Det hadde også vært en bonus om vi fikk vite hvorfor Yelena og Leif har så mektige krefter når Esau og Perl, foreldrene, ikke har det. Men de fleste av de svarene jeg krevde, for eksempel hvorfor Valek er immun mot magi, fikk jeg svar på, kanskje litt sent, men på det perfekte tidspunktet likevel. Noen ganger ble det også litt mye informasjon på en gang, men det var nødvendig fordi Yelena hadde ikke tid til å stoppe opp å tenke igjennom alt. For mye er på spill.

  I denne serien er alt mulig og det er action fra begynnelse til slutt. Personlig kunne jeg ikke snu sidene fort nok. Jeg er misunnelig på dere som ikke har lest denne serien ennå, enkelt og greit fordi dere har den fortsatt igjen å lese. Slutten er perfekt og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Disse bøkene er noen av de få som klarer å minne meg på hvorfor jeg liker å lese. Hadde det ikke vært for "The Glass Series" og "Inside Out", Snyders nyeste roman, hadde jeg vært deprimert nå.

  Oversettelse onsdag

  Liker du god litteratur, men er irritert over at akkurat den boken ikke finnes på norsk? Da er dette noe for deg. Hver onsdag, eller de onsdagene jeg finner noe verdt å dele, kommer jeg til å poste et innlegg med en bok som er eller er i prosessen av å bli oversatt til norsk.

  Selv om jeg ikke har fått lest denne serien ennå, så har jeg hørt mye bra om den. Det er en bokserie på fire og alle bøkene er blitt oversatt til norsk av forlaget Cappelen Damm. Boken nedenfor er den første i serien og heter "Elizabeth". Hvis du liker en blanding av historisk fiksjon og "Gossip Girl", så tror jeg denne serien vil passe for deg.  Vakre piker i henrivende silkekjoler på ball til morgengry ...
  Hensynsløse menn med sjarmerende smil og farlige hensikter ...
  Hvite løgner, svarte hemmeligheter, ulovlig kjærlighet og en overhengende angst for skandale ...

  Velkommen til Manhattans overklasse anno 1899!

  I DeLuxe-bøkene følger vi de vakre og beundrede søstrene Elizabeth og Diana Holland, som danner eliten i New Yorks sosietet. Da de plutselig oppdager at deres posisjon står for fall, utløses plutselig en rekke hendelser som truer deres hittil løfterike fremtid.

  I en verden hvor utseende og status teller mer enn alt - og hvor en skandale fører til evig utestengelse - må Elizabeth ta et valg mellom familiens ære og kjærligheten ...
  - Hentet fra Cappelen Damm

  Trailer tirsdag

  Knife - R. J. Anderson

  Glem alt du trodde du visste om fèer.

  Skapninger med magi?

  Ikke i Oakenwyld. Ikke nå lenger.

  I Oakenwyld er det hemmeligheter istedenfor magi. For lenge siden mistet nemlig fèene magien sin og tallet på fèer minker stadig. Alle gjør hva de kan for å overleve, men de har blitt egoistiske og kjedelige i prosessen. Knife, en ung og modig fe, er ikke som alle andre. Hun er bestemt på å finne ut hva som skjedde med folket hennes. Hun er ikke redd for noe; ikke for kråkene som truer hennes tilværelse, ikke den strenge dronningen, og heller ikke menneskene som hennes folk har fryktet i tiår. Knife adlyder ikke dronningens regel om å holde seg borte fra menneskene, hun blir venn med et, Paul. Kan hun stole på han, eller har hun ført fèene nærmere tilintetgjørelse?  Selv om det tok meg litt lang tid å komme inn i denne boken, ble jeg positivt overrasket da jeg gjorde. Andersons skrivestil sammen med handlingen og karakterene, er en perfekt miks. Noe av det jeg likte best var hvordan hun klarte å skape to verdener samtidig som hun bevarte forskjellene mellom de. Overgangen mellom de to var ofte veldig morsomme.

  Jeg forventet ikke romanse i denne boken. Hvordan er det mulig når hovedpersonen, Knife, er syv centimeter og det ikke er noen mannlige fèer i nærheten? Forfatteren klarte likevel å "smugle" inn litt av det også. Etterhvert som forholdet mellom Knife og Paul, mennesket, utvikler seg, blir vennskapet til noe mer. Det er den ultimate forbudte kjærlighet; hun er en fe og han er ikke, eller omvendt. Men uansett om forholdet ikke kan gå noen vei, trenger de hverandre fortsatt. Jeg likte hvordan kjærligheten var basert på vennskapet deres, at det ikke ble romantikk med en gang, men da det først ble romantikk, skjedde det litt for fort.

  Akkurat da jeg trodde jeg hadde løst det store mysteriet, tok Anderson historien til et helt nytt nivå. Men noen ganger synes jeg hun tok de enkleste utveiene og i tillegg var noen av forklaringene litt avanserte. Det ble for mye informasjon på en gang.

  Slutten var veldig søt og jeg følte at det var en perfekt slutt på "Knife" siden det er en oppfølger. Jeg ville lese videre med en gang så jeg hentet "Rebel", oppfølgeren, i bokhyllen. Men da jeg leste sammendraget på baksiden av boken, så jeg at den er skrevet i Linden, en liten karakter i "Knife", sitt perspektiv og handlingen er satt flere år senere. Da ble jeg litt skuffet og slutten på "Knife" ble ikke bra nok lenger. Det hadde vært interessant å vite hvordan Knife tilpasser seg sitt "nye" liv. Det hadde hvertfall blitt en morsom bok, for å si det sånn. Forhåpentligvis er hun litt med i "Rebel" også. Jeg valgte forresten en annen bok å lese.

  Trailer tirsdag

  Marias bokblogg

  Maria

  20, Bergen


  Mitt navn er Maria og jeg elsker å lese bøker. Her vil jeg holde deg oppdatert på det siste nye innen engelskspråklig litteratur og forhåpentligvis introdusere deg for en fantasiverden du ikke visste eksisterte.

  bloglovin

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits