• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • Anmeldelser

  Den 5. bølgen - Rick Yancey

  Etter den 1. bølgen er det bare mørke igjen. Etter den 2., unnslipper bare de heldige. Og etter den 3. er det bare de uheldige som slipper unna. Etter den 4. bølgen er det bare én regel som gjelder: ikke stol på noen.

  Nå er den 5. bølgen i emning, og på en øde motorvei flykter Cassie fra Dem. Vesenene som bare ser menneskelige ut, og som streifer omkring i utkanten av byene og dreper alle de ser. De som har spredt de siste overlevende på Jorden for alle vinder. For å holde seg i live, må man være alene, tenker Cassie, men det er før hun møter Evan Walker. Den forførende og mystiske Evan Walker er kanskje Cassies eneste håp om å redde broren - og kanskje til og med seg selv. Men Cassie blir nødt til å velge: mellom tillit og fortvilelse, mellom trass og tiltro, mellom liv og død. Mellom å gi opp og konfrontere.
  - Gyldendal


  Den 5. bølgen
   inngår i det som blir kalt fabelprosa, med andre ord akkurat det jeg liker best og det som er i skuddet akkurat nå. Romanen er spennende og underholdende, men jeg følte at noe manglet. Selv om den har noen element som er nyskapende, så synes jeg at den egentlig er relativt lik mange andre i samme sjanger. Jeg tenker spesielt på The Host av Stephenie Meyer (en bok jeg likte mye bedre). For de som ikke vet det, så handler Den 5. bølgen om en romvesen-invasjon. I tillegg likte jeg ikke så godt den kvinnelige protagonisten, hun kunne til tider være veldig irriterende. Jeg hadde gledet meg veldig til å lese denne boken, ettersom alle snakket om hvor fantastisk den er, men jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet. Men det betyr ikke at jeg ikke likte den i det hele tatt, for som dere ser har jeg gitt den en firer på terningen. Og jeg kommer til å lese oppfølgerne. Jeg vil jo vite hvordan det ender.  Jeg mottok denne boken fra Gyldendal i bytte mot en oppriktig anmeldelse.

  The Graceling Realm Series - Kristin Cashore

  Katsa has been able to kill a man with her bare hands since she was eight - she's a Graceling, one of the rare people in her land born with an extreme skill. As niece of the king, she should be able to live a life of privilege, but Graced as she is with killing, she is forced to work as the king's thug.

  When she first meets Prince Po, Graced with combat skills, Katsa has no hint of how her life is about to change.

  She never expects to become Po's friend.

  She never expects to learn a new truth about her own Grace - or about a terrible secret that lies hidden far away...
  - Goodreads


    

  Dette er en av mine favorittserier, og jeg husker at prequel'en Fire (bok nummer to) tok serien til et helt nytt nivå. For meg ble den boken høydepunktet i serien ettersom forfatteren her viser oss hvor komplekst og fantastisk universet hennes er. Alt er nøye planlagt. Selv om detaljene er litt uklare for meg nå (det er lenge siden jeg leste disse bøkene), så ser jeg tilbake på alle bøkene som unike og de har en spesiell plass i bokhyllen min. Jeg gleder meg veldig til å lese dem igjen en gang. Hadde jeg bare kunnet sette forlagsbransjen på pause, slik at jeg kunne lese om igjen favorittbøkene mine uten å falle bakpå med nye utgivelser... Jeg er vel ikke alene om å ha tenkt den tanken. Jeg misunner hvert fall dem som ikke har lest denne fantasyserien enda, for de har noe å glede seg til.

  +

  The Hush Hush Series - Becca Fitzpatrick

  A SACRED OATH
  A FALLEN ANGEL
  A FORBIDDEN LOVE

  Romance was not part of Nora Grey's plan. She's never been particularly attracted to the boys at her school, no matter how hard her best friend, Vee, pushes them at her. Not until Patch comes along. With his easy smile and eyes that seem to see inside her, Patch draws Nora to him against her better judgment.

  But after a series of terrifying encounters, Nora's not sure whom to trust. Patch seems to be everywhere she is and seems to know more about her than her closest friends. She can't decide whether she should fall into his arms or run and hide. And when she tries to seek some answers, she finds herself near a truth that is way more unsettling than anything Patch makes her feel.

  For she is right in the middle of an ancient battle between the immortal and those that have fallen - and, when it comes to choosing sides, the wrong choice will cost Nora her life.
  - Goodreads

   
   

  Når jeg er ferdig med en bokserie, så synes jeg det er litt greit (og gøy) å skrive litt generelt om den, selv om jeg gjerne har anmeldt de enkelte bøkene tidligere på bloggen. Dette er en serie som jeg begynte på for mange år siden, da jeg først begynte å lese for fullt. Jeg har ventet på oppfølgerne hvert år, så serien har på en måte vært med meg lenge. Men nå er den altså komplett. Jeg tror det første som slo meg med bøkene, var de nydelige omslagene. De er jo bare helt fantastiske. Men innholdet er heller ikke så verst. Serien handler om engler, med andre ord er det en fantasy-serie. Romantikk er det masse av også. Fantasy + romantikk = perfect match. Det er likevel litt frem og tilbake i denne serien, med karakterene for eksempel, men sånn er det med mange bøker der forfatteren skal bygge opp handlingen. Men til tross for noen irritasjonsmomenter, er dette en god serie. Det som også er bra, er at denne serien finnes på norsk nå for de som er interesserte i det.

  The Insider Series - Maria V. Snyder

  Keep Your Head Down.
  Don't Get Noticed.
  Or Else.

  I'm Trella. I'm a scrub. A nobody. One of thousands who work the lower levels, keeping Inside clean for the Uppers. I've got one friend, do my job and try to avoid the Pop Cops. So what if I occasionally use the pipes to sneak around the Upper levels? The only neck at risk is my own... until I accidentally start a rebellion and become the go-to girl to lead a revolution.
  - Goodreads

   

  Siden jeg har fått så mange nye lesere i det siste (tusen takk til alle som vil følge meg), så må jeg få lov til å skrive litt om Maria V. Snyder igjen. Hun er nemlig favorittforfatteren min og jeg anbefaler mer enn gjerne bøkene hennes videre. De er helt fantastiske. Og flaks for meg, eller kanskje for dere, så hadde jeg ikke skrevet så mye om denne serien. I likhet med alle bøkene til Snyder, så er disse bøkene også fabelaktige. Insider-serien er, etter min mening, ikke like god som hennes fantasy-serier, men det er ikke langt ifra. Jeg er jo en sucker for dystopisk litteratur, og da passer denne serien meg midt i blinken. Serien har blitt sammenlignet med The Hunger Games, så de av dere som likte den vil kanskje være interesserte i denne. Uansett, Snyders bøker er best hvis du spør meg.

  The Divergent Series - Veronica Roth

  In Beatrice Prior's dystopian Chicago world, society is divided into five factions, each dedicated to the cultivation of a particular virtue--Candor (the honest), Abnegation (the selfless), Dauntless (the brave), Amity (the peaceful), and Erudite (the intelligent). On an appointed day of every year, all sixteen-year-olds must select the faction to which they will devote the rest of their lives. For Beatrice, the decision is between staying with her family and being who she really is--she can't have both. So she makes a choice that surprises everyone, including herself.

  During the highly competitive initiation that follows, Beatrice renames herself Tris and struggles alongside her fellow initiates to live out the choice they have made. Together they must undergo extreme physical tests of endurance and intense psychological simulations, some with devastating consequences. As initiation transforms them all, Tris must determine who her friends really are--and where, exactly, a romance with a sometimes fascinating, sometimes exasperating boy fits into the life she's chosen. But Tris also has a secret, one she's kept hidden from everyone because she's been warned it can mean death. And as she discovers unrest and growing conflict that threaten to unravel her seemingly perfect society, Tris also learns that her secret might help her save the ones she loves . . . or it might destroy her.
  - Goodreads

    

  Dette er absolutt en av mine favorittserier noen gang. Det er ikke så mange dager siden jeg ble ferdig med den siste boken i serien, og det er kjempetrist at den nå er over for godt. Alle bøkene er fantastiske, men på helt forskjellige måter. Det sier vel litt om hvor populær denne serien faktisk er når den er kjøpt opp av et norsk forlag, og filmatiseringen av bok nummer en kommer på kino i 2014. Serien har stort sett alt jeg ser etter i bøker: et nytt og originalt konsept, en godt oppbygget verden, spenning og action, gode karakterer, romantikk, og så mye, mye mer. Jeg bare elsker dystopisk litteratur slik som disse tre bøkene. Den siste boken i serien gjorde skikkelig inntrykk på meg, og jeg tenker fortsatt på historien i dag. Det er lenge siden jeg har avsluttet en serie med så mange sterke følelser på en gang, både positive og negative. Det sier noe om hvor mye jeg bryr meg om folkene i boken. Jeg kan ikke si annet enn at dere burde lese den. Og det fort!

  ++

  The Girl of Fire and Thorns - Rae Carson

  Once a century, one person is chosen for greatness.

  Elisa is the chosen one.

  But she is also the younger of two princesses, the one who has never done anything remarkable. She can't see how she ever will.

  Now, on her sixteenth birthday, she has become the secret wife of a handsome and worldly king - a king whose country is in turmoil. A king who needs the chosen one, not a failure of a princess.

  And he's not the only one who seeks her. Savage enemies seething with dark magic are hunting her. A daring, determined revolutionary thinks she could be his people's savior. And he looks at her in a way that no man has ever looked at her before. Soon it is not just her life, but her very heart that is at stake.

  Elisa could be everything to those who need her most. If the prophecy is fulfilled. If she finds the power deep within herself. If she doesn't die young.

  Most of the chosen do.
  - Goodreads  For en fantastisk god roman, og jeg er sikker på at dette er starten på en fantastisk fantasyserie! Av en eller annen grunn, så unngikk jeg lenge denne boken, fordi jeg ikke syntes omslaget var så fint. Men etter hvert som folk begynte å snakke om den, mer og mer, så måtte jeg ta til fornuft. Og det angrer jeg ikke på. Faktisk synes jeg omslaget er fint nå, det passer nemlig til historien. Så nå gleder jeg meg veldig til å ta fatt på bok nummer to og tre. Dessverre blir det veldig lite lesing og blogging for tiden... Uansett, jeg håper flere av dere vil like denne serien. Jeg synes den skiller seg ut blant mange andre ungdomsbøker, og det er deilig.

  Flukten (oppfølger) - Ally Condie

  Det trygge Samfunnet er blitt en dødelig motstander. Flukt er eneste løsning.

  Cassia har valgt Ky framfor Xander. Kjærligheten framfor tryggheten. Hun har ofret alt og er på flukt. For å finne Ky må hun utenfor Samfunnets yttergrenser. Der ingenting er kjent, og andre lover gjelder. Det går rykter om opprør. Men hva er sannhet, og hva er løgn? Hvem kan hun stole på?
  - Mangschou  Flukten er oppfølgeren til Cassias valg, og dette er en veldig populær ungdomstrilogi som også er utkommet på norsk. Denne serien er riktignok ikke en av mine personlige favoritter, det er bare et eller annet som mangler, noe jeg ikke helt klarer å sette fingeren på. Det er vel noe med det at den blir litt kjedelig til tider på grunn av mangel på action. Forfatterens språk kan også bli for mye noen ganger, litt for poetisk, og jeg tror det kommer litt i veien for min bånding med karakterene. Jeg hadde det samme problemet med den første boken i serien.

  Likevel leser jeg videre, så det er noe med serien som jeg ikke klarer å gi slipp på. Og nå er jeg utrolig spent på hvordan det hele ender, jeg har nemlig på følelsen at forfatteren har spart på mange godbiter til slutt. Det positive med denne boken er at: vi får lære mer om Ky (en av hovedpersonene) og Samfunnet; Condie introduserer oss for en del spennende, dystopiske element; og jeg liker litt den måten hun drar inn kunst og lar den få en stor betydning for historien. Med andre ord så er dette en av de seriene der oppbyggingen av historien tar litt tid og kommer i veien for spenningen, men det er likevel en fin serie som kan være grei å få med seg. Og det er mange der ute som bare elsker denne historien. Til slutt, jeg liker også måten omslagene klarer å formidle handlingen ganske godt.  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Mangschou.

  Shatter Me - Tahereh Mafi

  No one knows why Juliette's touch is fatal, but The Reestablishment has plans for her. Plans to use her as a weapon. But Juliette has plans of her own. After a lifetime without freedom, she's finally discovering a strength to fight back for the very first time - and to find a future with the one boy she thought she'd lost forever.
  - Goodreads  Shatter Me er en av de beste bøkene jeg har lest i år (kanskje til og med noensinne), noe som blant annet skyldes det faktum at den tilhører dystopi-sjangeren. En sjanger jeg bare elsker og aldri kan få nok av. Denne boken gjorde at jeg bare ville lese og lese, så den er en absolutt pageturner. Jeg er svak for bøker som har alle de rette ingrediensene: et spennende konsept, en godt oppbygd verden, og selvsagt en god dose romantikk. Romanen til Mafi har alt dette og mye mer. Som for eksempel hva jeg vil beskrive som et nydelig omslag, noe som gjør at den tar seg godt ut i bokhyllen. Jeg gleder meg kjempemye til å lese den neste boken i serien, for jeg har på følelsen at dette bare er begynnelsen.

  The Seven Realms Series - Cinda Williams Chima

  Times are hard in the mountain city of Fellsmarch. Reformed thief Han Alister will do almost anything to eke out a living for his family. The only thing of value he has is something he can't sell - the thick silver cuffs he's worn since birth. They're clearly magicked - as he grows, they grow, and he's never been able to get them off.

  One day Han and his clan friend, Dancer, confront three young wizards setting fire to the sacred mountain of Hanalea. Han takes an amulet from Micah Bayar, son of the High Wizard, to keep him from using it against them. Soon Han learns that the amulet has an evil history - it once belonged to the Demon King, the wizard who nearly destroyed the world a millennium ago. With a magical piece that powerful at stake, Han knows that the Bayars will stop at nothing to get it back.

  Meanwhile, Raisa ana'Marianna, princess heir of the Fells, has her own battles to fight. She's just returning to court after three years of freedom in the mountains - riding, hunting, and working the famous clan markets. Raisa wants to be more than an ornament in a glittering cage. She aspires to be like Hanalea - the legendary warrior queen who killed the Demon King and saved the world. But her mother has other plans for her - including marriage to a suitor who goes against everything the queendom stands for.

  The Seven Realms tremble when the lives of Han and Raisa collide, fanning the flames of the smoldering war between clans and wizards.
  - Goodreads

   
   

  Dette er definitivt en favoritt-fantasy-serie. Alt henger nøye sammen og bøkene blir bare bedre og bedre for hver bok. Verdenen til Chima er ekstremt godt oppbygd, og hun viser oss faktisk hvordan den ble som den ble. Denne verdenen har nemlig en historie som alt er basert på, noe jeg ofte savner i andre bøker. Det samme gjelder karakterene, de er godt utviklet og man lærer dem å kjenne. Romanene inneholder ellers masse action, intriger og en dose romantikk. Det var ikke alltid pageturner-effekten som drev meg videre, men jeg tror det handler om å sette seg inn i serien. Med tanke på at disse bøkene er ganske lange og beskrevet som såkalt high fantasy, så tar det litt tid å komme inn i det. Men Chima gjør en god jobb med å bygge opp alt sammen. Når du først har kommet inn i det, er det lett å la seg rive med. Det jeg liker best med denne serien, er det politiske aspektet. Det er, etter min mening, det som gjør serien troverdig. For å oppsummere, så er dette en utrolig god serie. Og se på de nydelige omslagene!


  Faen ta skjebnen - John Green

  Hazel er 16 år, og kommer aldri til å bli frisk igjen. Det har hun visst siden den dagen hun fikk kreftdiagnosen. I tre år har legene behandlet henne. I tre år har hun levd med dødsdommen.

  Hazel og Augustus møtes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom.

  Begge har vært syke lenge, men nekter å være den tapre kreftpasienten som heroisk kjemper mot sykdommen med umenneskelige krefter og som aldri klager eller slutter å smile. Nei. De vet begge at de har hatt maks uflaks og at sjansen er stor for at de dør unge. Kreft er noe dritt.

  Men de liker hverandre. Etter hvert mer og mer. Og langsomt og forsiktig nærmer de seg -- så forsiktig som det kan bli når én har et kunstig bein og den andre går rundt med en oksygentank på slep og en slange inn i nesa. Og kjærlighetshistorien deres skal bli en sånn som poetene skriver dikt om. E p i s k.
  - Gyldendal  Faen ta skjebnen (The Fault in Our Stars på engelsk) forteller en tragisk og realistisk historie, men på en rørende og fin måte. Til tross for sitt seriøse tema, klarer den også å by på litt humor. Romanen ble ikke en storfavoritt hos meg (selv om jeg likte den godt nok til at sidene forsvant en etter en), men jeg tror det bare er meg ettersom nesten alle som har lest den ble helt forelsket i historien. Og jeg vet at det er mange der ute som elsker John Greens bøker, selv har jeg bare lest to. Grunnen til at jeg ikke gir denne boken toppscore, henger vel sammen med at dette ikke er helt min sjanger, og jeg føler litt at jeg har lest noe lignende før. Men som sagt, så var det en utrolig fin bok, og ut ifra statistikken på Goodreads, så er det høyt sannsynlig at også du vil like den. Jeg likte spesielt karakterene Gus og Peter Van Houten, de gjorde historien morsom og det var mange ganger jeg måtte le ut høyt for meg selv. Men det var og ganger der jeg ikke forstod mye av det som ble sagt (spesielt av Houten), men det var vel kanskje poenget også. Uansett, boken hadde en del vrier og interessante element som jeg likte, og jeg må innrømme at jeg felte noen tårer.


  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal.

  Scent of Magic (oppfølger) - Maria V. Snyder

  As the last Healer in the Fifteen Realms, Avry of Kazan is in a unique position: in the minds of her friends and foes alike, she no longer exists. Despite her need to prevent the megalomanical King Tohon from winning control of the Realms, Avry is also determined to find her sister and repair their estrangement. And she must do it alone, as Kerrick, her partner and sole confident, returns to Alga to summon his country into battle.

  Though she should be in hiding, Avry will do whatever she can to support Tohon's opponents. Including infiltrating a holy army, evading magic sniffers, teaching forest skills to soldiers and figuring out how to stop Tohon's most horrible creations yet; an army of the walking dead - human and animal alike and nearly impossible to defeat.

  War is coming and Avry is alone. Unless she figures out how to do the impossible ... again.
  - Goodreads  De som har lest bloggen min en stund, har sikkert fått med seg at jeg er en stor fan av Maria V. Snyder. Og etter at jeg nå har lest ti av hennes bøker, kan jeg trygt si at hun er favorittforfatteren min (ikke at jeg ikke kunne, og gjorde, det før også). Hver gang jeg sliter med leselysten, så er det bare å ta frem Snyders nyeste bok (selvsagt er det litt vanskelig med tanke på at det tar lang tid å skrive nye bøker, uheldigvis...). Bøkene hennes inneholder alltid mye action (noe som gjør at du ikke merker at sidene flyr forbi), romantikk, gode karakterer, godt konsept osv. osv. Rett og slett en fantastisk og uforglemmelig verden. Det er litt vanskelig for meg å være objektiv når det er snakk om Snyder, og jeg vet at det gjerne er fellestrekk ved bokseriene hennes, men jeg kunne ikke brydd meg mindre. Heldigvis for meg er det ikke lenge siden Snyder annonserte at det vil komme enda flere bøker i The Study Series (en trilogi som er favorittserien min). Nå mangler bare det at et norsk forlag hadde fått øynene opp for denne forfatteren, slik at de som leser på norsk kan få dele gleden min. Uansett, jeg har anbefalt Snyders romaner til veldig mange, og de fleste ser ut til å like dem. Det hadde gjort meg ekstra glad om flere valgte å lese noe av Snyder (hint hint...).


  Beauty Queens - Libba Bray

  The fifty contestants in the Miss Teen Dream pageant thought this was going to be a fun trip to the beach, where they could parade in their state-appropriate costumes and compete in front of the cameras. But sadly, their airplane had another idea, crashing on a desert island and leaving the survivors stranded with little food, little water, and practically no eyeliner.

  What's a beauty queen to do? Continue to practice for the talent portion of the program - or wrestle snakes to the ground? Get a perfect tan - or learn to run wild? And what should happen when the sexy pirates show up?  Dette tror jeg er en av de bøkene du enten elsker eller hater. Jeg haller nok mer mot sistnevnte alternativ. Det som avgjør hva du synes om boken, er i stor grad humoren din. Jeg kan tenke meg at mange vil finne denne hysterisk morsom, og jeg skal innrømme at jeg måtte le ut høyt et par ganger, men det meste ble litt for tåpelig for meg. Forfatteren setter det nemlig veldig på spissen, blant annet for å vise hvilken rolle media har i livene våres nå til dags. Men nå er ikke jeg den største tilhengeren av chick-lit-sjangeren heller.

  Jeg skal gi Libba Bray ros for en kreativ fremstilling av denne historien, strukturen/komposisjonen er nemlig veldig spesiell. Men til og med dette var ikke nok til å fange interessen min helt. Jeg tror nok at mange vil la seg underholde av denne boken, og konseptet er jo litt interessant det også, men for meg personlig ble dette for useriøst og uten dybde. Jeg har lest flere bøker av Bray før, og jeg må si at jeg likte de mye bedre. Men det er likevel gøy å se at forfattere prøver ut forskjellige sjangre. Boken kan være verdt å sjekke ut nettopp fordi den er det 21. århundrets svar på klassikeren Lord of the Flies, den kvinnelige versjonen selvsagt.


  Going Too Far - Jennifer Echols

  HOW FAR WOULD YOU GO?

  All Meg has ever wanted is to get away. Away from high school. Away from her backwater town. Away from her parents who seem determined to keep her imprisoned in their dead-end lives. But one crazy evening involving a dare and forbidden railroad tracks, she goes way too far...and almost doesn't make it back.

  John made a choice to stay. To enforce the rules. To serve and protect. He has nothing but contempt for what he sees as childish rebellion, and he wants to teach Meg a lesson she won't soon forget. But Meg pushes him to the limit by questioning everything he learned at the police academy. And when he pushes back, demanding to know why she won't be tied down, they will drive each other to the edge -- and over....
  - Goodreads

   


  Jennifer Echols var en av fjorårets favorittforfattere. Jeg leste nemlig mange av hennes bøker i 2011, noe som blant annet skyldtes at de er både lettleste og romantiske. Altså perfekte bøker når du trenger en pause fra annen litteratur, eller bare fordi du liker denne sjangeren best. Likevel er det stort sett en historie bak den enkle fortellingsmåten til Echols. Dette gjelder spesielt Going Too Far ettersom karakterene er komplekse. Jeg kommer definitivt til å lese det denne forfatteren gir ut av bøker, da vet jeg at jeg vil bli underholdt.

  The Diviners - Libba Bray

  Evie O'Neill has been exiled from her boring old hometown and shipped off to the bustling streets of New York City--and she is pos-i-toot-ly thrilled. New York is the city of speakeasies, shopping, and movie palaces! Soon enough, Evie is running with glamorous Ziegfield girls and rakish pickpockets. The only catch is Evie has to live with her Uncle Will, curator of The Museum of American Folklore, Superstition, and the Occult--also known as "The Museum of the Creepy Crawlies."

  When a rash of occult-based murders comes to light, Evie and her uncle are right in the thick of the investigation. And through it all, Evie has a secret: a mysterious power that could help catch the killer--if he doesn't catch her first.
  - Goodreads  Handlingen i Libba Brays nyeste roman utspiller seg under perioden som blir kalt The Roaring Twenties, altså i 1920-årene. Det historiske aspektet ved romanen er svært autentisk som en følge av at forfatteren blant annet tar i bruk slang fra den tiden, fanger humøret og væremåtene i befolkningen, tar opp temaer som den gang var dagsaktuelle, og refererer til historiske hendelser og personer. Kort oppsummert har hun fanget essensen av tidsperioden. Det som kanskje blir regnet som selve utgangspunktet for en historie, settingen, er med andre ord troverdig og godt gjennomført. Resultatet blir at man enkelt kan forestille seg og leve seg inn i boken.

  Men romanen har også noe å tilby dem som ikke er fan av historisk fiksjon, dette er tross alt tiden da det moderne begynner å ta form og tenåringskulturen utvikles. Derfor vil det være lettere å kjenne seg igjen i karakterenes problemer og relatere til dem. Ettersom handlingen er lagt til Manhattan, New York, kan boken minne om en historisk versjon av Gossip Girl. Også her handler det i stor grad om å tøye grenser. På denne måten kan man si at boken har mange element som vil appellere til leseren på en eller annen måte. Likevel gjør den historiske siden ved boken at den skiller seg ut blant andre romaner for ungevoksne.

  The Diviners er sluttresultatet av imponerende research. Dette er noe som blir svært synlig ettersom alt henger sammen. Resultatet er et nytt og originalt konsept der en stor del av fokuset er på religionens plass i et moderne samfunn. Konseptet kan derfor sies å være nyskapende og man kan si at det er en aktuell problemstilling i dag med tanke på at grensene mellom religion og fanatisme stadig blir debattert. Noen vil kanskje hevde at fokus på religion som tema vil skremme mange potensielle lesere, men det er et faktum at mange bøker med overnaturlig innhold har utgangspunkt i, for eksempel, bibelske fortellinger eller myter. Et eksempel er falne engler. Personlig synes jeg at dette er veldig fascinerende og det kan eventuelt friste mer modne lesere som er lei av tendensene som går igjen innen ungdomslitteraturen.

  Man følger skurken gjennom hans offerritualer og dette blir noen intense, ekle og spenningsfylte kapitler. Til tross for at leseren vil få vite hvem gjerningsmannen er lenge før protagonistene, så vil spørsmål som "hvem er hans neste offer" og "hva er historien til gjerningsmannen" holde spenningskurven oppe. I tillegg gjør forfatteren det interessant ved å legge til mysterium på et mer personlig nivå når det gjelder hver av karakterene. Evie er gjerne mest i fokus, men man blir også introdusert for en rekke andre karakterer som har en nokså sentral rolle.

  Som sagt blir man introdusert for flere karakterer enn Evie. Faktisk er det snakk om relativt mange karakterer og det kan gjøre at det blir vanskelig å huske alle detaljene/følge forfatteren. Særlig når hun også skifter perspektiv ofte og plutselig. Man blir heller ikke like godt kjent med alle sammen. Samtidig nevner Bray mange ting som ikke er relevant for historien ennå, men man skjønner at dette skal legge grunnlaget for neste bok i serien og føre til at man vil følge den videre. Det fungerer til en viss grad, men likevel kan dette bli et irritasjonsmoment ettersom man må vente lenge på svar og det kan føles som om forfatteren bare ramser opp og ikke går i dybden. Lengden på boken kan da virke unødvendig. Et eksempel på dette er alle konfliktene som hovedkarakterene opplever på hjemmebane. Mange karakterer kommer dessuten litt beleilig inn i historien.

  The Diviners byr på mye og har litt av alt: fantasy, spenning, action, mysterier, en smule romantikk, et hint av steampunk og litt chick lit. Romanen er et friskt pust etter alle dystopiene på markedet der det er lite rom for moro. Selv om romanen har en alvorlig undertone, så finner man tenåringer i sitt rette element. Romanen suger deg rett inn i handlingen og er en ekte pageturner, til tross for at et av hovedelementene er begynt å bli gammelt etter hvert. Det går også rykter om at filmrettighetene allerede er kjøpt. På grunn av groteske beskrivelser av drap og referanser til en del hendelser som krever bakgrunnskunnskap, vil målgruppen kanskje være litt eldre ungdommer, fra femten og opp. Alt i alt er dette en svært god bok.


  Major Crush - Jennifer Echols

  Tired of the beauty-pageant circuit, Virginia Sauter tosses her tiara, pierces her nose, and auditions for the most unlikely of roles - drum major of the high school marching band.
  Virginia wins, but is forced to share the title with Drew, whose family has held the position for generations. Sure, Drew is hot, but because of his superior attitude, he and Virginia are constantly arguing. That is, until they share more than just their half-time salute...

  But as the drum major's heated competition turns to sizzling romance, explosive rumors threaten everything - including the band's success. Love seemed to be a sure hit, but Virginia and Drew may be marching straight into disaster.
  - Goodreads  Til tross for et nokså barnslig omslag (dette er felles for stort sett alle bøkene som inngår i The Simon Pulse Romantic Comedies Series), så er denne romantiske komedien en ganske bra bok. Den er faktisk en av mine favoritter når det gjelder Jennifer Echols, og jeg har lest en del bøker av henne etter hvert. Jeg liker egentlig hennes romantiske dramaer best, men denne skilte seg ut blant komediene (som du sikkert har skjønt, så skriver hun enten romantiske komedier eller dramaer). Uansett, det som kjennetegner bøkene hennes generelt sett er at de er lettleste og de passer perfekt når du trenger en pause fra litt tyngre litteratur. Men det betyr ikke at bøkene hennes ikke har element som gjør de til mer enn bare guilty pleasure-bøker. Jeg tror fans av Jenny Han, Simone Elkeles og Miranda Kenneally (for å nevne noen) vil like romanene til Echols. Med andre ord er dette god underholdning.


  Hver dag - David Levithan

  Hver dag en ny kropp. Hver dag et nytt liv. Hver dag forelsket i den samme jenta.

  Hver morgen våkner A i kroppen til en ny person, i et nytt liv. Det er umulig å vite hvor eller hvem det blir neste gang. A har akseptert dette og til og med laget seg sine egne leveregler: Ikke bli for involvert. Ikke bli lagt merke til. Ikke blande seg inn.

  Alt går som det skal, helt til dagen A våkner i Justins kropp og møter Justins kjæreste Rhiannon. Nå gjelder ikke reglene A har levd etter lenger. For endelig har A funnet noen han vil være sammen med - hver eneste dag.
  - Gyldendal


  Hver dag
   er rett og slett en helt fantastisk roman. Den er blant annet rørende, innsiktsfull og tankevekkende. Det jeg liker best ved boken er at den virkelig viser hvor reflektert forfatteren er og det er en drøm å følge tankerekken hans gjennom protagonisten. Dette gjør dessuten konseptet mer troverdig ettersom erfaringene til hovedpersonen farger hans meninger og levemåte. Det er i alle fall tydelig at Levithan har fokusert på karakterutvikling; noe jeg alltid setter pris på i en god bok. En historie som dette kan ta flere retninger etter hvert som den utfolder seg og den kunne ha utviklet seg på forskjellige måter, men forfatteren har valgt å gjøre det så realistisk som mulig ved å ikke la overnaturlige element ta overhånd. Spør du meg, så er konseptet både nyskapende og genialt, men jeg kunne ønske at forfatteren hadde utforsket konseptet litt mer og utdypet slutten. Samtidig setter konseptet begrensninger i forhold til hvor langt man faktisk kan gå. Og jeg kunne ikke akkurat gjort det noe bedre selv. Disse tankene vil forhåpentligvis bli enklere å forstå hvis du leser romanen selv, noe jeg definitivt anbefaler at du gjør.  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal.

  The Hex Hall Series - Rachel Hawkins

  Three years ago, Sophie Mercer discovered that she was a witch. It's gotten her into a few scrapes. Her non-gifted mother has been as supportive as possible, consulting Sophie's estranged father--an elusive European warlock--only when necessary. But when Sophie attracts too much human attention for a prom-night spell gone horribly wrong, it's her dad who decides her punishment: exile to Hex Hall, an isolated reform school for wayward Prodigium, a.k.a. witches, faeries, and shapeshifters.

  By the end of her first day among fellow freak-teens, Sophie has quite a scorecard: three powerful enemies who look like supermodels, a futile crush on a gorgeous warlock, a creepy tagalong ghost, and a new roommate who happens to be the most hated person and only vampire student on campus. Worse, Sophie soon learns that a mysterious predator has been attacking students, and her only friend is the number-one suspect.

  As a series of blood-curdling mysteries starts to converge, Sophie prepares for the biggest threat of all: an ancient secret society determined to destroy all Prodigium, especially her.
  - Goodreads

    

  Dette er en veldig lettlest fantasyserie, men det betyr ikke at forfatteren ikke går skikkelig i dybden og utforsker konseptet. Fantasyelementene er nemlig mange og unike, noe som gjør at konseptet skiller seg fra andre i samme sjanger. Dette blir mer og mer tydelig etter hvert som man leser ettersom man ser en klar fremgang og utvikling, både hos forfatteren og karakterene. Man finner selvsagt noen klisjeer her og der (mean girls, forutsigbarhet osv.), men dette er noe som protagonisten gjør mer enn opp for med sin sarkastiske humor. Serien har med andre ord en le-ut-høyt faktor. Alt i alt er dette bøker som suger deg inn i handlingen og som underholder uten at du trenger å tenke for hardt. Forresten, er ikke omslagene kule?

  The Dairy Queen Series - Catherine Gilbert Murdock

  When you don't talk, there's a lot of stuff that ends up not getting said. Harsh words indeed, from Brian Nelson of all people. But, D.J. can't help admitting, maybe he's right. When you don't talk, there's a lot of stuff that ends up not getting said. Stuff like why her best friend, Amber, isn't so friendly anymore. Or why her little brother, Curtis, never opens his mouth. Why her mom has two jobs and a big secret. Why her college-football-star brothers won't even call home. Why her dad would go ballistic if she tried out for the high school football team herself. And why Brian is so, so out of her league. When you don't talk, there's a lot of stuff that ends up not getting said. Welcome to the summer that fifteen-year-old D.J. Schwenk of Red Bend, Wisconsin, learns to talk, and ends up having an awful lot of stuff to say.
  - Goodreads

    

  Hvis jeg måtte beskrive denne serien med bare et ord, ville jeg valgt "troverdig". Ordet gjelder for historien, settingen og karakterene. Særlig for karakterene, og da spesielt for hovedpersonen D.J. D.J.s stemme er så autentisk at alt annet blir realistisk. Hun er gjerne ikke som andre jenter på hennes alder, men hun virker mer "ekte" enn mange av de andre jentene vi ser i ungdomslitteraturen. Forfatteren har virkelig fanget tenåringsstemmen og det gjør leseopplevelsen desto mer ekte. Man kan derfor enkelt leve seg inn i historien og relatere til protagonisten. Det var nettopp dette jeg likte best ved serien. Jeg liker spesielt at dette ikke er en historie der hovedfokuset er på romantikk. Nei, dette er historien om D.J. I løpet av tre bøker får man se hvordan familiedrama, gutteproblemer og sport gjør henne mer moden og selvsikker. Man ser henne vokse opp og det gjør dette hovedsakelig til en såkalt coming of age-historie. Problemene hennes er ikke alltid like vanlige, men samtidig ser vi at D.J., som er mer en guttejente, sliter med ting som de fleste jenter kan relatere til. Ting som å finne sin plass i verden, lære å forsvare seg selv verbalt, finne seg selv og lignende. Dette er ikke en historie der hovedpersonen på magisk vis får alt hun noen gang har ønsket seg, faktisk vet hun ikke hva hun vil til tider, men vi ser henne utvikle seg og bli D.J. Forfatteren tar nemlig ingen snarveier til suksess, D.J. må jobbe for det hun oppnår. Selv om historien i stor grad baserer seg på sport, noe som kan være vanskelig å skjønne til tider, så blir dette en naturlig del av serien. Og er det ikke kult med en jente som spiller amerikansk fotball? Bøkene minner meg forresten om Catching Jordan av Miranda Kenneally, men perspektivet er litt annerledes. Som dere sikkert skjønner, så er dette en serie jeg virkelig vil anbefale.

  Between Shades of Gray - Ruta Sepetys

  It's 1941 and fifteen-year-old artist Lina Vilkas is on Stalin's extermination list. Deported to a prison camp in Siberia, Lina fights for her life, fearless, risking everything to save her family. It's a long and harrowing journey and it is only their incredible strength, love, and hope that pull Lina and her family through each day. But will love be enough to keep them alive?
  - Goodreads  Between Shades of Gray er en utrolig sterk roman som klarer å engasjere leseren i høy grad. Med tanke på at den er løselig basert på en sann historie og virkelige, historiske hendelser, så er det umulig å ikke bli følelsesmessig involvert i karakterenes liv. Karakterene er gjerne fiksjonelle, men det føles som om de har blitt tatt rett ut av en historiebok. Boken etterlater deg med mange tanker, og grusomhetene som blir skildret får deg til å stille spørsmålstegn ved menneskeheten. Likevel er dette også en bok om håp og kjærlighet, og den viser på mange måter hvordan lidelse kan føre til medfølelse. I tillegg hvordan en hendelse som dette kan gjøre deg sterkere og føre mennesker sammen.

  Jeg likte spesielt protagonistens utviklingsprosess. Hun ble for meg det fremste beviset på at alle reagerer forskjellig i en situasjon som dette og at andre har en innvirkning på ditt liv. Hun er en kompleks karakter og forfatteren bruker henne til å illustrere at ikke alt er svart og hvitt, det er nemlig nyanser av grått hvis man bare ser etter. Jeg tror dette er den viktigste leksen som Lina må lære gjennom denne bokens handlingsforløp. I løpet av romanen går Lina fra å være en vanlig tenåringsjente til å bli en reflektert person. Og det er et pluss ved boken at man faktisk lærer ganske masse om historiske begivenheter. Alt i alt er dette en nydelig bok. Selv om jeg synes forfatteren kunne gått enda litt lengre med historien, og jeg følte at hun noen ganger tonet ned de groteske hendelsene, så vil jeg absolutt anbefale den.

  The Statistical Probability of Love at First Sight - Jennifer E. Smith

  Who would have guessed that four minutes could change everything?

  Imagine if she hadn't forgotten the book. Or if there hadn't been traffic on the expressway. Or if she hadn't fumbled the coins for the toll. What if she'd run just that little bit faster and caught the flight she was supposed to be on. Would it have been something else - the weather over the Atlantic or a fault with the plane?

  Hadley isn't sure if she believes in destiny or fate but, on what is potentially the worst day of each of their lives, it's the quirks of timing and chance events that mean Hadley meets Oliver...

  Set over a 24-hour-period, Hadley and Oliver's story will make you believe that true love finds you when you're least expecting it.
  - Goodreads  The Statistical Probability of Love at First Sight er en supersøt og lettlest bok. Den er perfekt hvis du leter etter noe å ha med deg på flyet, vil kose deg på stranden, eller bare trenger en pause fra tyngre litteratur. Likevel er det nok dybde til å gjøre historien troverdig. Det var faktisk ikke et sekund hvor jeg ikke fant romanen realistisk, til tross for hva handlingen baserer seg på. Selv om tittelen indikerer en storslått romanse, følte jeg at det ble mer fokus på familiedramaet, noe som skuffet meg litt. Noen av tilbakeblikkene i denne sammenhengen virket litt unødvendige og beleilige, men det stoppet meg ikke fra å snu sidene. Alt i alt er dette en fin bok som jeg særlig vil anbefale nå i sommermånedene. Den er også tilgjengelig for de som leser på norsk. Og husk, alt kan skje når du minst venter det...


  Pandemonium (oppfølger) - Lauren Oliver

  I'm pushing aside the memory of my nightmare,
  pushing aside thoughts of Alex,
  pushing aside thoughts of Hana and my old school,
  push,
  push,
  push,
  like Raven taught me to do.
  The old life is dead.
  But the old Lena is dead too.
  I buried her.
  I left her beyond a fence,
  behind a wall of smoke and flame.

  - Goodreads  Lauren Oliver imponerte meg veldig med hennes roman Delirium, altså den første boken i denne serien. Men jeg skal ærlig innrømme at jeg ble en smule skuffet over denne oppfølgeren. Men kanskje det bare er meg, for jeg har nemlig hørt at mange andre likte oppfølgeren bedre enn forgjengeren. Det tok en god stund før jeg virkelig lot meg fange av Pandemonium, jeg syntes med andre ord at starten var ganske treg. Og det jeg tidligere beskrev som en nydelig skrivemåte, i anmeldelsen av første bok, følte jeg at ble litt tungt språk denne gangen. Det virker for meg som om Oliver overskildrer, i stedet for å si noe akkurat som det er. Det enkle er, som de sier, ofte det beste.

  Men til tross for dette skal jeg ikke nekte for at konseptet er bra, selv om jeg ikke helt likte måten det utviklet seg på her. Men jeg skjønner jo også hvorfor det måtte bli sånn, med tanke på omstendighetene rundt første bok. Forfatteren får virkelig frem konsekvensene av valget som Lena, protagonisten, tok i Delirium. I tillegg blir det variasjon i historien når hun bytter mellom et før- og nåperspektiv. Selv om slutten er nokså forutsigbar, etter min mening, så legger den likevel opp til en fantastisk tredje, og siste, bok. Jeg kan ikke forestille meg hvordan dette vil ende, men jeg gleder meg til å finne det ut. For å si det kort; Dette er en serie som jeg absolutt vil anbefale.

  Rules of Attraction (oppfølger) - Simone Elkeles

  When Carlos Fuentes returns to America after living in Mexico for a year, he doesn't want any part of the life his older brother, Alex, has laid out for him at a high school in Colorado. Carlos likes living his life on the edge and wants to carve his own path-just like Alex did. Then he meets Kiara Westford. She doesn't talk much and is completely intimidated by Carlos' wild ways. As they get to know one another, Carlos assumes Kiara thinks she's too good for him, and refuses to admit that she might be getting to him. But he soon realizes that being himself is exactly what Kiara needs right now.
  - Goodreads
   


  Det er ikke så mye mer å si om bøkene til Simone Elkeles enn det jeg allerede har sagt her tidligere. Etter å ha lest syv av bøkene hennes kan jeg definitivt fastslå at Elkeles er en av mine favorittforfattere. Hun skriver romantikk som ingen andre. Det er hvert fall utrolig lett å drømme seg bort i disse bøkene. Og spesielt i denne serien kan man si at forfatteren gir klisjeene dybde, hvis det gir mening. Hun skriver også om tenåringer som om hun var en selv, det er kanskje derfor historiene hun prøver å formidle blir mer realistiske enn mange andre i samme sjanger. I tillegg klarer hun å variere karakterperspektiv uten problem selv om hun gjerne skifter fra kvinnelig til mannlig synsvinkel. Det viser blant annet hvor god innsikt hun har. For de av dere som ikke vet det, så finnes denne serien også på norsk.

  The How to Ruin Series - Simone Elkeles

  Moshav? What's a moshav? Is it "shopping mall" in Hebrew? I mean, from what Jessica was telling me, Israeli stores have the latest fashions from Europe. That black dress Jessica has is really awesome. I know I'd be selling out if I go with the Sperm Donor to a mall, but I keep thinking about all the great stuff I could bring back home.

  Unfortunately for 16-year-old Amy Nelson, "moshav" is not Hebrew for "shopping mall." Not even close. Think goats, not Gucci.

  Going to Israel with her estranged Israeli father is the last thing Amy wants to do this summer. She's got a serious grudge against her dad, a.k.a. "Sperm Donor," for showing up so rarely in her life. Now he's dragging her to a war zone to meet a family she's never known, where she'll probably be drafted into the army. At the very least, she'll be stuck in a house with no AC and only one bathroom for seven people all summer - no best friend, no boyfriend, no shopping, no cell phone...

  Goodbye pride - hello Israel.
  - Goodreads

     

  Simone Elkeles er forfatteren bak the How to Ruin Series og serien består av tre bøker: How to Ruin a Summer Vacation, How to Ruin My Teenage Life og How to Ruin Your Boyfriend's Reputation. Jeg bestemte meg for å skrive en felles anmeldelse for romanene, uten spoilere selvsagt. Jeg får ikke lest så mye for tiden på grunn av siste innspurt på skolen, men denne serien fikk virkelig fart på lesningen og den var et av høydepunktene i påsken. Bøker i denne sjangeren blir ofte litt på guilty pleasure siden hos meg, men når det gjelder Elkeles så kan man stryke "guilty" fra begrepet. Mange tenker nok først på bøker som Perfect Chemistry og kanskje til og med Leaving Paradise, men denne serien er minst like god. Tør jeg si at serien kanskje er min favoritt blant bøkene hennes? Elkeles er uansett en av mine favorittforfattere når det er snakk om romanser.

  Amy, protagonisten, er heller ikke en karakter jeg vanligvis ville likt. Hvert fall ikke ute av bokverdenen. Det blir ofte masse drama og noen unødvendige komplikasjoner. Hun er til tider irriterende og jeg tror at hun er en karakter som man enten vil hate eller elske. Likevel har serien en le-ut-høyt-faktor som jeg savner i de fleste bøker. Hver gang jeg fikk latterkrampe var det stort sett takket være Amy. Hun er morsom og kommer med mange gode utsagn. I storparten av de situasjonene hvor hun faktisk oppfører seg dårlig (ikke at det er en unnskyldning), så skjønner man hvorfor ettersom det ofte fører tilbake til bakgrunnen og oppveksten hennes. I tillegg ser man tydelig at hun vokser som karakter gjennom de tre bøkene, noe som er en forutsetning for en rund og dynamisk karakter. Jeg likte også hvordan forholdet mellom far og datter utviklet seg. Bøkene er veldig lettleste, men de har dybde. Innholdet er variert og forfatteren tar opp kulturforskjeller, fordommer etter 11. september 2001, religion, historie, konflikter i forhold til å ha en mor og far som ikke bor sammen osv. osv. Dette er definitivt en serie som skiller seg ut blant andre innenfor ungdomslitteraturen.

  Til tross for at jeg synes at noen ting ikke var helt troverdig eller realistisk, så storkoste jeg meg. En ting er sikkert: Simone Elkeles skuffer aldri. Siden det er en litt åpen slutt, så håper jeg forfatteren vil vende tilbake til serien en gang i fremtiden (noe hun ikke har utelukket). Men dette er bare fordi jeg vil lese mer om Amys eventyr, ikke fordi jeg ikke er fornøyd med den. Hvem skulle tro at bøker hvor handlingen i stor grad utspiller seg i Israel kunne være så underholdende?

  I Heart You, You Haunt Me - Lisa Schroeder

  Girl meets boy.
  Girl loses boy.
  Girl gets boy back...
  ...sort of.

  Ava can't see him or touch him, unless she's dreaming. She can't hear his voice, except for the faint whispers in her mind. Most would think she's crazy, but she knows he's here.

  Jackson. The boy Ava thought she'd spend the rest of her life with. He's back from the dead, as proof that love truly knows no bounds.
  - Goodreads

   

  Jeg er alltid skeptisk til bøker som er skrevet i vers og leser heller ikke mange av dem. Der er jeg vel ikke alene, eller hva? Likevel blir jeg alltid positivt overrasket, også denne gangen. Da jeg kjøpte I Heart You, You Haunt Me visste jeg faktisk ikke at den var skrevet i vers (mangel på research fra min side...) og den har derfor stått ulest i bokhyllen i lang tid. Men nå har jeg endelig fått lest den og jeg kommer definitivt til å lese flere bøker av Lisa Schroeder/forfattere som skriver i vers generelt sett. Jeg kommer nok ikke til å lete etter bøker i vers, men jeg kommer heller ikke til å styre unna dem i fremtiden.

  Boken var nokså lettlest med tanke på at den er skrevet i vers, men samtidig var det også spenning som gjorde den til en pageturner. Det er beundringsverdig hvordan forfatteren kan si så mye med så få ord. Det er hovedsaklig dette jeg tar med meg videre fra denne leseropplevelsen: Forfatteren har virkelig illustrert kraften av ord eller ordenes kraft. Noen ganger kan få ord si like mye som lange skildringer av setting, karakterer osv.

  Catching Jordan - Miranda Kenneally

  What girl doesn't want to be surrounded by gorgeous jocks day in and day out? Jordan Woods isn't just surrounded by hot guys, though-she leads them as the captain and quarterback of her high school football team. They all see her as one of the guys, and that's just fine. As long as she gets her athletic scholarship to a powerhouse university. But now there's a new guy in town who threatens her starting position... suddenly she's hoping he'll see her as more than just a teammate.
  - Hentet fra Goodreads

   

  Catching Jordan er en av fjorårets favoritter. Til tross for at den er en smule forutsigbar, så er den i høyeste grad også en pageturner. Jeg vil si at Kenneally, forfatteren, skriver i lignende stil som blant annet Simone Elkeles og Jennifer Echols. Dette er to forfattere som jeg ser til hver gang jeg er på utkikk etter noe som er lettlest, underholdende og som inneholder en god dose romantikk. Slike bøker har hos meg en tendens til å havne på listen over guilty pleasures, men ikke bøkene til forfatterne jeg nettopp nevnte. Det gjelder nå også for Kenneally. Denne boken oppfylte alle kriteriene ovenfor og jeg gleder meg til å lese mer av forfatteren. Kan anbefales hvis du liker romanser eller hvis du, som meg, bare trenger en pause fra fantasy og/eller sci-fi en gang i blant.

  Touch of Power - Maria V. Snyder

  Laying hands upon the injured and dying, Avry of Kazan absorbs their wounds and diseases into herself. But rather than being honored for her skills, she is hunted. Healers like Avry are accused of spreading the plague that has decimated the Fifteen Realms, leaving the survivors in a state of chaos.

  Stressed and tired from hiding, Avry is abducted by a band of rogues who, shockingly, value her gift above the golden bounty offered for her capture. Their leader, an enigmatic captor-protector with powers of his own, is unequivocal in his demands: Avry must heal a plague-stricken prince - leader of a campaign against her people. As they traverse the daunting Nine Mountains, beset by mercenaries and magical dangers, Avry must decide who is worth healing and what is worth dying for. Because the price of peace may well be her life...
  - Hentet fra Goodreads  Hun har gjort det igjen. Ikke at jeg er overrasket. Det er tross alt Maria V. Snyder jeg snakker om. Jeg burde kanskje advare dere om at dette blir en fan-girl-preget anmeldelse. Snyder er nemlig min favorittforfatter.

  Jeg har hatt det veldig travelt i det siste og har dermed ikke hatt tid eller ork til å lese. Men så snart jeg tok frem Snyders nyeste utgivelse, så var leselysten på topp igjen. Hvis du fortsatt ikke har fått lest noen av bøkene hennes, så kan du forvente deg en action packed historie/pageturner, karakterer du aldri får nok av, en uforglemmelig romanse og en helt fantastisk verden. Alt i samme bok selvfølgelig. Siden jeg hittil har lest åtte av Snyders ni romaner, så er jeg ganske vandt med skrivestilen hennes. Selv om noen element derfor blir litt forutsigbare, så elsker jeg likevel det faktumet at jeg kan si: "Ja, dette er virkelig en bok av Maria V. Snyder.". Det er riktignok mange fellestrekk og likheter ved de forskjellige seriene hennes, men hver serie er likevel en helt ny og særpreget verden. De er detaljerte og det gjør dem komplekse og unike. Jeg beundrer Snyders evne til å skape disse verdenene. Dette er nemlig verdener som jeg elsker å "leve" i og de åpner opp for mange fremtidige bøker. Personlig hadde jeg ikke hatt noe imot at Snyder skrev flere historier med utgangspunkt i samme verden, fra andre karakterers perspektiv slik som i Glass-serien. Ved at hovedkarakterene stort sett er i 20-årene, så slipper man mange av de typiske trekkene som går igjen innen ungdomslitteraturen for tiden.

  Det er veldig trist at jeg nå må vente til 2013 for neste bok i denne serien, men jeg har heldigvis en ulest bok av Snyder stående som jeg kan kose meg med i mellomtiden. Uansett, dette er en must read for fans av fantasy.

  Sirkelen - Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

  Engelsfors. Vakkert navn, gudsforlatt sted. Omgitt av dype skoger der mennesker ofte går seg vill og forsvinner. Seks jenter har akkurat begynt på videregående. De har ingenting til felles - bortsett fra at de har selve ondskapen i hælene. Nå tvinges de til å samarbeide for å overleve.

  En natt da månen på mystisk vis er farget rød, føres seks ungdommer til den nedlagte folkeparken. De vet ikke hvordan de er kommet dit, eller hvorfor de er der. Men uten hverandre kommer de ikke til å overleve.
  - Hentet fra Gyldendal  Sirkelen er definitivt et fantastisk bidrag til fantasysjangeren. Jeg kan absolutt forstå at den har blitt en svensk sensasjon (denne utgaven er forresten oversatt til norsk) og at den har vekket stor interesse internasjonalt. Man finner riktignok mange element som går igjen innen ungdomslitteraturen her også, men vinklingen på det overnaturlige aspektet gjør likevel at historien skiller seg ut blant andre i samme sjanger. Konseptet er med andre ord originalt.

  Jeg vil ikke akkurat kategorisere denne romanen som en pageturner, selv om Strandberg og Elfgren faktisk klarer å vekke interesse allerede i første kapittel. Forfatterne tar seg nemlig god tid til å bygge opp handlingen/verdenen. Men dette er ikke nødvendigvis noe negativt. Tvert imot. Boken fungerer på denne måten som en fin start på en ny ungdomsserie. Med tanke på at vi følger ganske mange hovedpersoner, så er en langsom oppbygging faktisk essensielt for lesernes forståelse. Dette betyr heller ikke at boken er uten spenning, for det er det masse av. Jeg trodde gang på gang at jeg hadde løst hele mysteriet, men jeg må ærlig innrømme at jeg stort sett tok feil.

  Dette er som sagt en historie som introduserer oss for mange hovedpersoner, og det krever at man må tenke seg litt om noen ganger. Denne siden ved historien ble likevel det jeg likte best. Man får se handlingen og relasjoner utvikle seg fra flere perspektiv. Det viser oss for eksempel hvordan de ulike jentene takler samme situasjon. Man får dessuten se hver karakter fra to forskjellige perspektiv; hvordan andre oppfatter deg i forhold til hva du selv tenker og mener. Som leser får man selv se hvordan ulike ting kan oppfattes forskjellig og at det varierer fra person til person. Personlig synes jeg dette styrker romanen og at historien bare blir mer troverdig som et resultat. I tillegg sikrer dette at man hvert fall kan relatere til en av jentene, selv om jeg personlig kunne kjenne meg igjen i mange av dem.

  Jeg brukte relativt lang tid på å lese ut Sirkelen, men det var bare fordi jeg har hatt en travel måned. Men en ting er sikkert; Sirkelen har fått meg til å innse at man ikke alltid trenger å se til engelskspråklige land for kvalitetslitteratur, den finnes nemlig nærmere enn man tror.

  Andre anmeldelser: MoonStar, Silje, Bokelskerinnen, Mari, Nina, Christine, Silje
  Hvis du også har anmeldt Sirkelen, så er det bare til å legge igjen en link i kommentarfeltet under.


  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal. Tusen takk for leseeksemplaret!

  Across the Universe - Beth Revis

  Seventeen-year-old Amy joins her parents as frozen cargo aboard the vast spaceship Godspeed and expects to awaken on a new planet, three hundred years in the future. Never could she have known that her frozen slumber would come to an end fifty years too soon and that she would be thrust into the brave new world of a spaceship that lives by its own rules.

  Amy quickly realizes that her awakening was no mere computer malfunction. Someone - one of the few thousand inhabitants of the spaceship - tried to kill her. And if Amy doesn't do something soon, her parents will be next.

  Now, Amy must race to unlock Godspeed's hidden secrets. But out of her list of murder suspects, there's only one who matters: Elder, the future leader of the ship and the love she could never have seen coming.
  - Hentet fra Goodreads  Across the Universe er et friskt pust innen science fiction-sjangeren. Jeg har aldri lest noe lignende. Til tross for at historien utvikler seg ganske sakte og mangel på action kan gå ut over spenningen, så er selve konseptet originalt og nytt. Dette gjør at romanen skiller seg ut blant andre i samme sjanger. Dessuten tror jeg at neste bok i serien vil være hakket bedre ettersom Across the Universe fungerer mer som en god innledning på en ny ungdomsserie. Jeg likte spesielt hvordan forfatteren klarte å få frem forskjellen mellom Amy og de andre på romskipet, hun klarer å vise at de er fra forskjellig tid og sted. Debutromanen er med andre ord verdt å få med seg og den havnet faktisk på listen over de beste bøkene jeg leste i 2011. Det nydelige omslaget burde være en indikasjon på akkurat dette.

  Anna and the French Kiss - Stephanie Perkins

  Anna is looking forward to her senior year in Atlanta, where she has a great job, a loyal best friend, and a crush on the verge of becoming more. Which is why she is less than thrilled about being shipped off to boarding school in Paris - until she meets Etienne St. Clair: perfect, Parisian (and English and American, which makes for a swoon-worthy accent), and utterly irresistible. The only problem is that he's taken, and Anna might be, too, if anything comes of her almost-relationship back home.

  As winter melts into spring, will a year of romantic near - misses end with the French kiss Anna - and readers - have long awaited?
  - Hentet fra Goodreads  Av og til trenger man bøker som Anna and the French Kiss, det gjør hvert fall jeg. I perioder der det skjer mye annet i livet mitt, liker jeg å slappe av med bøker som er relativt lettleste. Da finner jeg ofte frem en romanse eller to ettersom de fungerer som god underholdning. Men det trenger ikke være overnaturlig for å være bra. Denne romanen er et eksempel på nettopp dette. Innenfor sin sjanger er Anna and the French Kiss faktisk en utrolig god bok og jeg ser frem til å lese flere bøker av Perkins. Dette er faktisk en serie, men bok nummer to og tre er ikke direkte oppfølgere ettersom de har andre hovedpersoner osv.

  Love Story - Jennifer Echols

  She's writing about him. He's writing about her. And everybody is reading between the lines..

  For Erin Blackwell, majoring in creative writing at the New York City college of her dreams is more than a chance to fulfill her ambitions--it's her ticket away from the tragic memories that shadow her family's racehorse farm in Kentucky. But when she refuses to major in business and take over the farm herself someday, her grandmother gives Erin's college tuition and promised inheritance to their maddeningly handsome stable boy, Hunter Allen. Now Erin has to win an internship and work late nights at a coffee shop to make her own dreams a reality. She should despise Hunter . . . so why does he sneak into her thoughts as the hero of her latest writing assignment?

  Then, on the day she's sharing that assignment with her class, Hunter walks in. He's joining her class. And after he reads about himself in her story, her private fantasies about him must be painfully clear. She only hopes to persuade him not to reveal her secret to everyone else. But Hunter devises his own creative revenge, writing sexy stories that drive the whole class wild with curiosity and fill Erin's heart with longing. Now she's not just imagining what might have been. She's writing a whole new ending for her romance with Hunter . . . except this story could come true.

  - Hentet fra Goodreads  Det siste halvåret har jeg lest hele syv bøker av Jennifer Echols og "Love Story" er definitivt en av de aller beste. Et felles kjennetegn ved bøkene er at de alltid er lettleste og inneholder en god dose romantikk. I tillegg er de perfekt lesestoff i perioder der fantasy og science fiction blir for tungt og man bare trenger noe lett. Likevel inneholder de mange element som gjør at de blir mer enn bare guilty pleasure reads.

  Det som er spesielt med akkurat denne romanen til Echols, er at vi faktisk får lese historiene som Erin og Hunter, hovedpersonene, skriver til timene. Det viser at forfatteren virkelig har gått inn i historien og karakterene sine og resultatet ble kreativt. Selv om jeg ikke er helt fornøyd med rekkefølgen noen ting utspilte seg i mot slutten, så er dette en fin bok å lese på en dag der du bare vil bli underholdt. Kan spesielt anbefales til fans av romantikk uten overnaturlige element.

  Silence (oppfølger) - Becca Fitzpatrick

  The noise between Patch and Nora is gone. They've overcome the secrets riddled in Patch's dark past... bridged two irreconcilable worlds... faced heart-wrenching tests of betrayal, loyalty and trust... and all for a love that will transcend the boundary between heaven and earth. Armed with nothing but their absolute faith in one another, Patch and Nora enter a desperate fight to stop a villain who holds the power to shatter everything they've worked for - and their love - forever.
  - Hentet fra Goodreads  "Silence" er definitivt den beste boken i serien så langt. I begynnelsen følte jeg at forfatteren holdt leserne på avstand igjen ved at Nora ikke kunne huske noe fra de tidligere månedene. Kanskje bare for å dra ut serien nå som det har blitt avslørt at det kommer en fjerde bok. Dette irriterte meg litt ettersom jeg trodde historien hadde utviklet seg såpass mye at vi var ferdige med det stadiet der karakterene var usikre på hverandre og fortsatt i det uvisse. Jeg tenker da på to spesielle karakterer og dette er noe som sammendraget ovenfor understreker. Men jeg skal ærlig innrømme at førsteinntrykket mitt var feil, hvert fall i stor grad.

  Jeg hadde verken forestilt meg eller forventet den vrien Fitzpatrick introduserte oss for i denne boken. Hun tok serien til et helt nytt nivå. I tillegg gjorde hun en utrolig god jobb med å oppsummere de tidligere bøkene for de av oss som har ventet rundt et år mellom hver utgivelse. Serien har riktignok mange likheter med andre ungdomsbøker, men innholdet kan virkelig måle seg med kvaliteten på omslagene. Dessuten er dette en av de beste seriene som omhandler engler. Første bok i serien finnes nå også på norsk for de som er interesserte.

  The Unbecoming of Mara Dyer - Michelle Hodkin

  Mara Dyer doesn't think life can get any stranger than waking up in a hospital with no memory of how she got there.
  It can.
  She believes there must be more to the accident she can't remember that killed her friends and left her mysteriously unharmed.
  There is.
  She doesn't believe that after everything she's been through, she can fall in love.
  She's wrong.
  - Hentet fra Goodreads  Jeg hadde skyhøye forventninger til "The Unbecoming of Mara Dyer", men jeg må ærlig innrømme at jeg faktisk ble litt skuffet. Da lurer dere sikkert på hvorfor jeg likevel gir den en femmer. For det første, så er det en veldig svak femmer. I tillegg så ble denne romanen mer som en guilty pleasure-bok for meg. Ikke misforstå meg, boken er definitivt en pageturner og jeg hadde store problemer med å legge den fra meg. Likevel klarte jeg aldri å bestemme meg for hva jeg mente om den, selv nå synes jeg at det er vanskelig.

  Selv om jeg likte mange av de vriene som Hodkin introduserte oss for, så la jeg hele tiden merke til likheter med andre ungdomsbøker i samme sjanger. Det ble kanskje litt mange klisjéer etter min smak og jeg har sett mye av det samme før. Jeg følte egentlig at romanen ikke levde opp til den første delen av boken ettersom romansen tok over store deler av handlingen og hindret utviklingen av andre sentrale element. Men selv om jeg synes konseptet er litt "oppbrukt", så er historien samtidig unik og serien har helt klart potensial. Boken er dessuten utrolig creepy og thrilleraktig. Man vet aldri om det som skjer er sant eller om det bare skjer i hodet til hovedpersonen...

  "The Unbecoming of Mara Dyer" vil garantert havne på favorittlisten til mange lesere. Jeg kommer selv til å vente på neste bok i spenning, det skal være sikkert, og jeg gleder meg til å se hvordan det utvikler seg videre. Alt i alt så er dette en fin start på en bokserie, spennende men heller ikke forhastet. Det er fortsatt mange løse tråder som jeg gleder meg til å sette sammen, spesielt det som ble hintet til i åpningssekvensen.

  The Demon King - Cinda Williams Chima

  This novel marks the first giant step in a momentous fantasy journey orchestrated by Cinda Williams Chima, the author of the popular Warrior Heir series. Its two chief protagonists are ex-thief Han Alister, an impoverished commoner, and Raisa ana'Marianna, the headstrong Princess Heir of the Fells. The Demon King brings them together, creating part of a volatile mix of action, magic, and danger. Empathetic characters; wizardly attacks.
  - Hentet fra Goodreads  "The Seven Realms" er definitivt en ny favorittserie. Jeg har lengtet lenge etter en fantasyserie akkurat som denne. Jeg tror dette er en serie som de fleste fans av fantasy vil elske. Romanen inneholder blant annet masse action, intriger, sterke karakterer og en liten dose romantikk. Med andre ord; en ekte pageturner. I tillegg har forfatteren skapt en godt oppbygd verden. Chima viser oss hvordan verdenen ble som den ble, noe jeg ofte savner i andre bøker. Jeg elsker historien og det politiske aspektet ved "The Demon King". Det er nettopp dette som gjør historien så troverdig, etter min mening. Jeg har allerede begynt på bok to og jeg tror dette er starten på en episk fantasyfortelling.


  Blood Red Road - Moira Young

  Saba has spent her whole life in Silverlake, a dried-up wasteland ravaged by constant sandstorms. The Wrecker civilization has long been destroyed, leaving only landfills for Saba and her family to scavenge from. That's fine by her, as long as her beloved twin brother Lugh is around. But when a monster sandstorm arrives, along with four cloaked horsemen, Saba's world is shattered. Lugh is captured, and Saba embarks on an epic quest to get him back.

  Suddenly thrown into the lawless, ugly reality of the world outside of desolate Silverlake, Saba is lost without Lugh to guide her. So perhaps the most surprising thing of all is what Saba learns about herself: she's a fierce fighter, an unbeatable survivor, and a cunning opponent. And she has the power to take down a corrupt society from the inside. Teamed up with a handsome daredevil named Jack and a gang of girl revolutionaries called the Free Hawks, Saba stages a showdown that will change the course of her own civilization.
  - Hentet fra Goodreads  "Blood Red Road" er en fantastisk roman og uten tvil en pageturner. Den har stort sett alt jeg ser etter i en god bok; et godt utviklet fremtidssamfunn, masse spenning og romanse. Og selvfølgelig en tøff heltinne. Dette er noe som gjør seg synlig når Saba, hovedpersonen, må kjempe for å overleve. Bokstavelig talt. Likevel er ikke Saba uten feil. I flere situasjoner er hun faktisk direkte slem. Mens hun elsker storebroren (som også er tvillingbroren), så har hun et ganske komplisert forhold til lillesøsteren sin. Det er dette forholdet som kanskje best viser at Saba utvikler seg gjennom historien.

  Forfatteren har valgt å skrive denne romanen akkurat slik som Saba snakker. Selv om dette kanskje gir en bedre forståelse av karakterene og verdenen de lever i, så foretrekker jeg rettskriving og rett grammatikk. Det ble likevel en vanesak. Til tross for at jeg savnet noen småting, så er "Blood Red Road" en av de beste bøkene jeg har lest i år. Jeg gleder meg til å se hva som skjer videre ettersom boken på mange måter kunne vært en enkeltstående tittel.

  Forget You - Jennifer Echols

  There's a lot Zoey would like to forget. Like how her father has knocked up his twenty-four- year old girlfriend. Like Zoey's fear that the whole town will find out about her mom's nervous breakdown. Like darkly handsome bad boy Doug taunting her at school. Feeling like her life is about to become a complete mess, Zoey fights back the only way she knows how, using her famous attention to detail to make sure she's the perfect daughter, the perfect student, and the perfect girlfriend to ultra-popular football player Brandon.

  But then Zoey is in a car crash, and the next day there's one thing she can't remember at all - the entire night before. Did she go parking with Brandon, like she planned? And if so, why does it seem like Brandon is avoiding her? And why is Doug - of all people - suddenly acting as if something significant happened between the two of them?

  Zoey dimly remembers Doug pulling her from the wreck, but he keeps referring to what happened that night as if it was more, and it terrifies Zoey to admit how much is a blank to her.

  Controlled, meticulous Zoey is quickly losing her grip on the all-important details of her life - a life that seems strangely empty of Brandon, and strangely full of Doug.
  - Hentet fra Goodreads  Jeg har lest utrolig mange av Jennifer Echols' bøker i år. "Forget You" var ikke bare den første, men også en av de beste. Forfatteren deler bøkene sine inn i to forskjellige kategorier: romantisk komedie og romantisk drama, "Forget You" inngår i sistnevnte. Uansett, i juni kjente jeg virkelig behovet for en pause fra fantasy og science fiction og bøkene til Echols var perfekt lesestoff i denne perioden. De er lettleste og rett og slett god underholdning. Likevel inneholder de mange element som gjør at de blir mer enn bare guilty pleasure reads, spesielt de romantiske dramaene. Det jeg likte minst med denne boken, derimot, var Zoeys naivitet. Selvfølgelig var det noen andre småting også siden jeg bare gir den en firer, men alt i alt er dette en bok å anbefale for fans av romantikk uten overnaturlige element. Nå gleder jeg meg til å lese forfatterens nyeste roman "Love Story".


  We'll Always Have Summer (oppfølger) - Jenny Han

  It's been two years since Conrad told Belly to go with Jeremiah. She and Jeremiah have been inseparable ever since, even attending the same college -- only, their relationship hasn't exactly been the happily ever after Belly had hoped it would be. And when Jeremiah makes the worst mistake a boy can make, Belly is forced to question what she thought was true love. Does she really have a future with Jeremiah? Has she ever gotten over Conrad? It's time for Belly to decide, once and for all, who has her heart forever.
  - Hentet fra Goodreads  Bøkene i denne trilogien er ganske lettleste, men Jenny Han skriver likevel om familie, kjærlighet og tradisjoner som ingen andre. Hun skildrer settingen på en enestående måte og man har virkelig lyst å oppleve en sommer på Cousins Beach selv. Settingen er faktisk noe av det beste med historien. Selv om handlingen i de to siste bøkene ikke alltid finner sted på Cousins Beach og tonen i bøkene er mer seriøs enn i den første boken, så kompenserer forfatteren for dette gjennom tilbakeblikk fra tidligere sommere. Slik får leserne et innblikk i de hendelsene som har vært med på å forme karakterene. Dette underbygger også følelsen av tradisjon, et tema som er sentralt i serien. Til tross for at "We'll Always Have Summer" ikke er min favoritt av de tre bøkene, jeg synes nemlig at en av karakterene ikke helt var seg selv, så var det en tilfredsstillende slutt. Alt i alt er Summer-trilogien en søt, lettlest og god serie som er verdt å få med seg.


  Forbidden - Tabitha Suzuma

  Seventeen-year-old Lochan and sixteen-year-old Maya have always felt more like friends than siblings. Together they have stepped in for their alcoholic, wayward mother to take care of their three younger siblings. As defacto parents to the little ones, Lochan and Maya have had to grow up fast. And the stress of their lives - and the way they understand each other so completely - has also also brought them closer than two siblings would ordinarily be. So close, in fact, that they have fallen in love. Their clandestine romance quickly blooms into deep, desperate love. They know their relationship is wrong and cannot possibly continue. And yet, they cannot stop what feels so incredibly right. As the novel careens toward an explosive and shocking finale, only one thing is certain: a love this devastating has no happy ending.
  - Hentet fra Goodreads  "Forbidden" av Tabitha Suzuma er en utrolig vakker, men også hjerteskjærende roman. Den er nydelig skrevet og har blitt en av mine personlige favoritter. Likevel føler jeg det er viktig å presisere at dette er en bok som ikke passer for alle. Historien krever at leseren, til en viss grad, er fordomsfri. Suzuma tar nemlig opp et nokså kontroversielt tema og boken vil av den grunn antakelig miste mange potensielle lesere. Hovedtemaet er incest, nærmere bestemt søskenkjærlighet. Ettersom jeg selv likte denne boken svært godt, så synes jeg selvsagt at dette er utrolig synd, men folk vet selv hvor grensene deres går.

  Denne kjærlighetshistorien er på ingen måte ideell, men den er likevel en av de fineste historiene jeg noen gang har lest om kjærlighet. "Forbidden" vil etterlate deg med stridende tanker som du automatisk vil stille spørsmålstegn ved. Til tross for at man på forhånd vet at det ikke kan bli en happy ending, så vil man etter hvert begynne å heie på romansen som blomstrer mellom Lochan og Maya. Suzuma argumenterer godt på sine karakterers vegne og man opplever gradvis at forholdet til Lochan og Maya utvikler seg fra nære søsken til noe mer.

  I flere år har de nemlig vært forsørgerne i familien og tatt vare på sine tre yngre søsken. Som et resultat har de vært nødt til å vokse opp før de på sin egen alder. For å holde familien samlet har de ikke kunnet stole på noen andre enn hverandre og de har delt en byrde som har ført de tettere sammen. Denne bakgrunnen gjør romansen desto mer troverdig og man kan nesten si at det har ligget i kortene. I tillegg får man en bedre forståelse ved at historien er fortalt fra både Lochan og Maya sitt perspektiv. Man ser virkelig hvordan foreldrenes forsømmelse har påvirket forholdet de i mellom. Men dette gjør også "Forbidden" til mer enn bare en kjærlighetshistorie. Båndet mellom alle søsknene er nemlig utrolig sterkt. Alle karakterene har dessuten forskjellige og godt utviklede personligheter og deres individuelle problemer kommer også frem. Sosial angst og alkoholisme er begge sentrale temaer. Likevel vil jeg si at dette først og fremst er en bok om familie.

  Det er vanskelig å skrive en anmeldelse av en bok som blir møtt med skepsis og sterke meninger, og selv om de fleste kanskje aldri vil vurdere å lese denne boken, så er det større grunn til å faktisk skrive en anmeldelse. Jeg håper flere vil gi den en sjanse. Man kan ikke legge skjul på at incest skjer og "Forbidden" er en roman som faktisk kan gi folk en bedre forståelse for det. Jeg sier ikke at man skal akseptere det, men er det rett å vise så mye hat mot de som faktisk har det sånn? Uansett, de siste sidene var helt forferdelige å lese, men jeg føler også at det var den slutten som passet historien best. Jeg tenker enda på "Forbidden" og jeg tror den kommer til å være med meg i lang tid.

  Se hva forfatteren svarte i et intervju på en bokblogg da hun ble spurt om hva hun ville at leserne skulle sitte igjen med etter at de hadde lest "Forbidden" her (spørsmål fem).

  Jellicoe Road - Melina Marchetta

  At age eleven, Taylor Markham was abandoned by her mother. At fourteen, she ran away from boarding school, only to be tracked down and brought back by a mysterious stranger. Now seventeen, Taylor's the reluctant leader of her school's underground community, whose annual territory war with the Townies and visiting Cadets has just begun. This year, though, the Cadets are led by Jonah Griggs, and Taylor can't avoid his intense gaze for long. To make matters worse, Hannah, the one adult Taylor trusts, has disappeared. But if Taylor can piece together the clues Hannah left behind, the truth she uncovers might not just settle her past, but also change her future.
  - Hentet fra Goodreads  Jeg visste nesten ingenting om denne romanens handling da jeg begynte å lese den. Det jeg visste, derimot, var at alle vennene mine på Goodreads hadde gitt den fem av fem stjerner. I tillegg er "Jellicoe Road" vinner av the Michael L. Printz Award for Excellence in Young Adult Literature, noe som er en stor ære i seg selv. Nå skjønner jeg hvorfor. Å lese denne boken er som å sette sammen biter av et puslespill og det er utrolig gøy når man ser hvordan alt henger sammen. Selv den minste detalj betyr noe i forhold til historien og det er en sammenheng mellom fortid og nåtid. Selv om Marchetta avslører alt til sin tid, så føler man seg som en detektiv hver gang man finner ut av noe på egen hånd. Jeg endte alltid opp med å lese mer enn jeg hadde planlagt.

  "Jellicoe Road" handler om hvordan andre menneskers handlinger har en innvirkning på ditt liv og den etterlater deg med mange tanker å reflekere rundt. I dagene etter at jeg hadde lest ut boken tenkte jeg ikke på annet enn Taylor og de andre karakterene. Det er vanskelig å beskrive hvordan "Jellicoe Road" påvirket meg, men den er utrolig vakker og absolutt verdt å lese.

  Andre anmeldelser: Mari, Nina


  Stolen - Lucy Christopher

  Sixteen year old Gemma is kidnapped from Bangkok airport and taken to the Australian Outback. This wild and desolate landscape becomes almost a character in the book, so vividly is it described. Ty, her captor, is no stereotype. He is young, fit and completely gorgeous. This new life in the wilderness has been years in the planning. He loves only her, wants only her. Under the hot glare of the Australian sun, cut off from the world outside, can the force of his love make Gemma love him back? The story takes the form of a letter, written by Gemma to Ty, reflecting on those strange and disturbing months in the outback. Months when the lines between love and obsession, and love and dependency, blur until they don't exist - almost.
  - Hentet fra Goodreads  Jeg må bare få si at jeg aldri har lest noe lignende. "Stolen" av Lucy Christopher er et friskt pust innen litteratur for unge voksne. Romanen er utrolig vakker, nydelig, komplisert, sterk, følelsesladd og ikke minst hjerteskjærende. Forfatteren gjør en utmerket jobb når hun utforsker de stridende følelsene til Gemma. Som leser er dette noe du selv vil oppleve. Helt fra starten følte jeg det forfatteren ville at jeg skulle føle. Dette er en reise der man vil få kjenne på hat og sinne, men også forvirring og sympati etter hvert som handlingen fortsetter. Mange vil kanskje automatisk si at ingenting kan rettferdiggjøre det Ty utsetter Gemma for, men det er ikke så enkelt. Personlig fikk jeg en ny forståelse for det som kalles Stockholm-syndromet. Man må nemlig se det fra et psykologisk perspektiv, og det krever både tolking og ettertanke. Akkurat slik jeg liker det.

  I dette tilfellet er karakterene virkelig godt utviklet og jeg tror forfatteren har klart å fange nøyaktig de følelsene som en person ville hatt i en slik situasjon. Dette er selvfølgelig vanskelig å si, men etter min mening er dette så nærme en person kan komme hvis man selv ikke har vært i den samme situasjonen. Dette skyldes blant annet Christophers spesielle skrivestil. Boken er nemlig skrevet i form av et brev fra Gemma til Ty. Likevel virker dette helt naturlig og man merker det ikke mens man leser. Det blir faktisk mer personlig. Det er helt umulig å forutse hvordan dette ender. Personlig synes jeg slutten var hjerteskjærende og trist, men jeg forstod samtidig hvorfor det måtte bli slik. Som et siste punkt, så vil jeg bare trekke frem at settingen blir skildret veldig godt av forfatteren og det er nesten som om man er i den australske villmarken selv.

  Andre anmeldelser: Skolebibliotekaren

  City of Fallen Angels (oppfølger) - Cassandra Clare

  City of Fallen Angels takes place two months after the events of City of Glass. In it, a mysterious someone's killing the Shadowhunters who used to be in Valentine's Circle and displaying their bodies around New York City in a manner designed to provoke hostility between Downworlders and Shadowhunters, leaving tensions running high in the city and disrupting Clary's plan to lead as normal a life as she can - training to be a Shadowhunter, and pursuing her relationship with Jace. As Jace and Clary delve into the issue of the murdered Shadowhunters, they discover a mystery that has deeply personal consequences for them - consequences that may strengthen their relationship, or rip it apart forever.

  Meanwhile, internecine warfare among vampires is tearing the Downworld community apart, and only Simon - the Daylighter who everyone wants on their side - can decide the outcome; too bad he wants nothing to do with Downworld politics.
  - Hentet fra Goodreads  Når jeg leste de tre første bøkene i denne serien i 2009, så havnet de automatisk på listen over favorittbøker. Men det var på et tidspunkt hvor jeg akkurat hadde begynt å lese. I løpet av de to siste årene har jeg lest mange bøker og smaken min i bøker har dermed utviklet seg. Det er kanskje derfor jeg ikke var så imponert over "City of Fallen Angels". Jeg følte på en måte at denne boken var litt overflødig i forhold til resten av serien. Slutten på "City of Glass" kunne nemlig vært slutten på selve serien dersom forfatteren bare hadde gjort boken litt lenger. Personlig trodde jeg den var det også, og ble sjokkert da Clare annonserte at serien skulle bestå av hele seks bøker. Slik jeg ser det nå, drar Clare serien ut lengst mulig og noen av problemstillingene ble rett og slett litt for gamle. Jeg tenker spesielt på de mange problemene rundt Jace/Clary-forholdet. I tillegg ville jeg også satt pris på om forfatteren oppsummerte noen av hendingene i de forrige bøkene. Selv om serien ikke nødvendigvis har blitt dårligere, selv om det er litt av grunnen til at jeg ikke likte den så godt, så er det hovedsakelig det at jeg har vokst fra den, tror jeg. Jeg kommer likevel til å lese de neste bøkene i serien, for Cassandra Clare er, om ikke annet, flink til å underholde.

  Fire (oppfølger) - Kristin Cashore

  Beautiful creatures called monsters live in the Dells. Monsters have the shape of normal animals: mountain lions, dragonflies, horses, fish. But the hair or scales or feathers of monsters are gorgeously colored -- fuchsia, turquoise, sparkly bronze, iridescent green -- and their minds have the power to control the minds of humans.

  Seventeen-year-old Fire is the last remaining human-shaped monster in the Dells. Gorgeously monstrous in body and mind but with a human appreciation of right and wrong, she is hated and mistrusted by just about everyone, and this book is her story.
  - Hentet fra Goodreads  "Fire" av Kristin Cashore er ikke bare en av de beste bøkene jeg har lest så langt i år, men en av de beste bøkene jeg har lest noensinne. Forfatteren fanget interessen min allerede fra første side, noe som blant annet skyldtes en fantastisk prolog. Til tross for at det står "oppfølger" i parentes i tittelen på dette innlegget, så er det overhodet ikke nødvendig å ha lest "Graceling", første bok om The Seven Kingdoms, først. "Fire" er nemlig en prequel, med andre ord; dette er forhistorien til den første boken. Denne romanen fungerer altså mer som en slags forklaring på hvordan verden ble som den ble i universet som Cashore har skapt. I tillegg er dette en helt annen side av den samme verdenen, noe som gjorde at jeg syntes den var ekstra spennende siden mye av stoffet var nytt for meg også. Det viser også hvor kompleks fantasiverdenen til Cashore faktisk er. Jeg likte faktisk denne boken bedre en forfatterens debutroman "Graceling".

  Det er bøker som "Fire" som minner meg på hvorfor jeg elsker fantasysjangeren. Selv de minste detaljer er planlagt som en brikke i et stort og genialt puslespill. Alle karakterene er godt utviklet og modne som en konsekvens av verden de lever i. Personligheten deres og valgene de tar er en konsekvens av hvordan de lever. Man slipper derfor mange av de typiske klisjéene som har blitt en tendens i litteratur for unge voksne. Som i "Graceling" er hovedpersonen sterk og tar sine egne valg. Man forstår virkelig hvorfor hun gjør som hun gjør ettersom forfatteren fletter sammen hennes fortid i nåtiden på en naturlig måte. Romansen tar heller ikke over plottet, hvilket er det jeg foretrekker, men den spiller en stor nok rolle til at man rekker å forelske seg sammen med protagonisten.

  Jeg kan ikke si annet enn at jeg er mektig imponert over Kristin Cashore. Nå kan ikke "Bitterblue" komme fort nok. Det er ikke mange forfattere som klarer dette, men Cashore er en av de få som skriver slik at jeg ønsker en egen bok basert på historien til flere av de mindre karakterene. Jeg likte spesielt Hanna og jeg håper at vi kanskje får se mer av henne i senere tid. Bøkene til Cashore minner meg forresten litt om Maria V. Snyder sine, noe som er et bonus for meg ettersom hun er en av mine favorittforfattere.

  Love You Hate You Miss You - Elizabeth Scott

  It's been seventy-five days. Amy's sick of her parents suddenly taking an interest in her.
  And she's really sick of people asking her about Julia. Julia's gone now, and she doesn't want to talk about it. They wouldn't get it, anyway. They wouldn't understand what it feels like to have your best friend ripped away from you.
  They wouldn't understand what it feels like to know it's your fault.
  Amy's shrink thinks it would help to start a diary. Instead, Amy starts writing letters to Julia.
  But as she writes letter after letter, she begins to realize that the past wasn't as perfect as she thought it was - and the present deserves a chance too.
  - Hentet fra Goodreads  "Love You Hate You Miss You" var rett og slett en helt nydelig bok. Jeg er vanligvis ikke en stor fan av denne typen bøker, men det var noe med akkurat denne romanen som virkelig traff meg. Forfatteren har skapt troverdige karakterer og sorgen og skyldfølelsen som Amy føler er så ekte. Boken kunne lett ha vært basert på en sann historie. Brevene som Amy skriver til Julia har en sentral plass i denne romanen og de bidrar til å gjøre historien enda mer realistisk. I tillegg får man vite mye om forholdet mellom Amy og Julia og deres bakgrunn på denne måten. Dette er en bok som jeg tror de fleste vil kunne kjenne seg igjen i. Den tar nemlig opp både familieproblemer, dødsfall, sorg og det å passe inn.

  Andre anmeldelser: Nina, Elise

  Endless Summer - Jennifer Echols

  Two irresistible boys. One unforgettable summer.

  Lori can't wait for her summer at the lake. She loves wakeboarding and hanging with her friends--including the two hotties next door. With the Vader brothers, she's always been just one of the guys. Now that she's turning sixteen, she wants to be seen as one of the girls, especially in the eyes of Sean, the older brother. But that's not going to happen--not if the younger brother, Adam, can help it.

  Lori plans to make Sean jealous by spending time with Adam. Adam has plans of his own for Lori. As the air heats up, so does this love triangle. Will Lori's romantic summer melt into one hot mess?
  - Hentet fra Goodreads  "Endless Summer" er den perfekte bok nå som sommeren er her. Den er både romantisk og lettlest. Faktisk, så er dette to bøker i samme utgave. Den inkluderer nemlig "The Boys Next Door" og "Endless Summer" som da er oppfølgeren i samme bok. Personlig likte jeg veldig godt første bok i serien, jeg likte spesielt vrien Echols tok med trekantdramaet. Når det gjelder oppfølgeren, derimot, så synes jeg den var ganske unødvendig. Jeg likte hvor "The Boys Next Door" rundet av og hvor karakterene var på det tidspunktet. I tillegg bestod oppfølgeren egentlig bare av masse drama og misforståelser. Lori, den kvinnelige hovedpersonen, var skikkelig irriterende. Hun gjorde de samme feilene om og om igjen. Hun forstod heller ikke at det var feil å gjøre det på den måten. Jeg likte likevel at bok to var fra både Lori og den mannlige hovedpersonen sitt perspektiv, og jeg synes hvert fall at han var en godt utviklet karakter. Disse bøkene har forresten noen likhetstrekk med Jenny Hans "Summer Trilogy".

  Divergent - Veronica Roth

  In Beatrice Prior's dystopian Chicago, society is divided into five factions, each dedicated to the cultivation of a particular virtue - Candor (the honest), Abnegation (the selfless), Dauntless (the brave), Amity (the peaceful), and Erudite (the intelligent). On an appointed day of every year, all sixteen-year-olds must select the faction to which they will devote the rest of their lives. For Beatrice, the decision is between staying with her family and being who she really is - she can't have both. So she makes a choice that surprises everyone, including herself.

  During the highly competitive initiation that follows, Beatrice renames herself Tris and struggles to determine who her friends really are - and where, exactly, a romance with a sometimes fascinating, sometimes infuriating boy fits into the life she's chosen. But Tris also has a secret, one she's kept hidden from everyone because she's been warned it can mean death. And as she discovers a growing conflict that threatens to unravel her seemingly perfect society, she also learns that her secret might help her save those she loves . . . or it might destroy her.
  - Hentet fra Goodreads  "Divergent" av Veronica Roth er en selvfølge for alle fans av dystopisk litteratur. Romanen er oppsiktsvekkende og etterlater leserne med stridende tanker rundt både dagens samfunn og muligens et fremtidssamfunn likt det forfatteren presenterer oss for her. Med andre ord; den er en skikkelig tankevekker. Ellers inneholder "Divergent" alt jeg ser etter i en god bok; en godt oppbygd verden, et genialt og originalt konsept og en blomstrende romanse på toppen av det hele. Jeg tenker fortsatt på denne historien, og det er flere uker siden jeg leste den. Det er helt utrolig at boken er skrevet av en debutforfatter, særlig en som er så ung. "Divergent" er en pageturner av beste slag og jeg gleder meg til å se hvordan dette utvikler seg videre. Jeg ser frem til å lære litt mer om de ulike gruppene som samfunnet er delt inn i og samfunnets forhistorie generelt sett. Det vil si; jeg håper vi får se mer av dette. En ting er sikkert; Roth har dannet et utrolig godt grunnlag i debutromanen "Divergent" og jeg tviler ikke et sekund på at de neste bøkene i serien vil være vel så gode. Les den!

  Andre anmeldelser: Mia, Bokelskerinnen, Marlene

  Perfect You - Elizabeth Scott

  Kate Brown's life has gone downhill fast.

  Her father has quit his job to sell vitamins at the mall, and Kate is forced to work with him. Her best friend has become popular, and now she acts like Kate's invisible.

  And then there's Will. Gorgeous, unattainable Will, whom Kate acts like she can't stand even though she can't stop thinking about him. When Will starts acting interested, Kate hates herself for wanting him when she's sure she's just his latest conquest.

  Kate figures that the only way things will ever stop hurting so much is if she keeps to herself and stops caring about anyone or anything. What she doesn't realize is that while life may not always be perfect, good things can happen -- but only if she lets them...
  - Hentet fra Goodreads  Jeg er inne i en periode nå hvor jeg trenger en pause fra science fiction og fantasy ettersom disse sjangerene kan være litt krevende å lese til tider. "Perfect You" av den anerkjente Elizabeth Scott var akkurat det jeg trengte. Jeg endte faktisk opp med å lese den i et strekk. Den var søt, romantisk og lettlest. Men det betyr likevel ikke at det ikke var komplikasjoner og misforståelser involvert. Hovedpersonen har nemlig nettopp blitt dumpet av sin beste venninne til fordel for popularitet og Kate er inne i en periode, preget av familieproblemer, hvor hun virkelig kunne ha trengt henne. Dette er noe som kommer godt frem i boken og forholdet til venninnen er godt skildret.

  I tillegg til godt utviklet karakterer som man kan relatere til (faktisk noe av det jeg ble mest imponert over), så er det også det jeg vil kategorisere som en nokså annerledes romanse. Problemene til hovedpersonen kom virkelig frem i romansen ettersom hun hele tiden holdt Will på avstand. Jeg likte hvordan forholdet utviklet seg gradvis og hvordan Kate ikke var en av de jentene som faller for gutten med en gang og er avhengig av han hele tiden. Hun endte opp som en sterk karakter, men samtidig var hun på en måte det gjennom hele historien. Selv om ikke alle problemene ble løst til slutt, og jeg likte måten Scott rundet av på, så lærte Kate å fokusere på det positive i livet og ikke alltid tro det verste om folk. Jeg kommer definitivt til å lese mer av denne forfatteren.

  Delirium - Lauren Oliver

  Before scientists found the cure, people thought love was a good thing. They didn't understand that once love -- the deliria -- blooms in your blood, there is no escaping its hold. Things are different now. Scientists are able to eradicate love, and the governments demands that all citizens receive the cure upon turning eighteen. Lena Holoway has always looked forward to the day when she'll be cured. A life without love is a life without pain: safe, measured, predictable, and happy.

  But with ninety-five days left until her treatment, Lena does the unthinkable: She falls in love.
  - Hentet fra Goodreads  "Delirium" er en fantastisk god roman som handler om forbudt kjærlighet. Bokstavelig talt. Lena lever nemlig i et fremtidssamfunn hvor kjærlighet blir sett på som en sykdom som må kureres. Så da Lena selv forelsker seg, blir hun tvunget til å sette spørsmålstegn ved alt hun noen gang trodde var sant. Boken er med andre ord en blanding av to av mine favorittsjangere; romanse og dystopi.

  Lauren Olivers skrivemåte er utrolig nydelig og hun klarer å skildre hva kjærlighet faktisk er. Selvfølgelig inkluderer dette en uforglemmelig romanse. Jeg likte spesielt måten kjærlighetsinteressen kom inn i historien, hvordan han fra starten var så sikker i sin sak og måten han gradvis fikk Lena til å komme ut av skallet. Men selv om romansen utgjør en stor del av handlingen, så er det også andre spenningselement å se frem til. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å vente til neste bok som kommer i 2012...

  Andre anmeldelser: Ladybug, Mia, Mette


  Lasarusfenomenet - Kjetil Johnsen

  Emma våkner fra koma og alt er annerledes. Broren er stum, foreldrene drept og onkelen oppfører seg som om det er hennes feil. Selv har hun problemer med å skille drømmer - eller er det minner? - fra virkeligheten. Sporene peker mot farens forskning ved en topphemmelig militærbase i Nevada-ørkenen. Men før sannheten kan avsløres, må mange dø - også Emma...
  - Hentet fra Gyldendal  Hva om du en dag våkner fra koma og oppdager at verden ikke er slik som du husker den? Det er nettopp dette som skjer med Emma.

  "Lasarusfenomenet" er virkelig en godt gjennomført roman. Jeg har aldri lest noe lignende. Konseptet er både nytt og spennende. Dessverre tror jeg også at det er konseptet som kan skremme vekk potensielle lesere. I hvert fall når det gjelder de yngre. Johnsen introduserer oss nemlig for en del vitenskapelige teorier, nærmere bestemt kvantefysikk. Personlig er jeg ingen realist, men jeg forstod det forfatteren forklarte utmerket godt. Han bruker eksempler som gjør at de aller fleste vil skjønne grunnprinsippet. Mange vil kanskje også hevde at det er ganske tørt stoff denne boken tar opp, men måten forfatteren formidler det på gjør at det er fysikken bak det hele som er spenningselementet. Det er tydelig at Johnsen har gjort mye research om emnet han skriver om og i denne settingen ble det veldig fascinerende.

  Romanen i seg selv er kjønnsnøytral. Hovedpersonen er som sagt en jente, men det er nok av action til å fange interessen til en gutt også. I tillegg er den skrevet fra flere av karakterenes perspektiv, og da ofte fra en manns perspektiv. Noen ganger, derimot, følte jeg at ting ble litt klisjéaktig. Spesielt dette med mennene i de svarte dressene og solbriller. De var beskrevet på en måte som minnet meg om mafia/FBI/CIA eller hvordan jeg skal forklare det. Tror det var noe med måten de opptrådte... Jeg skjønner likevel hvorfor det var sånn. Alt i alt er "Lasarusfenomenet" en god, norsk bok som alle burde få med seg. Jeg sier bare tre ord; genialt og uforutsigbart!  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal.

  Rubinrød - Kerstin Gier

  Det er ikke enkelt å leve i en familie hvor det er så mange hemmeligheter. Det tenker i hvert fall 16-årige Gwendolyn - inntil hun en dag plutselig befinner seg i London i en annen tid. Da skjønner hun at det er hun selv som er familiens største hemmelighet. Det hun ikke innser, er at man burde unngå å forelske seg når man er fanget mellom to tidssoner. Det gjør den kompliserte kjærligheten enda mer komplisert!
  - Hentet fra Gyldendal  "Rubinrød" er en fin start på en trilogi som omhandler tidsreising. Selv om romanen fungerer mer som en god innledning til de to neste bøkene i serien, så endte det opp med at jeg leste den på knappe 24 timer. Med andre ord; en ekte pageturner. Men da ting først begynte å skje, derimot, så skjedde det litt for raskt etter min smak. Jeg sikter spesielt til forholdet mellom protagonisten, Gwendolyn, og kjærlighetsinteressen. Det som gjorde at jeg ble interessert i historien viste seg også å være mistolking fra min side. Jeg satt nemlig med det inntrykket at Gwen ville forelske seg i en person fra en annen tid, ikke en annen tidsreiser. Dette stoppet meg likevel ikke i å nyte romansen som blomstret mellom de.

  I tillegg synes jeg at Gwen og bestevenninnen hennes gjorde boken utrolig morsom til tider, riktignok på en litt barnslig måte, og jeg likte spesielt godt at Gwen visste å svare tilbake. Til tross for at "Rubinrød" er en smule forutsigbar (antydningene i prologen), så avsluttet forfatteren med noen uoppklarte spørsmål som gjør at jeg vil begynne på neste bok, "Safirblå", med en gang. Det er forresten ikke så lenge til den er å finne i bokhandelen, litt mer enn en uke faktisk. Alt i alt er dette en god bok som har potensial til å bli noe stort. Det er ikke ofte man finner gode bøker der konseptet er preget av tidsreising.

  Andre anmeldelser: Bokelskerinnen, Ladybug  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal.

  Cassias valg - Ally Condie

  I Samfunnet er det funksjonærene som bestemmer. Hvem du skal elske. Hvor du skal arbeide. Når du skal dø.

  Cassia har alltid stolt på systemet. Ingen høy pris å betale for et langt liv, en perfekt jobb, den ideelle ektefelle. Så da bestevennen viser seg på skjermen som hennes match, er hun ikke i tvil om at han er den rette for henne. Ikke før et annet ansikt, et kort øyeblikk, dukker opp på skjermen før den går i svart. Snart stilles Cassia overfor umulige valg, mellom Xander og Ky, mellom den trygge tilværelsen hun kjenner, og en vei ingen annen har våget å gå før - et valg mellom lojalitet og lidenskap.
  - Hentet fra Mangschou  "Cassias valg" er starten på en trilogi som har vekket stor interesse internasjonalt. Dystopisk litteratur er virkelig i skuddet akkurat nå og "Cassias valg" er en av de bøkene som får mye positiv kritikk. Ally Condie bruker store deler av denne romanen til å introdusere leserne for verdenen som Cassia lever i, en verden preget av regler og struktur. Selv om mangelen på action går litt ut over bokens spenning, så tror jeg dette er en bevisst handling fra forfatterens side. Slik får vi nemlig muligheten til å bli godt kjent med karakterene og deres verden. Forfatteren danner et godt grunnbilde for historien og det ser man igjen i karakterene.

  Likevel følte jeg at noe manglet, men jeg kan ikke helt sette fingeren på det. Noe av det kommer av at jeg ikke følte noen særlig kjemi mellom hovedkarakterene. I og med at jeg også leste "Delirium" av Lauren Oliver rett før jeg begynte på denne boken, så ble heller ikke konseptet så nytt for meg ettersom likhetstrekkene mellom de to er mange.

  For min del ble "Cassias valg" egentlig bare en god innledning til neste bok i serien. Men jeg skal ikke nekte for at jeg er utrolig spent på hvordan det hele fortsetter. Jeg likte nemlig vrien som historien tok mot slutten og det var først da jeg forstod hvor forfatteren ville med den. Mange av Condies skildringer av helt hverdagslige ting, som de fleste tar for gitt, var også utrolig vakre. Alt i alt er dette en fin bok som er verdt å få med seg.

  Andre anmeldelser: MoonStar, Mia  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Mangschou.

  Wither - Lauren DeStefano

  What if you knew exactly when you would die?

  Thanks to modern science, every human being has become a ticking genetic time bomb - males only live to age twenty-five, and females only live to age twenty. In this bleak landscape, young girls are kidnapped and forced into polygamous marriages to keep the population from dying out.

  When sixteen-year-old Rhine Ellery is taken by the Gatherers to become a bride, she enters a world of wealth and privilege. Despite her husband Linden's genuine love for her, and a tenuous trust among her sister wives, Rhine has one purpose: to escape - to find her twin brother and go home.

  But Rhine has more to contend with than losing her freedom. Linden's eccentric father is bent on finding an antidote to the genetic virus that is getting closer to taking his son, even if it means collecting corpses in order to test his experiments. With the help of Gabriel, a servant Rhine is growing dangerously attracted to, Rhine attempts to break free, in the limited time she has left.
  - Hentet fra Goodreads  "Wither" er definitivt en av de bedre bøkene jeg har lest og historien hadde meg hektet fra første side. Jeg ser på forfattere av dystopisk litteratur som noen av de beste ettersom det krever fantasi på et helt nytt nivå for å skrive slike bøker, men jeg blir like positivt overrasket hver gang jeg kommer over bøker som "Wither". Til tross for at det gjerne ikke er så mye action i denne debutromanen, så har Lauren DeStefano likevel klart å gjøre den til en pageturner i høyeste kvalitet. Jeg tror dette skyldes det at man hele tiden sitter med den følelsen av at protagonisten aldri er helt trygg eller at noe ikke er som det skal, noe som igjen kan knyttes opp mot karakteren Vaughn.

  Det som er så fantastisk med denne boken er at forfatteren klarer å fange de stridende følelsene som Rhine har; samtidig som hun er besatt av tanken på å rømme, så kan hun ikke benekte at følelsene til ektemannen og søsterbrudene vokser. DeStefano får deg til å like de karakterene du egentlig vil hate. Jeg vet at mange kanskje blir litt skremt av tanken på en bok der et av temaene er polygami, men i denne verdenen virker det helt naturlig. I tillegg er det mange tilbakeblikk som virkelig støtter opp det med at Rhine vil rømme og slik får vi to perspektiv på verdenen som hun lever i. Tilbakeblikkene viser et samfunn som holder på å visne i den mest dramatiske forstand, mens vi får se det fra en helt annen side da Rhine blir kidnappet og giftet bort. Vi ser hvordan det er på innsiden, hvordan samfunnets beboere dømmer hverandre og tror at den ene parten har det lettere enn den andre. Hvordan dette fortsetter, aner jeg ikke, men jeg vet at det blir bra. Og som et siste punkt, er ikke omslaget bare helt nydelig?

  Andre anmeldelser: Silje


  It's Not Summer Without You (oppfølger) - Jenny Han

  Can summer be truly summer without Cousins Beach?

  It used to be that Belly counted the days until summer, until she was back at Cousins Beach with Conrad and Jeremiah. But not this year. Not after Susannah got sick again and Conrad stopped caring. Everything that was right and good has fallen apart, leaving Belly wishing summer would never come.

  But when Jeremiah calls saying Conrad has disappeared, Belly knows what she must do to make things right again. And it can only happen back at the beach house, the three of them together, the way things used to be. If this summer really and truly is the last summer, it should end the way it started--at Cousins Beach.
  - Hentet fra Goodreads  Disse bøkene er perfekt lesestoff spesielt nå som sommeren nærmer seg. Selv om bøkene i Summer-trilogien er lettleste, så er dette faktisk en av de beste romansene jeg har lest. I denne oppfølgeren til "The Summer I Turned Pretty" er tonen mye mer alvorlig og seriøs, men man kan likevel ikke stoppe seg selv fra å dagdrømme om Cousins Beach. Jenny Hans måte å skildre settingen på er enestående og man har virkelig lyst å være der selv. Hun legger også til mange tilbakeblikk fra tidligere sommere slik at leserne får et innblikk i de hendelsene som har vært med på å forme karakterene. Dette støtter også følelsen av tradisjon som er sentral i denne serien. Ettersom "It's Not Summer Without You" endte med en relativt stor cliffhanger, så er jeg ekstra spent på å se hvordan dette ender. Alt i alt så er dette en søt, lettlest og god trilogi som er verdt å få med seg.

  The Harry Potter Series - J. K. Rowling

  Harry Potter has never been the star of a Quidditch team, scoring points while riding a broom far above the ground. He knows no spells, has never helped to hatch a dragon, and has never worn a cloak of invisibility.

  All he knows is a miserable life with the Dursleys, his horrible aunt and uncle, and their abominable son, Dudley--a great big swollen spoiled bully. Harry's room is a tiny closet at the foot of the stairs, and he hasn't had a birthday party in eleven years.

  But all of that is about to change when a mysterious letter arrives by owl messenger: a letter with an invitation to an incredible place that Harry--and anyone who reads about him--will find unforgettable.

  For it's there that he finds not only friends, aerial sports, and magic in everything from classes to meals, but a great destiny that's been waiting for him...if Harry can survive the encounter.
  - Hentet fra Goodreads  Det er utrolig lenge siden jeg har vært hektet på en serie, men fra 27. februar til 17. april dette året har jeg praktisk talt levd i Harry Potter-universet. Jeg visste på forhånd at jeg aldri ville få det samme forholdet til bøkene som de som har vokst opp med Harry, Ron og Hermione; de som har fått bøkene lest på sengen og de som har ventet trofast på utgivelsene av hver en oppfølger. Men samtidig visste jeg at det var noe spesielt med disse bøkene som gjorde til at de fortsatt blir omtalt som en av de beste fantasyseriene av alle tider. Nå skjønner jeg endelig hva alle snakker om.

  Jeg vil tørre å påstå at stort sett alle i dagens generasjon har et forhold til Harry Potter, om så bare gjennom filmene eller anerkjennelsen av navnet. Personlig hadde jeg ikke sett mer enn tre filmer før jeg begynte å lese denne serien, men nå har jeg sett seks av åtte. Men konklusjonen min er at filmene ikke kan måle seg med bøkene i det hele tatt (noe jeg heller ikke hadde forventet og noe jeg tror de fleste fans er enige i).

  Forholdet man får til karakterene er et resultat av Rowlings fantastiske skriveegenskaper og fantasi. Noe av det som imponerte meg mest ved bøkene var hvordan Rowling har planlagt alt, for alt henger sammen selv til den minste detalj. I løpet av syv bøker har Rowling skapt noen av de mest komplekse karakterene jeg noen gang har lest om. Man merker virkelig hvor mye de betyr for deg når et dødsfall finner sted. Likevel hadde ikke serien vært realistisk om ikke forfatteren hadde ofret noen karakterer.

  Jeg vet egentlig ikke hva mer jeg kan si om serien, og jeg regner med at de fleste allerede har lest den ettersom det er jeg som er litt sent ute. Det var også derfor jeg valgte å anmelde alle bøkene sammen. Men kanskje har jeg klart å få noen få lesere inn på tanken om å lese bøkene. En ting er sikkert; er du en fantasyfan, burde du ikke gå glipp av Harry Potter! Selv om det nå er ufattelig trist at serien, for min del, er over, men jeg kommer aldri til å glemme den.

  Jeg gir serien et samlet ternekast på:

  Mice - Gordon Reece

  'Shelley, darling,' Mum said. 'Don't be frightened. He just wants money. If we do everything he says, he's going to go away and leave us alone.'

  I didn't believe her, and I could tell from the trembling of her hands and the catch in her voice that she didn't believe it herself. When a cat gets into the mousehole, it doesn't go away leaving the mice unharmed. I knew how this story was going to end.

  Shelley and her mum have been bullied long enough. When they retreat to an isolated cottage in the country, they think their troubles are over, and they revel in their cosy, secure life. But one night, an intruder disturbs their peace and something inside Shelley snaps. What happens next will shatter all their certainties.
  - Hentet fra Goodreads  Gordon Reece tar seg god tid og etablerer et godt grunnbilde for historien og karakterene ved at protagonisten, Shelley, forteller oss om den dramatiske fortiden som har vært med på å forme både Shelley og moren. Men det gjør romanen på ingen måte treg, tvert imot, Reece har nemlig satt et perfekt tempo gjennom hele boken.

  "Mice" er mer enn bare en realistisk thriller, den tar nemlig opp seriøse, moralske spørsmål i tillegg til relaterbare temaer som mobbing, mangel på selvtillit og skilsmisse. Forfatteren har klart å fange alle følelsene og det gjør at leserne virkelig kan sette seg inn i situasjonen til Shelley og moren. Noe av det forfatteren gjør best er å beskrive hvordan de ulike hendelsene går inn på de forskjellige karakterene. Boken er ikke skummel på den måten at man frykter for hva skurken vil gjøre, men for hva protagonisten vil gjøre. Dette understreker at til og med mus har et bristepunkt og det er dette som gjør den til en psykologisk thriller. Men om boken sender et godt budskap, kan diskuteres...

  You Against Me - Jenny Downham

  If someone hurts your sister and you're any kind of man, you seek revenge, right? If your brother's been accused of a terrible crime and you're the main witness, then you banish all doubt and defend him. Isn't that what families do? When Mikey's sister claims a boy assaulted her at a party, his world of work and girls begins to fall apart. When Ellie's brother is charged with the crime, but says he didn't do it, her world of revision, exams and fitting in at a new school begins to unravel. When Mikey and Ellie meet, two worlds collide.
  - Hentet fra Goodreads  Det som er så spennende med denne boken er at forfatteren har gjort den viren at hun skriver fra de pårørende sitt perspektiv, ikke ofrene selv. "You Against Me" er en bok som tar utgangspunkt i voldtekt, men det er likevel hvordan situasjonen preger de rundt som er hovedfokuset. Da er naturligvis lojalitet og familiekonflikter sentrale temaer. Det er hjerteskjærende å være vitne til hvor mye både Mikey og Ellie må ofre på grunn av situasjonen de automatisk har havnet i, og selvsagt kompliserer ting seg når romansen blomstrer mellom dem.

  Det er umulig for leserne å vite hvem som snakker sant av Karyn (søsteren til Mikey) og Tom (broren til Ellie), for både Mikey og Ellie gjør en så overbevisende jobb med å argumentere for sine søsken. Likevel gjør Downham den feilen at hun holder leserne på avstand og i det uvisse altfor lenge. Dette går utover underholdningen og noen ganger blir det faktisk kjedelig. Det er nemlig nok av materiale som forfatteren kunne ha valgt å presentere tidligere.

  Forfatteren skildrer utrolig godt hvordan hverdagen til både Mikey og Ellie forandrer seg etter denne hendelsen. Hun lykkes i å få frem hvor vanskelig det er for begge familiene og hvor forskjellige de faktisk er. Stort sett alle karakterene er godt utviklet og det skyldes Downhams egenskap til å skildre hvordan en hendelse påvirker mange liv.

  Det som ødela mest for meg, derimot, er at vi ikke får noen god avslutning og løsning på flere av konfliktene, det er fortsatt mange løse tråder mot slutten av romanen. Og akkurat når man begynte å se en utvikling hos noen av karakterene, så fortsetter de å gjøre de samme feilene om igjen. Etter en relativt lang roman forventet jeg en bedre slutt, men for meg ble den rett og slett en klisjé. Det er likevel mange gode aspekter ved boken som gjør den verdt å lese.

  Last Sacrifice (oppfølger) - Richelle Mead

  Handlingsreferat hentet fra Goodreads. Spoiler alert!
  Rose Hathaway has always played by her own rules.

  She broke the law when she ran away from St. Vladimir's Academy with her best friend and last surviving Dragomir Princess, Lissa. She broke the law when she fell in love with her gorgeous, off-limits instructor, Dimitri. And she dared to defy Queen Tatiana, leader of the Moroi world, risking her life and reputation to protect generations of dhampir guardian to come.

  Now the law has finally caught up with Rose- for a crime she didn't even commit. She's in prison for the highest offense imaginable: the assassination of a monarch. She'll need help from both Dimitri and Adrian to find the one living person who can stall her execution and force the Moroi elite to acknowledge a shocking new candidate for the royal throne: Vasilisa Dragomir.

  But the clock on Rose's life is running out. Rose knows in her heart the world of the dead wants her back... and this time she is truly out of second chances. The big question is, when your life is about saving others, who will save you?  Det er ikke mange forfattere jeg stoler på, men jeg har hatt full tiltro til Richelle Mead siden jeg begynte å lese "Vampire Academy"-serien. Jeg vet at mange antageligvis kommer til å dømme denne serien på forhånd i den tro at den bare er enda en vampyrserie, men disse bøkene er virkelig enestående i sin sjanger. I Meads vampyrunivers, som selvsagt inneholder mange tvister, handler det ikke om vampyrer som prøver å passe inn sammen med mennesker, her er de nemlig i sitt rette, og naturlige, element. Man kan ikke si annet enn at dette konseptet er genialt.

  Et av de elementene som gjør denne serien så spesiell, er forholdet mellom Rose og Lissa. Det skal godt gjøres å finne et ekte forhold mellom bestevenner innen litteraturen om dagen, men Mead skildrer forholdet mellom disse to så godt at det ikke er noen tvil om at de faktisk er bestevenner. De er riktignok to vilt forskjellige personer, men det faktumet at de utfyller hverandre gjør det hele realistisk. Og Rose alene er grunn nok til å lese denne serien. Hun later ikke som om hun er noen andre enn seg selv, hun står for det hun tror på og er ikke redd for å dele sine meninger med andre. Likevel skryter ikke forfatteren henne opp i skyene, hun har feil akkurat som alle oss andre. Man skal lete lenge etter en bedre kick-ass heltinne.

  Jeg kunne ha sagt at serien har utviklet seg mye siden første bok, "Vampire Academy", og det har den, men faktumet er at serien har vært mer enn god nok fra begynnelsen av. Dette skyldes blant annet at man aldri klarer å forutse forfatterens neste trekk. Noen bøker minner deg på hvorfor du liker å lese, og "Vampire Academy" er en av dem. Når det gjelder romansen, så skal jeg ikke uttale meg for den må rett og slett bare oppleves selv. Det er utrolig trist at dette er konklusjonen til serien, men heldigvis kan man trøste seg med oppfølgingsserien "Bloodlines" som kommer senere i år. Dessuten har Mead skrevet to andre serier som er verdt å sjekke ut.

  The Lost Saint (oppfølger) - Bree Despain

  Handlingsreferat hentet fra Goodreads. Spoiler alert!
  A family destroyed. A love threatened. An enemy returns.

  Grace Divine made the ultimate sacrifice to cure Daniel Kalbi. She was infected with he werewolf curse while trying to save him, and lost her beloved brother in the process.

  Desperate to find Jude, Grace befriends Talbot, a newcomer to town. But as the two grow closer, Grace's relationship with Daniel is put in danger -- in more ways than one.

  Unaware of the dark path she is walking, Grace begins to give into the wolf inside of her -- not realizing that an enemy has returned and a deadly trap is about to be sprung.  Anmeldelse
  Jeg vet ikke hva det er med denne serien, jeg, men sidene flyr hvert fall avgårde. Må si at jeg aldri så for meg vendingen Despain tok i denne etterlengtede oppfølgeren til "The Dark Divine", men jeg likte den utrolig godt. Det blir litt vanskelig å si noe konkret om handlingen med tanke på at det fortsatt er mange som ikke har lest denne serien ennå, men forhåpentligvis vil noen av dere ta rådet mitt å gjøre det etter denne anmeldelsen. Jeg måtte tvinge meg selv til å legge fra meg denne romanen når jeg nærmet meg slutten for å få litt søvn, men det var vanskelig å slutte å tenke på historien uansett hva jeg gjorde. Slutten i seg selv var bare helt fantastisk og nå er jeg desperat etter bok tre, synd den ikke kommer før desember... For en litt mer detaljert anmeldelse, les anmeldelsen min av den første boken i serien her.

  Incarceron - Catherine Fisher

  Incarceron -- a futuristic prison, sealed from view, where the descendants of the original prisoners live in a dark world torn by rivalry and savagery. It is a terrifying mix of high technology -- a living building which pervades the novel as an ever-watchful, ever-vengeful character, and a typical medieval torture chamber -- chains, great halls, dungeons. A young prisoner, Finn, has haunting visions of an earlier life, and cannot believe he was born here and has always been here. In the outer world, Claudia, daughter of the Warden of Incarceron, is trapped in her own form of prison -- a futuristic world constructed beautifully to look like a past era, an imminent marriage she dreads. She knows nothing of Incarceron, except that it exists. But there comes a moment when Finn, inside Incarceron, and Claudia, outside, simultaneously find a device -- a crystal key, through which they can talk to each other. And so the plan for Finn's escape is born ...
  - Hentet fra Goodreads  Dette blir en relativt kort anmeldelse nettopp fordi at det er helt umulig å gjenfortelle handlingen i "Incarceron" uten å gjøre historien urett. Men jeg kan si så mye som at alt er flettet sammen, selv til den minste detalj. Konseptet er enestående, komplekst, originalt og en smule creepy. I begynnelsen var det litt vanskelig å holde følge med forfatteren, men det kom seg etter hvert. Selv om et av hovedelementene er litt forutsigbart, så kommer Fisher stadig med nye avsløringer som man egentlig burde sett komme ettersom de passer perfekt inn i historien. Ellers er det ingenting å si på karakterene, for de er alle godt utviklet. "Incarceron" er et ypperlig eksempel på hvorfor jeg elsker dystopian fiction og jeg gleder meg kjempemasse til å lese oppfølgeren.

  Gone (oppfølger) - Lisa McMann

  Janie thought she knew what her future held. And she thought she'd made her peace with it. But she can't handle dragging Cabel down with her.

  She knows he will stay with her, despite what she sees in his dreams. He's amazing. And she's a train wreck. Janie sees only one way to give him the life he deserves: She has to disappear. And it's going to kill them both.

  Then a stranger enters her life - and everything unravels. The future Janie once faced now has an ominous twist, and her choices are more dire than she'd ever thought possible. She alone must decide between the lesser of two evils. And time is running out . . .
  - Hentet fra Goodreads  Dette er en flott konklusjon til "Dream Catcher"-serien. Jeg er fornøyd med hvordan McMann rundet av, til tross for at ikke alle spørsmål ble besvart. Men forfatteren viser oss enkelt og greit at sannheten ikke kan bli pyntet på og det er det som gjør serien realistisk. Selve skrivestilen til forfatteren er ikke akkurat den mest imponerende, men samtidig som den er veldig enkel og lettlest, så er den likevel fengende. Det som hovedsakelig gjør serien spesiell, derimot, er konseptet. Janie er nemlig en Dream Catcher; en som faller inn i drømmene til andre mennesker. Og med det utgangspunktet kan man ikke slå feil. Personlig har jeg aldri lest noe lignende og i løpet av de tre bøkene som denne serien består av, så har forfatteren hele tiden tatt konseptet til et nytt nivå.

  Water for Elephants - Sara Gruen

  When Jacob Jankowski, recently orphaned and suddenly adrift, jumps onto a passing train, he enters a world of freaks, grifters, and misfits, a second-rate circus struggling to survive during the Great Depression, making one-night stands in town after endless town. A veterinary student who almost earned his degree, Jacob is put in charge of caring for the circus menagerie. It is there that he meets Marlena, the beautiful young star of the equestrian act, who is married to August, the charismatic but twisted animal trainer. He also meets Rosie, an elephant who seems untrainable until he discovers a way to reach her.
  - Hentet fra Fantastic Fiction  Det er ikke ofte jeg leser romaner der målgruppen i utgangspunktet er voksne lesere, men "Water for Elephants" fikk meg til å innse at jeg burde gjøre det litt oftere. Denne romanen er fantastisk god og Gruen klarte å fange interessen min allerede i prologen. Noe av det jeg liker best ved boken er strukturen, overraskende nok. Jacobs historie blir nemlig fortalt gjennom flashbacks og det er en overgang mellom han som den nittiårige, aggressive og deprimerte Jacob og han som den 23-årige sirkus-veterinæren. Selv om det er mange ting som kanskje blir litt forutsigbare på grunn av dette, så er forfatteren likevel flink til å holde spenningen på topp. I tillegg kommer hun stadig med overraskende vendinger.

  I og med at jeg leste denne boken i forbindelse med engelskklassen min, så sier det jo seg selv at det er noe lærerikt ved den. "Water for Elephants" hører til under sjangeren historisk fiksjon og romanse, og det er på en måte the Great Depression som legger grunnlaget for settingen. Men personlig synes jeg at det var interessant å lære litt mer om hvordan det var på den tiden, og jeg liker spesielt godt når man kan finne paralleller og hentydninger hvis man bare leser mellom linjene. Selv om mye også er fiksjon, så har Gruens imponerende research gjort at historien er troverdig og relevant til og med i dagens samfunn.

  Jeg skal ærlig innrømme at jeg aldri har lest noe lignende. Koseptet er nytt og spennende. Og samtidig som "Water for Elephants" er hjerteknusende, så er det også kjærlighet og humor innimellom. Det var faktisk forfriskende å lese noe annet enn fantasy og science fiction til en forandring. Så nå gleder jeg meg veldig til filmatiseringen som kommer senere i år.

  Spirit Bound (oppfølger) - Richelle Mead

  After a long and heartbreaking journey to Dimitri's birthplace in Siberia, Rose Hathaway has finally returned to St. Vladimir's - and to her best friend, Lissa Dragomir. It's graduation, and the girls can't wait for their real lives outside of the Academy's cold iron gates to finally begin. But even with the intrigue and excitement of court life looming, Rose's heart still aches for Dimitri. He's out there, somewhere.

  She failed to kill him when she had the chance, and now her worst fears are about to come true. Dimitri has tasted her blood, and she knows in her heart that he is hunting her. And if Rose won't join him, he won't rest until he's silenced her... forever.

  But Rose can't forget what she learned on her journey - whispers of a magic too impossible and terrifying to comprehend. A magic inextricably tied to Lissa that could hold the answer to all of Rose's prayers, but not without devastating consequences. Now Rose will have to decide what - and who - matters most to her. In the end, is true love really worth the price?
  - Hentet fra Goodreads  Det er ikke mange forfattere jeg stoler på, men jeg har full tiltro til Richelle Mead. Jeg vet at mange antageligvis kommer til å dømme "Vampire Academy"-serien på forhånd i den tro at den bare er enda en vampyrserie, men disse bøkene er virkelig enestående i sin sjanger. I Meads vampyrunivers, som selvsagt inneholder mange tvister, handler det ikke om vampyrer som prøver å passe inn sammen med mennesker, her er de nemlig i sitt rette, og naturlige, element. Man kan ikke si annet enn at dette konseptet er genialt.

  Jeg kan si at serien har utviklet seg mye siden første bok ("Vampire Academy"), men faktumet er at serien har vært mer enn bra fra begynnelsen av. Dette skyldes blant annet at man aldri klarer å forutse forfatterens neste trekk. Det er jo også et pluss at Rose er en kick-ass heltinne. Noen bøker minner deg på hvorfor du liker å lese, og "Vampire Academy" er en av dem. Når det gjelder romansen, så skal jeg ikke uttale meg for den må rett og slett bare oppleves selv.

  Paranormalcy - Kiersten White

  Evie's always thought of herself as a normal teenager, even though she works for the International Paranormal Containment Agency, her ex-boyfriend is a faerie, she's falling for a shape-shifter, and she's the only person who can see through paranormals' glamours.

  But Evie's about to realize that she may very well be at the center of a dark faerie prophecy promising destruction to all paranormal creatures.

  So much for normal.
  - Hentet fra Goodreads  Da jeg begynte å lese "Paranormalcy" forventet jeg å lese om en jente ved navn Evie som på dagsbasis reiser land og strand for å jakte vampyrer, varulver og andre mytologiske skapninger. Det jeg fikk, derimot, vil jeg heller kategorisere som dystopisk fantasy ettersom organisasjonen IPCAs styringsmetode utgjør en stor del av konflikten. Selv om det da også ble lite jakting, så likte jeg denne vrien ganske så godt ettersom jeg vanligvis bare kommer over dystopisk science fiction. Men dersom man ser bort ifra akkurat den biten, så får man egentlig bare en forsmak på hovedkonflikten i debutromanen til White. I tillegg må jeg innrømme at det er en smule urealistisk at de mytologiske skapningene vi blir introdusert for er så svake at de lar seg kontrollere av mennesker. Karakterene generelt sett er også litt todimensjonale, noe bestevenninnen til Evie er et bevis på. Alt i alt så er "Paranormalcy" en lett bok å lese, men hos meg havner den litt på guilty pleasure siden på grunn av at jeg savner litt action og dybde i konseptet.

  My Soul to Keep (oppfølger) - Rachel Vincent

  Kaylee has one addiction: her very hot, very popular boyfriend, Nash. A banshee like Kaylee, Nash understands her like no one else. Nothing can come between them.

  Until something does.

  Demon breath.
  No, not the toothpaste-challenged kind. The Netherworld kind. The kind that really can kill you. Somehow the super-addictive substance has made its way to the human world. But how? Kaylee and Nash have to cut off the source and protect their friends - one of whom is already hooked.

  And so is someone else...
  - Hentet fra Goodreads  "My Soul to Keep" er den tredje boken i "Soul Screamers"-serien og fortsettelsen på Kaylee og Nash sin historie. Selv om jeg generelt sett liker serien, så skal jeg ikke benekte at jeg synes Vincent spiller litt på at hun har et nytt konsept med sine "nye" mytologiske skapninger (les: Banshee/ Bean Sidhe). Med det mener jeg at jeg ikke akkurat ser noen utvikling av historien og jeg synes egentlig at hver oppfølger har et nesten identisk plot. Noen ganger føles det rett og slett ut som forfatteren bare drar ut historien lengst mulig siden det er lite variasjon i hendelsene fra bok til bok. Dette gjorde at det tok meg utrolig lang tid å lese ferdig denne boken. Likevel så var de siste sidene relativt spennende og tvisten mot slutten gjør at jeg håper på at den nesten boken i serien vil ha en litt annen vinkling. Kanskje de tre første bøkene bare har vært en innledelse til hva som kommer. Jeg kommer definitivt til å fortsette på serien ettersom den i bunn og grunn er underholdene og med et nyskapende konsept.

  Succubus Blues - Richelle Mead

  Succubus (n.) An alluring, shape-shifting demon who seduces and pleasures mortal men. Pathetic (adj.) A succubus with great shoes and no social life. See: Georgina Kincaid.

  When it comes to jobs in hell, being a succubus seems pretty glamorous. A girl can be anything she wants, the wardrobe is killer, and mortal men will do anything just for a touch. Granted, they often pay with their souls, but why get technical?

  But Seattle succubus Georgina Kincaid's life is far less exotic. Her boss is a middle-management demon with a thing for John Cusack movies. Her immortal best friends haven't stopped teasing her about the time she shape-shifted into the Demon Goddess getup complete with whip and wings. And she can't have a decent date without sucking away part of the guy's life. At least there's her day job at a local bookstore--free books; all the white chocolate mochas she can drink; and easy access to bestselling, sexy writer, Seth Mortensen, aka He Whom She Would Give Anything to Touch but Can't.

  But dreaming about Seth will have to wait. Something wicked is at work in Seattle's demon underground. And for once, all of her hot charms and drop-dead one-liners won't help because Georgina's about to discover there are some creatures out there that both heaven and hell want to deny...
  - Hentet fra Goodreads
  Denne boken egner seg ikke for veldig unge lesere

  Richelle Mead er mest kjent for sin ungdomsserie "Vampire Academy", en av mine absolutt favorittserier. Men nå som det kapittelet er avsluttet tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på en av hennes andre serier. Det gjorde jeg rett i. "Succubus Blues" er nemlig en fantastisk start på "Georgina Kincaid"-serien. Boken er også mitt første møte med succubus-mytologi, men Mead klarer som vanlig å inkludere leserne i sin tankegang slik at hvert aspekt ved konseptet er forståelig. Dette er også et konsept som fort kan bli kategorisert som overfladisk, men faktumet er at
  Georgina er en succubus i strid med sin natur, noe som resulterer i at hun unngår den. I tillegg til en protagonist med en indre strid, så har Mead plottet inn mange andre mytologiske skapninger, uforutsigbare hendelser og forbudt kjærlighet. Hva er vel bedre enn det? Man kan trygt si at jeg gleder meg til å lese resten av bøkene i serien.

  Brightly Woven - Alexandra Bracken

  Sydelle Mirabil is living proof that, with a single drop of rain, a life can be changed forever. Tucked away in the farthest reaches of the kingdom, her dusty village has suffered under the weight of a strangely persistent drought. That is, of course, until a wizard wanders into town and brings the rain with him.

  In return for this gift, Wayland North is offered any reward he desires - and no one is more surprised than Sydelle when, without any explanation, he chooses her. Taken from her home, Sydelle hardly needs encouragement to find reasons to dislike North. He drinks too much and bathes too little, and if that isn't enough to drive her to madness, North rarely even uses the magic he takes such pride in possessing. Yet, it's not long before she realizes there's something strange about the wizard, who is as fiercely protective of her as he is secretive about a curse that turns his limbs a sinister shade of black and leaves him breathless with agony. Unfortunately, there is never a chance for her to seek answers.

  Along with the strangely powerful quakes and storms that trace their path across the kingdom, other wizards begin to take an inexplicable interest in her as well, resulting in a series of deadly duels. Against a backdrop of war and uncertainty, Sydelle is faced with the growing awareness that these events aren't as random as she had believed - that no curse, not even that of Wayland North, is quite as terrible as the one she herself may carry.
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Alexandra Bracken har med debutromanen "Brightly Woven" oppskriften til det som skal til for å lykkes. Man slår sjelden feil med fantasy og romanse i ett, men i tillegg er boken både godt skrevet og har godt utviklede karakterer. Vi har i Sydelle en sterk heltinne, mens North har en dypere side enn man først går utifra. De andre karakterene har også en unik side ved seg.

  Selv om Bracken går rett på sak, så har boken likevel en noenlunde treg start. Dette gjorde at mine høye forventninger ble litt svekket i begynnelsen. Heldigvis så skjønte jeg etter rundt hundre sider hva de andre anmelderne snakker om.

  Selve fantasy aspektet av denne boken er ikke så altfor komplekst, men jeg var likevel ikke forberedt på de mange tvistene forfatteren plottet inn i historien. Et annet element som jeg ble positivt overrasket over, var selve romansen. Det er egentlig ganske mye romanse, men på et mer indirekte nivå. Da tenker jeg på at den bygger seg opp heller langsomt, men kjemien er der likevel. Men det er jo ofte den følelsen man leter etter i en romanse.

  Alt i alt så kan jeg bare si at dette er en bok man ikke vil skal slutte, men som også klarer å få deg til å dra på smilet når den faktisk er lest ut. Jeg håper inderlig at det kommer en oppfølger ettersom historien fortsatt har mye ubrukt potensial, men forfatteren har ikke en plan om det akkurat nå. Ellers passer "Brightly Woven" bra som en enkeltstående tittel, for hva kan jeg si, denne boken er virkelig brightly woven.

  Mockingjay (oppfølger) - Suzanne Collins

  Katniss Everdeen, girl on fire, has survived, even though her home has been destroyed. There are rebels. There are new leaders. A revolution is unfolding.
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Denne anmeldelsen inneholder ingen direkte spoilere

  Det er ikke bare-bare å begynne på en ny bok etter å ha lest ut Hunger Games-trilogien, for dette er en serie som krever ettertanke. Selv funderer jeg fortsatt over utfallet til serien og det kommer jeg nok til å gjøre en stund fremover. Jeg skal ærlig innrømme at det ikke er lett å skrive denne anmeldelsen, for Collins gjør det hun gjør best - etterlater deg målløs. Det er rett og slett umulig å forberede seg på en slik bok, og det var derfor jeg tidlig bestemte meg for å ikke gruble så mye i forkant av denne utgivelsen. Dessuten har Collins, som blir sammenlignet med både Rowling og Meyer, fortjent min tiltro og jeg visste at hun ville levere.

  Ettersom jeg valgte å ta avstand fra anmeldelsene som strømmet på kort tid etter utgivelsen av den etterlengtede oppfølgeren "Mockingjay", så har jeg heller ikke fått med meg kritikken den blir gitt før nå. Men nå kan jeg selv uttale meg om saken. Personlig synes jeg at både "Catching Fire" og "Mockingjay" ikke kan måle seg med den første boken i serien, "The Hunger Games", men det er jo litt vanskelig når man har dannet et så godt grunnlag for en serie. Likevel synes jeg at begge oppfølgerne kan "snakke for seg selv". "Mockingjay" er kanskje den boken i serien som skiller seg mest ut ettersom det nå ikke er action som hovedsakelig står i fokus. Denne gangen fokuserer Collins mest på de individuelle karakterenes måte å takle ettervirkningen av det de har måttet ofre og det som fortsatt står på spill. Dette gjør boken enda mørkere og enda sterkere (noe man i utgangspunktet ikke skulle tro var mulig), men dessverre i noen tilfeller også kjedeligere. Jeg skal ikke nekte for at jeg noen ganger synes forfatteren tok de enkleste utveiene og snøt oss for litt action, men likevel kan jeg bare være enig i dette til en viss grad. Det Collins tar opp her er nemlig også veldig relevant i forhold til historien.

  Når det gjelder utfallet generelt sett, så må man ikke glemme hva denne serien faktisk handler om; diktatur, tortur, borgerkrig og revolusjon. Dette er ikke akkurat enkle temaer for å si det mildt, men personlig er jeg glad for at Collins ikke pynter på sannheten og gir oss en happy ending helt uten videre. Det hadde jo ikke vært realistisk i det hele tatt. Etter alt det Katniss og gjengen har vært igjennom og fortsatt går igjennom kan man ikke forvente at de noen gang blir de samme personene igjen. Collins viser leserne alle konsekvensene av krig, de gode og de vonde. Til tross for at jeg synes slutten var en smule forhastet og uklarerende, pluss at noen element var litt forutsigbare, så er jeg så fornøyd som jeg kan bli. Dette gjelder også trekantdramaet, som jeg holdt meg helt nøytral til. All ros til Suzanne Collins som igjen har klart å plotte inn noen veldig interessante vendinger i en serie som allerede har alt.

  Crescendo (oppfølger) - Becca Fitzpatrick

  Nora should have known her life was far from perfect. Despite starting a relationship with her guardian angel, Patch (who, title aside, can be described as anything but angelic), and surviving an attempt on her life, things are not looking up. Patch is starting to pull away and Nora can't figure out if it's for her best interest or if his interest has shifted to her arch-enemy, Marcie Millar. Not to mention that Nora is haunted by images of her father and she becomes obsessed with finding out what really happened to him that night he left for Portland and never came home.

  The further Nora delves into the mystery of her father's death, the more she comes to question if her Nephilim bloodline has something to do with it as well as why she seems to be in danger more than the average girl. Since Patch isn't answering her questions and seems to be standing in her way, she has to start finding the answers on her own. Relying too heavily on the fact that she has a guardian angel puts Nora at risk again and again. But can she really count on Patch or is he hiding secrets darker than she can even imagine?
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Omslagene alene er en grunn til å se nærmere på denne serien, men for noen så er det kanskje betryggende å vite at innholdet ikke er så verst det heller. Ok, det er kanskje å underdrive, for dette er faktisk en av favorittseriene mine. Mens forgjengeren "Hush Hush" hovedsakelig handler om forholdet mellom Patch og Nora, så tar forfatteren konseptet til et helt nytt nivå i "Crescendo". Min eneste innvending er bokens mangel på oppsummering av forrige bok ettersom det nå er en god stund siden jeg leste "Hush Hush". Dette gjorde nemlig at det tok meg litt ekstra tid å sette meg inn i historien igjen, og det er fortsatt noen deler som er uklare.

  Ellers så ser vi også en karakterutvikling hos de fleste karakterene. Mange synes nok kanskje at Nora er mer umoden i denne etterlengtede oppfølgeren, jeg skal ærlig innrømme at jeg selv ble frustrert til tider på grunn av all dramaen, men Fitzpatrick viser enkelt og greit bare andre sider ved karakterene ettersom de er i andre situasjoner denne gangen. Serien generelt er utrolig god, men jeg synes den mangler noe som jeg ikke helt klarer å sette fingeren på. Derfor er jeg takknemlig for den litt irriterende cliffhangeren, som faktisk virker ganske så lovende for neste, og siste, bok.

  Unbroken Connection (oppfølger) - Angela Morrison

  Michael is in Thailand diving his dream. Leesie is at BYU living hers. And they just can't leave each other alone. Their romance rekindles, deeper than before. They grow desperate to see one another again. To hold one another again. Michael decides there is only one direction their relationship can go and asks Leesie the ultimate question. Her answer challenges everything Michael is and wants to be. Can she change for him? Can he change for her? Enough?
  - Hentet fra Goodreads  Da forlaget Razorbill ikke ville gi ut oppfølgeren til "Taken by Storm", bestemte Morrison seg for å utgi den selvstendig etter mye oppmuntring fra leserne sine. Personlig kan jeg skjønne at Razorbill synes "Taken by Storm" passer som en enkeltstående tittel, men de har virkelig gjort en stor tabbe ved å ikke utgi "Unbroken Connection" ettersom jeg synes den er bedre enn sin forgjenger. Selv om det er cirka et år siden jeg leste den første boken i serien, så er det som om jeg aldri har vært borte fra historien. Så lett var det å leve seg inn i Michael og Leesies historie igjen.

  Jeg vet at serien kanskje automatisk mister noen potensielle lesere nå, men den er hovedsakelig fortalt gjennom utfyllende dikt, dykkerlogger og chatter (hvis jeg ikke husker feil så er det mer av dette i bok nummer to). Men ikke la dette skremme dere, for det er en nydelig true love romanse som gir deg sommerfugler i magen selv. Dessuten er det mye "vanlig" skriving også. Et annet element som kanskje også skremmer potensielle lesere er at dette er en litt religiøs serie i den forstand at Leesie er mormon. Men den handler ikke om selve religionen, men hvordan den påvirker forholdet mellom Michael og Leesie. For hvordan kan man være i et forhold når den enes drømmer er på bunnen av havet og den andres i himmelen ovenfor? "Unbroken Connection" er virkelig en pageturner og jeg gleder meg til å se hvordan historien ender i neste bok.

  A Great and Terrible Beauty - Libba Bray

  Sixteen-year-old Gemma has had an unconventional upbringing in India, until the day she foresees her mother's death in a black, swirling vision that turns out to be true. Sent back to England, she is enrolled at Spence, a girls' academy with a mysterious burned-out East Wing. There Gemma is snubbed by powerful Felicity, beautiful Pippa, and even her own dumpy roommate Ann, until she blackmails herself and Ann into the treacherous clique. Gemma is distressed to find that she has been followed from India by Kartik, a beautiful young man who warns her to fight off the visions. Nevertheless, they continue, and one night she is led by a child-spirit to find a diary that reveals the secrets of a mystical Order. The clique soon finds a way to accompany Gemma to the other-world realms of her visions "for a bit of fun" and to taste the power they will never have as Victorian wives, but they discover that the delights of the realms are overwhelmed by a menace they cannot control. Gemma is left with the knowledge that her role as the link between worlds leaves her with a mission to seek out the "others" and rebuild the Order.
  - Hentet fra Goodreads  Noen ganger hender det at jeg må ha en liten pause fra en bok, men jeg har som en regel at jeg alltid skal lese den ferdig. I dette tilfellet lønte det seg. Bray tar oss med tilbake til England under Viktoriatiden på 1800-tallet, noe hun gjør med god innsikt i tidsperioden. Dette er faktisk en av de gangene der jeg føler at jeg virkelig har lært noe etter å ha lest en bok, og denne gangen hovedsakelig om kvinnenes plass i samfunnet på den tiden.

  Felicity, Pippa, Gemma og Ann, de fire jentene som utgjør the Order, har alle svært forskjellige personligheter, men den opprørske holdningen deres er et av fellestrekkene. Dette er faktisk et av de elementene jeg liker best ved boken, at de ikke alltid gjør det som er forventet av dem som kvinner. Bray legger også opp til en spennende konflikt mellom the Rakshana og the Order, noe som jeg håper vi får se mer av i neste bok. Ellers så kunne jeg også ønsket meg at vi fikk se mer av selve fantasy aspektet av boken og romansen, men jeg vet det kommer etter hvert. Til tross for at jeg noen ganger synes boken ble en smule kjedelig, så har forfatteren noen overraskelser på lur. Forresten, "A Great and Terrible Beauty" er også i prosessen av å bli filmatisert.

  The Candidates - Inara Scott

  Dancia Lewis is far from popular. And that's not just because of her average grades or her less-than-glamorous wardrobe. In fact, Dancia's mediocrity is a welcome cover for her secret: whenever she sees a person threatening someone she cares about, things just... happen. Cars skid. Structures collapse. Usually someone gets hurt. So Dancia does everything possible to avoid getting close to people, believing this way she can suppress her powers and keep them hidden.

  When recruiters from the prestigious Delcroix Academy offer her a full scholarship, Dancia fears her days of living under the radar may be over. But Delcroix is a school for diplomats' kids and child geniuses - why are they treating Dancia like she's special? Even the hottest guy on campus seems to be going out of his way to make her feel welcome. And then there's her mysterious new friend Jack, who can't stay out of trouble. He suspects something dangerous is going on at Delcroix, and he wants Dancia to help him figure out what... But neither Jack or Dancia could have imagined what's really going on behind the gates of Delcroix Academy.
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Scott tar seg god tid og etablerer et godt grunnbilde for leserne i debutromanen "The Candidates", men likevel blir dette bare en forsmak på serien. Man kan nemlig se hvor forfatteren vil og at historien har potensial, men siden hun bruker så lang tid på å komme til poenget så blir denne historiens store avsløring ikke like oppsiktsvekkende som man blir innstilt på. I tillegg synes jeg at det var en liten bagatell som utgjorde action-delen av boken. Men ikke misforstå meg, det vi har fått sett av konseptet så langt er relativt nyskapende og som jeg sa; det har potensial. Dessuten har forfatteren lagt til et spennende trekantdrama der det er opp til leserne å avgjøre hvem som virkelig er "the bad guy".

  Til tross for at dette er en fantasy roman, så er det protagonistens lave alder som virker minst troverdig. At Dancia bare er fjorten år kan være et element som kan skyve et eldre publikum vekk, men faktumet er at man føler at alderen bare er satt til fjorten for å få detaljene til å stemme. Dancia er faktisk en ganske moden fjortenåring, men med det sagt så er hun også en jente de fleste kan relatere til.

  Return to Paradise (oppfølger) - Simone Elkeles

  Maggie and Caleb just went through the worst year of their lives. Hit by a car and starting life over with a limp, Maggie never thought she would forgive Caleb. But she did - and fell in love. What they shared was real. But Caleb wanted to be free from the past - and a terrible secret: he wasn't the one who hit Maggie. So he left Paradise - and Maggie - forever. When Maggie and Caleb run into each other in a different town, they can't deny their true feelings. Will Maggie let Caleb get away again? Or will Caleb face the truth and return to Paradise?
  - Hentet fra Goodreads  Heldigvis er jeg ikke en av de som måtte vente tre år på denne etterlengtede oppfølgeren, men jeg kan likevel skjønne deres frustrasjon ettersom slutten på LP ikke akkurat er tilfredsstillende. Samtidig som oppfølgeren er veldig lik forgjengeren når det kommer til problemstilling, så er den også helt annerledes pga. settingen. Personlig synes jeg denne gangen at konseptet rundt selve settingen er litt vel enkelt, men jeg skal ikke nekte for at dette er bøker jeg ikke klarer å legge fra meg. Elkeles er faktisk en av mine favorittforfattere innen sjangeren ungdomsromantikk og hun klarer bedre enn noen andre å fange "tenåringsstemmen" helt naturlig. Til tross for at "Return to Paradise" ikke er fullt så god som den første boken, så kan jeg hvert fall si at jeg er veldig fornøyd med utfallet. Forresten, Elkeles sin andre serie som begynner med "Perfect Chemistry" er også til å anbefale - den finnes til og med på norsk.

  Spy Glass (oppfølger) - Maria V. Snyder

  After siphoning her own blood magic in the showdown at Hubal, Opal Cowan has lost her powers. She can no longer create glass magic. More, she's immune to the effects of magic. Opal is now an outsider looking in, spying through the glass on those with the powers she once had, powers that make a difference in the world. Until spying through the glass becomes her new power. Suddenly, the beautiful pieces she makes flash in the presence of magic. And then she discovers that someone has stolen some of her blood - and that finding it might let her regain her powers. Or know it could be they are lost forever.
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Wow! Jeg har rett og slett ikke et bedre ord til å beskrive hva jeg føler om denne boken. I den tredje, og siste, boken i "The Glass Series" tar forfatteren handlingen til et helt nytt nivå. I de to tidligere bøkene om Opal har Snyder nemlig fokusert mest på glassblåsing, men nå får vi også god kunnskap om det med blood magic ettersom vi ser situasjonen fra en helt annen synsvinkel - et element som jeg synes var veldig interessant å lære mer om.

  Personlig har jeg til tider slitt litt med å holde følge med Snyder ettersom hennes bøker er kjent for mye action, men forfatteren klarer å balansere hendelsene bedre i denne etterlengtede oppfølgeren. Likevel er det i utgangspunktet mer action her, hvert fall når det kommer til alvorlighetsgrad. Derfor er denne boken mørkere enn sine forgjengere - "Storm Glass" og "Sea Glass", men på en positiv måte, om det er et passende ord.

  Det er veldig trist at jeg nå er ferdig med alle de seks bøkene som foregår i denne verdenen, men slutten var perfekt og jeg fikk det akkurat som jeg ville, spesielt i forhold til trekantdramaet. Og forresten, gjett hvem som er tilbake? Hint; en viss ekspert på spionasje fra Ixia. Uansett, "Spy Glass" holdt meg oppe til langt på natt og jeg skal innrømme at det er favorittboken min når det gjelder "The Glass Series". Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, denne verdenen har mye potensiale og man kan alltids håpe på at Snyder skriver noen bøker til fra en annen karakters perspektiv.

  Old Magic - Marianne Curley

  The moment the new guy walks into the room, Kate senses something strange and intense about him. Something supernatural. Her instincts are proven correct a few minutes later when, bullied by his classmates, Jarrod unknowingly conjures up a freak thunderstorm inside their classroom.

  Jarrod doesn't believe in the paranormal. When Kate tries to convince him that he has extraordinary powers that need to be harnessed, he only puts up with her "hocus pocus" notions because he finds her captivating. However, the dangerous, uncontrolled strengthening of his gift finally convinces Jarrod that he must take Kate's theories seriously. Together, they embark on a remarkable journey - one which will unravel the mystery that has haunted Jarrod's family for generations and pit the teens against immense forces in a battle to undo the past and reshape the future.
  - Hentet fra Goodreads  "Old Magic" er på mange måter lik andre fantasy bøker nå om dagen ettersom plottet er preget av både magi og forbannelser, men det faktumet at Curley har lagt til en tidsreise gjør at boken skiller seg ut blant andre i samme sjanger. Til tross for at man ikke får vite så mye om tidsalderen man kommer til, så var det reisen generelt sett som gjorde at jeg ble underholdt. For meg er det nemlig det denne boken har å tilby, underholdning. Til tider ble det nemlig litt for mye snakk om magi, men ingen magi i action og jeg kunne derfor ønske at konseptet ble litt bedre utforsket. Men alt i alt er dette en helt grei enkeltstående tittel og jeg kommer definitivt til å lese flere bøker av forfatteren.

  Blood Promise (oppfølger) - Richelle Mead

  Rose Hathaway's life will never be the same.

  The recent attack on St. Vladimir's Academy devastated the entire Moroi world. Many are dead. And, for the few victims carried off by Strigoi, their fates are even worse. A rare tattoo now adorns Rose's neck, a mark that says she's killed far too many Strigoi to count. But only one victim matters . . . Dimitri Belikov. Rose must now choose one of two very different paths: honoring her life's vow to protect Lissa - her best friend and the last surviving Dragomir princess - or, dropping out of the Academy to strike out on her own and hunt down the man she loves. She'll have to go to the ends of the earth to find Dimitri and keep the promise he begged her to make. But the question is, when the time comes, will he want to be saved?

  Now, with everything at stake - and worlds away from St. Vladimir's and her unguarded, vulnerable, and newly rebellious best friend - can Rose find the strength to destroy Dimitri? Or, will she sacrifice herself for a chance at eternal love?
  - Hentet fra hjemmesiden til forfatteren  Det er ikke mange forfattere jeg stoler på, men jeg har full tiltro til Richelle Mead. Jeg vet at hun vil komme med en perfekt avslutning på denne serien når den tid kommer, uansett hvor mørkt det ser ut nå. Dette er bare en av grunnene til at Mead har blitt en av mine favorittforfattere. Som mange sikkert har skjønt allerede, så er dette en serie om vampyrer. Likevel så vil jeg ikke si at dette er enda en vampyrserie ettersom serien er enestående fra alle andre i sin sjanger. Konseptet er rett og slett genialt.

  "Blood Promise" er bok nummer fire av totalt seks bøker, men de blir bare bedre og bedre. Til tross for at jeg er forberedt på dette, så blir jeg like positivt overrasket hver gang jeg leser en ny oppfølger. Jeg kan si at serien har utviklet seg mye siden første bok, men faktumet er at den har vært bra fra begynnelsen. Det er nesten tortur at jeg må vente så lenge på pocketutgaven av bok nummer fem og jeg kan meddele at jeg er i ferd med å tape den kampen. Det er som vanlig helt umulig å forutse Meads neste trekk. Noen bokserier minner deg på hvorfor du elsker å lese, det er på den måten "Vampire Academy" har påvirket meg. Jeg elsker denne serien og det er mildt sagt!

  Det er mitt liv - Katarina von Bredow

  Arvid skal komme på festen bare for hennes skyld. Det påstår i hvert fall bestevenninnen Louise. Med bankende hjerte og sommerfugler i magen drar Jessica avgårde, og han er der! Akkurat som Louise sa. De danser og prater og det ene fører til det andre.
  Etterpå er Jessica redd for at han bare ville ha henne i seng, men sånn er det ikke. Arvid er virkelig den hun hadde håpet han var, og alt er så bra som det kan få blitt. Inntil mensen ikke kommer når den skal ...
  - Hentet fra Gyldendal  Dette er ikke bare den første norske boken jeg har lest på en stund (oversatt fra svensk), men også den første norske boken jeg anmelder her på bloggen. Nå har jeg ikke lest mange bøker om dette temaet, men "Det er mitt liv" er en innsiktsrik bok om en uønsket tenåringsgraviditet der abort preger historien på flere måter. For de fleste ungdommer så er ikke dette noe man kan relatere til selv hvis man ikke er i samme situasjon, men Bredow klarer å fange dybden på de følelsene jeg tror er sentrale under en graviditet.

  Ettersom både tenåringsgraviditet og abort er omdiskuterte temaer, så har kanskje noen bestemte meninger om de på forhånd. Likevel får forfatteren frem at man faktisk ikke kan være helt sikker på hva man selv ville gjort før man eventuelt er i samme båt som Jessica. Noen vil kanskje si at forfatteren har en skjult hensikt i forhold til retningen Jessica velger til slutt, men personlig synes jeg hun klarer å holde en nøytral synsvinkel der hun argumenterer for at det faktisk ikke er et fasitsvar. Som sagt er ikke dette en bok om en tenåringsmor og hverdagen hennes, men om avgjørelsene hun må ta på vegne av de rundt henne, seg selv og fosteret.

  I løpet av historien får man selvsagt se en vekst i flere av karakterene ettersom de har måttet vokse opp tidligere enn andre på samme alder, men når det kommer til stykket så er hovedpersonen en ungdom som opplever alt fra usikkerhet til forelskelse. "Det er mitt liv" er derfor ikke bare en seriøs og alvorlig bok og det er kanskje kombinasjonen som gjør den så realistisk. Ja, leserne er vitne til de negative konsekvensene av valgene Jessica tar, men også de positive.  Jeg mottok denne boken i bytte mot en oppriktig anmeldelse fra Gyldendal.

  Linger (oppfølger) - Maggie Stiefvater

  Just a few months ago, it was Sam who was the mythical creature. His was the disease we couldn't cure. His was the good-bye that meant the most. He had the body that was a mystery, too strange and wonderful and terrifying to comprehend.

  But now it is spring. With the heat, the remaining wolves will soon be falling out of their wolf pelts and back into their human bodies. Sam stays Sam, and Cole stays Cole, and it's only me who's not firmly in my own skin.
  - Hentet fra forfatterens hjemmeside  Jeg skal ærlig innrømme at det tok en god stund før jeg klarte å sette meg skikkelig inn i denne historien igjen. Det skyldtes ikke bare det faktumet at jeg synes begynnelsen var relativt kjedelig, men også fordi forfatteren ikke er så flink til å oppsummere tidligere hendelser fra "Shiver", den første boken i serien. Siden jeg leste "Shiver" nesten med en gang den ble utgitt, så var det mye jeg ikke husket nå og som jeg ikke fikk svar på før langt ut i boken.

  Likevel ble jeg positivt overrasket av historiens mange vendinger etter hvert som jeg ble ferdig med den første delen. Først var jeg litt skeptisk til at mange av de gamle tilleggskarakterene fikk en så sentral plass i "Linger", men jeg tror faktisk det var det som gjorde at historien forbedret seg på mange områder. Konseptet er bedre utforsket og karakterene er bedre utviklet, og hvem sier nei til dobbelt opp med romanse?

  Det er vanskelig å kategorisere denne serien som typisk tenåringslitteratur ettersom karakterene er så voksne på hver sin måte. Historien blir på mange måter mer realistisk som følge av dette ettersom man kan se hvordan de ulike situasjonene har påvirket dem. Dette er bare et av elementene som gjør at bøkene skiller seg ut blant andre varulvshistorier nå om dagen. En ting er sikkert, det blir spennende å se hvordan det hele ender i den tredje og siste boken.


  Beautiful Malice - Rebecca James

  Following a terrible tragedy that leaves her once-perfect family shattered, Katherine Patterson moves to a new city, starts at a new school, and looks forward to a new life of quiet anonymity.

  But when Katherine meets the gregarious and beautiful Alice Parrie her resolution to live a solitary life becomes difficult. Katherine is unable resist the flattering attention that Alice pays her and is so charmed by Alice's contagious enthusiasm that the two girls soon become firm friends. Alice's joie de vivre is transformative; it helps Katherine forget her painful past and slowly, tentatively, Katherine allows herself to start enjoying life again.

  But being friends with Alice is complicated - and as Katherine gets to know her better she discovers that although Alice can be charming and generous she can also be selfish and egocentric. Sometimes, even, Alice is cruel.

  And when Katherine starts to wonder if Alice is really the kind of person she wants as a friend, she discovers something else about Alice - she doesn't like being cast off.
  - Hentet fra Goodreads  "Beautiful Malice" er ikke en av de historiene som avslutter med at protagonisten lever lykkelig i alle sine dager, tvert imot, dette er en realistisk fortelling som vil vise leseren både de positive og negative konsekvensene av valgene man tar i livet. Det er umulig å være forberedt på denne romanens seriøsitet; mord, psykopati og narsissisme er bare noen av de alvorlige temaene som blir tatt opp.

  Strukturen er bare et av de originale elementene som skiller "Beautiful Malice" fra andre bøker. Boken består nemlig av tre parallelle handlinger der forfatteren tar deg med til ulike tidspunkt i protagonistens liv. Hver periode er kritisk for karakterens utvikling og de introduserer leseren for en konflikt man ikke kan forstå helheten av før man har fått informasjon fra en av de andre periodene. Dette blir ikke komplisert eller forvirrende, men en suksess ettersom forfatteren lykkes i å opprettholde tre nesten identisk spennende handlinger gjennom hele historien.

  Det er enkelt å kategorisere noen som naiv, gal eller slem ut ifra oppførselen deres, og dette skjer hele tiden i virkeligheten, men James argumenterer så godt på sine karakterers grunnlag at det er umulig å hate selv Alice. Forfatteren har en utrolig god innsikt i temaene hun skriver om og som følge av dette blir karakterene automatisk tredimensjonale. Det er imponerende hvordan hun kan skape karakterer med mange av de samme problemene, men likevel klarer hun å skildre det individuelle menneskets reaksjon på samme hendelse. Nå snakker jeg ikke bare om karakterene, for ingen av leserne vil tolke denne boken likt. James lar ikke sitt personlige syn påvirke historien, ikke mange kan se to sider av samme sak uten å la sin mening bli dominant, men her er det altså opp til leseren å gjøre seg opp sin egen mening.

  "Beautiful Malice" er ikke en pageturner i form av action, selv om prologen hinter til et blodbad, men i form av nervøsitet. Det er nettopp dette som gjør den til en psykologisk thriller av beste kvalitet; det faktumet at man aldri vet hvem som ender opp som den kriminelle til slutt. Den karakteren leseren ser på som skurken, kan få frem så sterke følelser i en person at det er protagonisten du er redd skal komme på kanten av loven. En slik thriller kan ikke sammenlignes med en kriminalroman, du leter nemlig ikke etter spesifikke bevis som fingeravtrykk, her må man bruke dømmekraften sin til å legge sammen både følelser og reaksjoner for å kunne se et motiv.

  Shadow Kiss (oppfølger) - Richelle Mead

  It's springtime at St. Vladimir's Academy, and Rose Hathaway is this close to graduation. Since making her first Strigoi kills, Rose hasn't been feeling quite right. She's having dark thoughts, behaving erratically, and worst of all... might be seeing ghosts.

  As Rose questions her sanity, new complications arise. Lissa has begun experimenting with her magic once more, their enemy Victor Dashkov might be set free, and Rose's forbidden relationship with Dimitri is starting to heat up again. But when a deadly threat no one saw coming changes their entire world, Rose must put her own life on the line - and choose between the two people she loves most.
  - Hentet fra hjemmesiden til forfatteren  Ikke bare har jeg en ny favorittserie å legge til på listen, men også en forfatter. Det er lenge siden jeg har lest en god vampyrserie, eller en så god bokserie generelt. Konseptet er rett og slett genialt. I tillegg er ikke dette en av de seriene der bøkene blir dårligere etter hvert som oppfølgerene blir tilgjengelige. "Shadow Kiss" er bok nummer tre av totalt seks bøker, og det blir bare bedre og bedre, om det overhodet er mulig. Forfatteren opprettholder spenningen ved at det er umulig å forutse den minste hendelse.

  Et av de elementene som gjør denne serien så spesiell, er forholdet mellom Rose og Lissa. Det er vanskelig å finne et godt forhold mellom bestevenner innen litteratur om dagen, men Mead skildrer forholdet mellom disse to så godt at det ikke er noen tvil om at de faktisk er bestevenner. Sant nok, de er to vilt forskjellige personer, men det faktumet at de utfyller hverandre gjør det hele realistisk.

  Til tross for at Rose ikke er en person jeg vanligvis ville likt, så er hun antageligvis den protagonisten som er best utviklet av alle jeg har lest om. Hun later ikke som om hun er noen andre enn seg selv, hun står for det hun tror på og er ikke redd for å dele sine meninger med andre. Likevel skryter ikke forfatteren henne opp i skyene, hun har feil akkurat sånn som alle oss andre. Man skal lete lenge etter en bedre heltinne. Jeg skal ikke engang begynne å uttale meg om romansen, for det blir ikke stort bedre enn dette.

  Sea Glass (oppfølger) - Maria V. Snyder

  Like the colorful pieces of sea glass washed up on shore, Opal has weathered rough waters and twisting currents. But instead of finding a tranquil eddy, Opal is caught in a riptide. Her unique glass messengers which allow instant communication over vast distances have become a vital part of Sitian society. Once used solely by the Councilors and magicians, other powerful factions are now vying for control. Control of the messengers equals control of Sitia. Unfortunately that also means control of Opal. If that isn't enough of a problem, Opal's determination to prove blood magic is still being used is met with strong resistance. The Council doubts her, her mentor doubts her, and even her family is concerned. When her world is turned upside down, she begins to doubt herself. In the end, Opal must decide who to believe, who to trust, and who has control - otherwise she will shatter into a million pieces and be swept out by the tide.
  - Hentet fra hjemmesiden til forfatteren  Denne serien er et bevis på Snyders evne til å skape uforglemmelige fantasiverdener. Som sagt har Snyder gitt meg muligheten til å tilbringe mer tid i en verden som jeg først fikk oppleve i "The Study Series", og bare det er god nok underholdning for meg. Likevel har forfatteren tatt historien til et helt nytt nivå i denne etterlengtede oppfølgeren til "Storm Glass", den første boken i serien, og jeg skal ærlig innrømme at jeg liker "Sea Glass" hakket bedre; først og fremst på grunn av romansen.

  I "Storm Glass" ble jeg faktisk litt skuffet over at Snyder hang seg på trenden og etablerte et trekantdrama, selv om jeg skjønte hvorfor hun gjorde det. Men jeg skulle visst bedre enn å tvile på hennes framgangsmåter, for i "Sea Glass" tar nemlig trekantdramet en helt ny vending som påvirker boken positivt på flere måter enn en. Det er nettopp dette elementet som gjør at jeg nesten ikke kan vente med å få min egen kopi av den siste boken i serien, Spy Glass. Den personen jeg minst forventet at jeg skulle like, er den jeg nå håper ender opp sammen med Opal. Det er ikke mange forfattere som klarer å endre leserens synspunkt på en like bra måte som Snyder, eller endre leserens synspunkt i det hele tatt.

  13 to Life - Shannon Delany

  Something strange is stalking the small town of Junction...

  When junior Jess Gillmansen gets called out of class by Guidance, she can only presume it's for one of two reasons. Either they've finally figured out who wrote the scathing anti-jock editorial in the school newspaper or they're hosting yet another intervention for her about her mom. Although far from expecting it, she's relieved to discover Guidance just wants her to show a new student around--but he comes with issues of his own including a police escort.

  The newest member of Junction High, Pietr Rusakova has secrets to hide--secrets that will bring big trouble to the small town of Junction--secrets including dramatic changes he's undergoing that will surely end his life early.
  - Hentet fra Goodreads  Dette er det man etter min definisjon kaller en ekte guilty pleasure bok! Til tross for at konseptet verken er originalt eller godt utforsket og at skrivingen ikke er særlig imponerende, så klarte jeg ikke å legge denne boken fra meg. Dette skyldes blant annet romansen og i dette tilfellet er det mer romanse enn fantasy, noe denne boken absolutt trenger. Det er lenge siden jeg har lest en bok der man nesten kan føle kjemien mellom karakterene og det gjorde at jeg ble liggende våken lenge for å lese videre. I tillegg er karakterene godt utviklet. Alt i alt er dette en ekte pageturner hvis man ser bort ifra noen litt irriterende småfeil, som jeg velger å kalle dem. Jeg gleder meg i hvert fall til oppfølgeren.

  Prophecy of the Sisters - Michelle Zink

  Sixteen-year-old Lia Milthorpe and her twin sister Alice have just become orphans, and, as Lia discovers, they have also become enemies. The twins are part of an ancient prophecy that has turned generations of sisters against each other. To escape from a dark fate and to remain in the arms of her beloved boyfriend James, Lia must end the prophecy before her sister does. Only then will she understand the mysterious circumstances of her parents' deaths, the true meaning of the strange mark branded on her wrist, and the lengths to which her sister will go to defeat her.
  - Hentet fra Goodreads  Det som imponerte meg mest med denne boken er den elegante, men likevel enkle, skrivemåten til Zink. Det er vanskelig å tro at hun er en debutforfatter for hun får deg til å føle at du er tilstede under Viktoriatiden på 1800-tallet. Skrivemåten påvirker også andre sider ved boken positivt; dette er nemlig ikke en av de bøkene der visse deler av historien fortsatt er uklare når man er ferdig. Gjennom hele boken er Zink utrolig flink til å forklare spådommen om søstrene for leseren og jeg synes konseptet er orginalt nettopp på grunn av dette med søstrene.

  Noen vil kanskje hevde at det ikke skjer så mye i denne boken, men personlig synes jeg det er positivt at forfatteren tar seg god tid til å presentere oss for konflikten samtidig som det ikke blir kjedelig. Dessuten er dette bare den første boken i en bokserie på tre. Selv om "Prophecy of the Sisters" er litt forutsigbar til tider og jeg kunne ønske at det var litt mer romanse, så er denne boken en av de beste bøkene som omhandler engler på markedet.

  Storm Glass - Maria V. Snyder

  As a glassmaker and a magician-in-training, Opal Cowan understands trial by fire. Now it's time to test her mettle. Someone has sabotaged the Stormdancer clan's glass orbs, killing their most powerful magicians. The Stormdancers - particularly the mysterious and mercurial Kade - require Opal's unique talents to prevent it happening again. But when the mission goes awry, Opal must tap in to a new kind of magic as stunningly potent as it is frightening. And the further she delves into the intrigue behind the glass and magic, the more distorted things appear. With lives hanging in the balance - including her own - Opal must control powers she hadn't known she possessed... powers that might lead to disaster beyond anything she's ever known.
  - Hentet fra Goodreads  Generell informasjon: I Maria V. Snyders første bokserie "The Study Series", serien inneholder bøkene "Poison Study", "Magic Study" og "Fire Study", blir vi først introdusert for Opal Cowan. I denne serien er hun bare en tilleggskarakter som har en middels stor rolle i de to siste bøkene, men nå har hun fått sin egen serie som blir kalt "The Glass Series". "Storm Glass" er den første boken i den serien og tiden er satt til fem år etter hendelsene i "The Study Series". Før du eventuelt starter å lese denne serien, så vil jeg anbefale å lese Snyders første serie først. Dette er på ingen måte nødvendig for å forstå serien, men du vil forstå den mye bedre; ikke bare konseptet, men mange av karakterene også. Personlig foretrekker jeg å lese i rett rekkefølge når det kommer til setting.

  Som mange av dere sikkert vet, så er jeg en stor fan av Maria V. Snyder. Dette er den femte boken jeg har lest av hennes bøker og hun skuffer aldri. Har du ennå ikke lest noen av hennes verk, så kan du forvente deg godt utforsket og geniale fantasy/science fiction konsept (jeg elsker at denne serien handler om glassblåsing), tredimensjonale karakterer, masse action og ikke minst romanse.

  Det er helt utrolig hvordan Snyder kan innlede en bok med en hendelse som man tror vil oppta hele boken, men når man kommer til slutten så har man blitt introdusert for mye, mye mer. Jeg skal innrømme at det noen ganger er litt vanskelig å få med seg alt, men det er bare noe som hører med ettersom det alltid er noe som skjer. Til tross for dette avslører forfatteren bakgrunnen til karakterene litt etter litt, noe som vil få leseren interessert med en gang.

  "Storm Glass" har mange likheter og ulikheter med "The Study Series", noen negative og noen positive, men jeg skal ikke gå inn på de nå for man kan jo egentlig ikke forvente noe annet når man "lever" i den samme verdenen. En ting er sikkert, da jeg var ferdig med "The Study Series" lengtet jeg etter å tilbringe mer tid i denne verdenen, og det har Snyder gitt meg muligheten til. Det er skikkelig gøy å se i hvilken sammenheng de gamle karakterene dukker opp. Selv om "The Study Series" fortsatt er min favoritt, så er denne absolutt verdt å få med seg.

  The Sky is Everywhere - Jandy Nelson

  Seventeen-year-old Lennie Walker, bookworm and band geek, plays second clarinet and spends her time tucked safely and happily in the shadow of her fiery older sister, Bailey. But when Bailey dies abruptly, Lennie is catapulted to center stage of her own life - and, despite her nonexistent history with boys, suddenly finds herself struggling to balance two. Toby was Bailey's boyfriend; his grief mirrors Lennie's own. Joe is the new boy in town, a transplant from Paris whose nearly magical grin is matched only by his musical talent. For Lennie, they're the sun and the moon; one boy takes her out of her sorrow, the other comforts her in it. But just like their celestial counterparts, they can't collide without the whole wide world exploding.
  - Hentet fra Goodreads  "The Sky is Everywhere" er en hjerteskjærende historie som hovedsakelig tar opp temaet sorg. Den handler om å finne sin plass i verden, lære å leve livet istedenfor å bare eksistere, og å se positivt på at du fortsatt lever når du har mistet noen du er glad i.

  Et av Nelsons sterkeste trekk som forfatter er hennes egenskap til å skildre hvordan sorgen påvirker Walker familien. Det flotte er at de ikke har den tradisjonelle måten å sørge på og det får det hele til å virke mer realistisk. Likevel klarer jeg ikke å se bort ifra det faktumet at søstrene ikke var så nære som forfatteren ville at de skulle fremstå som. Når forfatteren legger opp til et så sterkt forhold er det et stort minus at det ikke kommer så godt frem. Et eksempel er at Lennie finner ut at søsteren hadde mange hemmeligheter mens hun levde.

  Alt i alt er dette en nydelig bok som absolutt er verdt å lese og den vil antagelig røre like mange modne som unge lesere. Selv om det er mange trekantdramaer innen litteratur om dagen, så klarer Nelson å skape noe unikt ettersom det er enkelt for leseren å se hvorfor protagonisten er involvert med både Toby og Joe. Dersom du liker "If I Stay" av Gayle Forman, så tror jeg du vil like "The Sky is Everywhere" ettersom jeg synes de er ganske like på mange områder.

  Spells (oppfølger) - Aprilynne Pike

  Six months have passed since Laurel saved the gateway to the faerie realm of Avalon. Now she must spend her summer there, honing her skills as a Fall faerie. But her human family and friends are still in mortal danger--and the gateway to Avalon is more compromised than ever.

  When it comes time to protect those she loves, will she depend on David, her human boyfriend, for help? Or will she turn to Tamani, the electrifying faerie with whom her connection is undeniable?
  - Hentet fra Goodreads  Da jeg leste "Wings" for litt mer enn et år siden, var jeg stort sett nettopp blitt introdusert til alt litteraturen har å tilby. Som leser var jeg litt naiv og jeg hadde ikke så mye erfaring, men likevel er jeg sikker på at jeg ville likt boken like mye om jeg hadde lest den idag. For så vidt gjorde jeg det med "Spells" også, men jeg synes ikke at det skjedde noe nytt på action fronten. Serien har ikke blitt dårligere, men den har heller ikke forbedret seg.

  Selv om Laurel sin tur til Avalon ikke ble så detaljert beskrevet, så er feenes politikk og levemåte det jeg liker best med boken. Et pluss til forfatteren fordi hun har introdusert oss for et par nye dilemmaer som kommer med å være fe; hvordan Laurel ser på feenes levemåte og hvordan det påvirker familien til Laurel at hun er en av de. Jeg ser frem til neste bok, men jeg tror ikke at jeg får den slutten jeg håper på før bok nummer fire, Pike liker å la oss vente for å si det sånn. Men jeg er også ganske sikker på at den kommer, heia Team Tamani!

  Birthmarked - Caragh O'Brien

  After climate change, on the north shore of Unlake Superior, a dystopian world is divided between those who live inside the wall, and those, like sixteen-year-old midwife Gaia Stone, who live outside. It's Gaia's job to "advance" a quota of infants from poverty into the walled Enclave, until the night one agonized mother objects, and Gaia's parents are arrested.
  Badly scarred since childhood, Gaia is a strong, resourceful loner who begins to question her society. As Gaia's efforts to save her parents take her within the wall, she herself is arrested and imprisoned.
  - Hentet fra Goodreads  Dette er definitivt en av de beste bøkene jeg har lest. O'Brien har skapt en helt unik dystopisk science fiction verden som jeg elsker å leve i. Jeg kan si mye om denne boken som kan tolkest som negativt, men nå skal jeg vise deg hvordan man kan snu det "negative" om til noe positivt - noe som viser at O'Brien har utforsket alle muligheter ved å si at her er det en baktanke med alt som skjer.

  Ok, på en måte går "Birthmarked" litt fort frem fordi den går rett på sak, men på en annen side tar forfatteren seg god tid ettersom boken toner ned en periode og bygger opp til den dramatiske hendelsen som de fleste bøker har. Det er da det er viktig å huske at dette er en helt ny verden, eller "tid" passer kanskje bedre, for dette er nemlig fremtiden. Til tross for at boken er delvis treg, så klarer man ikke å legge den fra seg.

  Jeg følte at O'Brien gjorde litt mye ut av hendelsen hele boken bygger opp til; for meg er hensikten til skurken litt enkel og den levde ikke helt opp til beskrivelsen. Likevel er konseptet orginalt og hvis man tenker seg om er hensikten realistisk. Hovedpersonen er naiv til tider, men vi ser en tydelig vokst i Gaia og er det ikke det vi ønsker hos en protagonist? Selv om hun, som så mange andre protagonister, har dårlig selvtillit, så skjønner man hvorfor i denne sammenhengen og det hele virker troverdig. Alle de andre karakterene er også godt utviklet. Selve romansen er treg, men man vet at den kommer så det er egentlig bare et spørsmål om tålmodighet. Andre vil kanskje argumentere ved å si at den er forutsigbar, men alt for kjærligheten, ikke sant?

  Da jeg nærmet meg slutten og så hvor tynn boken var blitt, ble jeg litt bekymret for hvordan skulle forfatteren fikse denne situasjonen på så kort tid? Da slutten kom, med akkurat nok løsning og mystikk, så skal jeg innrømme at jeg mistet alt håp (og dette til tross for at det er en relativt fin slutt som faktisk kan være slutten på en enkeltstående tittel). Forfatteren beviser her at hun ikke tar de enkleste utveiene, tvert imot, vi er vitne til konsekvensene av samfunnet Gaia lever i. Dette er forresten konsekvent gjennom hele boken, ikke bare mot slutten. Heldigvis kommer det en oppfølger høsten neste år, og da ble slutten mye bedre, så det eneste jeg har å klage på er ventetiden. Forresten, omslaget (spesielt de fargede trådene) gir mye mer mening når du først har lest boken.

  Jessica's Guide to Dating on the Dark Side - Beth Fantaskey

  Å gifte seg med en vampyr passer ikke akkurat inn i livsplanen til Jessica Packwood. Men da "utvekslingsstudenten" Lucius Vladescu dukker opp på døren og hevder at Jessica - Antanasia - er en romansk prinsesse og hans kommende kone, har hun ikke noe valg, hvis ikke hun vil lede en krig...  Samtidig som denne boken ikke levde helt opp til forventningene mine, så ble jeg overrasket over hvor bra den faktisk er. En ting skal være sikkert, det er vanskelig å legge den fra seg. Fantaskey gir leserene akkurat det de vil ha - en farlig vampyrromanse der romansen er hovedfokuset (selv om vampyraspektet er orginalt og spennende). De to mektigste vampyrfamiliene skal nemlig bli forente gjennom et arrangert ekteskap mellom ungene deres; Lucius og Jessica. Selve romansen er ikke tvunget eller forhastet på noen måte, tvert imot, jeg ble faktisk litt utålmodig.

  Alle karakterene i denne boken er godt utviklet og godt utforsket, men vi får selvsagt se mer dybde hos de to protagonistene. Den arrogante karakteren Lucius gjorde boken bare enda mer underholdende. Han kommer fra Romania og hans tilpasning til Amerika er rett og slett utrolig morsom. Ikke bare får vi se hans negative meninger gjennom oppførselen hans, men også gjennom brev til sin onkel i Romania. Forfatteren gjorde en interessant vending med hans karakter, en vending jeg ser på som både positiv og negativ.

  Det er ikke nødvendigvis behov for en oppfølger til denne boken, selv om mange antagelig vil vite litt mer om vampyrverdenen Fantaskey har skapt, men jeg fant akkurat ut at det kommer en oppfølger. I tillegg til oppfølgeren kommer jeg definitivt til å lese den nyeste boken til forfatteren, "Jekel Loves Hyde".

  Frostbite (oppfølger) - Richelle Mead

  Rose Hathaway har seriøse gutteproblemer. Dimitri, treneren/mentoren hennes som hun også er forelsket i, er interessert i noen andre. Mason, bestevennen hennes, er interessert i henne og hun gjengjelder ikke de følelsene. Eller gjør hun?

  Men når et massivt Strigoi angrep setter St. Vladimir's Academy i risiko, er ikke gutteproblemene det Rose tenker mest på. Siden Strigoiene, de farligste, udødelige vampyrene, nærmer seg målet sitt, er skolens årlige skitur obligatorisk. Men feriestedet skaper bare en illusjon av trygghet.  (Dette er nesten den samme anmeldelsen som jeg skrev av "Vampire Academy" en liten stund tilbake. At den blir brukt igjen er fordi jeg summerer opp stort sett alt jeg vil si om bøkene i denne anmeldelsen. Det er derfor ingen fare for store røpelser, selv om du ikke har lest "Vampire Academy eller "Frostbite".).

  Ikke bare har jeg en ny favorittbok å legge til på listen, men også en forfatter. Det er lenge siden jeg har lest en god vampyrbok. Konseptet er genialt og nytt og alt det skal være. I tillegg er ikke dette en av de seriene der bøkene blir dårligere etterhvert som oppfølgerene kommer ut. Forfatteren opprettholder spenningen. Selv om jeg bare har lest de fire første bøkene så langt, så klør jeg i fingrene etter å begynne på den femte boken. Hadde jeg bare hatt den i bokhyllen... Uansett, man merker ikke en gang at boken blir tynnere fordi det er så gøy å lese. Det er også vanskelig å forutse hendinger, personlig har jeg ingen anelse på hvordan Mead har tenkt å gå frem nå som jeg er komt til bok fem.

  Disse dager er det vanskelig å finne et godt forhold mellom bestevenner i bøker, men i denne serien er forholdet mellom Rose og Lissa så godt skildret at det ikke er noen tvil om at de faktisk er det. Selv om de er to vilt forskjellige personer, så utfyller de hverandre og det gjør forholdet bare mer realistisk. Rose er ikke vanligvis en person jeg ville likt, men hun er antageligvis den karakteren som er best utviklet i alle de bøkene jeg har lest. Hun later ikke som om hun er noen andre enn seg selv, hun står for det hun tror på og er ikke redd for å dele det med andre. Likevel skryter ikke forfatteren henne opp i skyene, hun har feil slik som vi alle har. Rose er en smart-ass/kick-ass heltinne og en bedre protagonist skal man lete lenge etter. Og romansen i serien... blir det bedre? Hvis ikke jeg har overbevist deg ennå, så kommer du til å angre på at du ikke tok rådet mitt og leste denne serien.  "Shadow Kiss", bok nummer tre i serien, er allerede ute.

  The Summer I Turned Pretty - Jenny Han

  Alt det gode i livet til Belly skjer mellom juni og august. Hun tilbringer nemlig hver sommer i et sommerhus sammen med familien sin og noen bekjente av familien. Hun gleder seg like mye hvert år, men denne sommeren blir annerledes, både positivt og negativt. Dette er sommeren Jeremiah og Conrad, bekjente av familen, viser interesse i henne. Men snart ønsker Belly at alt var som før...  Dette er en perfekt bok å lese nå som sommeren nærmer seg. Samtidig tar den opp mange seriøse og alvorlige problemer. Settingen er også perfekt, det er ikke vanskelig å forestille seg at man er der selv. Til og med når man ikke leser er det lett å dagdrømme om hvordan det hadde vært dersom sommerene er slik som Bellys er. Forfatteren har rett og slett skapt et utrolig godt utgangspunkt. Han legger også til mange tilbakeblikk slik at leserne får et innblikk i de hendelsene som har vært med på å forme karakterene. Dette støtter også følelsen av tradisjon som er sentral i denne boken.

  Likevel synes jeg at det er noe som mangler, men jeg klarer ikke å sette fingeren på hva det er. Jeg tror rett og slett det er det seriøse preget akkurat denne sommeren har, og jeg forventet en lett leseopplevelse uten så mange komplikasjoner. "The Summer I Turned Pretty" er likevel en underholdende bok og jo før man vet ordet av det, så er den ferdig. Slutten er kanskje litt forhastet, men den ender ikke med en direkte cliffhanger.  "It's Not Summer Without You", oppfølgeren, kom ut for litt siden.

  A Match Made in High School - Kristin Walker

  Da et obligatorisk kurs, "Trying the Knot", tvinger Fiona og resten av avgangselevene til å leke ekteskap, tror hun ikke at det kan bli verre. Men så blir hun partner med Todd Harding, den største drittsekken på skolen. Hun sier seg til og med villig til å bytte med bestevenninnen som ble satt sammen med den upopulære Johnny Mercer. Dessverre er ikke det lov. Gutten hun selv er forelsket i blir selvfølgelig "gift" med skolens mest populære jente, og Fionas verste fiende (som også er Todds kjæreste). Fiona er ute etter å gjøre livet surt for Todd fordi han begynte, men akkurat som i et ekte ekteskap, lærer Fiona mer om sin partner hver dag, og seg selv. Etterhvert som tiden går får disse tre parene også mer og mer innvirkning på hverandre.  "A Match Made in High School" var ikke som jeg forventet i det hele tatt. Konseptet er genialt, men jeg synes ikke boken levde helt opp til forventningene mine. Likevel er dette en enkel bok å lese og som garantert kommer til å gi deg flere latterkramper. En ting skal være sikkert, Walker er flink til å føre deg ut på viddene. Jeg forutså mye i begynnelsen og trodde jeg hadde alt klart for meg hva som skulle skje videre, men så går hun i motsatt retning og gjør noe helt annet. Jeg ble skuffet da det jeg ville skulle skje, ikke skjedde, men også positivt overrasket over hvor godt jeg likte løsningene hennes.

  Egentlig er dette en veldig stereotypisk bok, men samtidig er den ikke det fordi Walker har gitt de fleste karakterene en dybde. Et annet aspekt jeg likte godt med boken, er at man kan se at forfatteren har lagt mye av seg selv i den. Da jeg leste bioen på nettsiden hennes forstod jeg med en gang at hun har humor, men i tillegg er hovedpersonen og forfatteren glad i samme musikk. Mange forfattere gjør den feilen at de ikke gjør hverdagen til karakterene trolige nok; det er som om de aldri hører på musikk, ser på tv, er på dataen osv., dette er ikke tilfellet her. Jeg var ute etter en morsom, men enkel, leseopplevelse, og det fikk jeg.

  The Nature of Jade - Deb Caletti

  Jade DeLuna er for ung til å dø, det er hun fullstendig klar over. Likevel klarer hun ikke å riste av seg den følelsen som former de skumle tankene som gjør til at hun glemmer å puste. Helt siden hun ble diagnosert med panikkanfall, har hun prøvd sitt beste å holde seg rolig, men det er stort sett bare elefantene i dyreparken som roer nervene hennes. Så møter hun Sebastian, en gutt på omtrent samme alder og som ser ut til å være like facinert av elefantene som hun er. Rettelse; han og sønnen hans. Jade bryr seg ikke om at han har en sønn, men Sebastian har en fortid som kommer til å prege forholdet deres sin fremtid...  Alle skjønner at dette ikke er et altfor nytt konsept, men likevel ble jeg revet med av fortellingen. Da jeg begynte på denne boken visste jeg at dyr kom til å ha en innvirkning på historien, men ikke stor innvirkning som det faktisk er. Hvert kapittel begynner med noen faktum om dyr generelt; hvor like de er i oppførselen i forhold til mennesker. Først tenkte jeg ikke noe særlig over dette, det ble litt kjedelig til tider, men så begynte jeg å skjønne at mange av de inneholdt frempek. Personlig synes jeg det er ganske så gøy å tolke slike.

  Når det kommer til skrivingen, så har jeg delte meninger. Først synes jeg ikke at Caletti hadde noen spesiell skrivestil i det hele tatt, men da jeg ble vandt med den, innså jeg hvor god innsikt forfatteren har i enkelte ting. Beskrivelsene hennes er noe av det beste med denne boken. Det ble kanskje litt lite dialog til tider, men dette er tross alt en bok om selvoppdagelse også på grunn av at Jade sliter med en indre konflikt. Vennene til protagonisten, derimot, ble litt for lite troverdige etter min smak.

  Til tross for at denne boken har mange elementer som kunne vært bedre, har den også mange positive sider. "The Nature of Jade" er den første boken jeg har lest av Caletti, men jeg kommer definitivt til å lese flere. Dette er en bok som tar for seg mange dagsaktuelle temaer som jeg tror de fleste kan relatere til.

  Vampire Academy - Richelle Mead

  Lissa Dragomir er en Moroi-prinsesse (en dødelig vampyr med et bond til jordens magi). Hun må bli beskyttet til en hver tid mot Strigoi (de farligste, udødelige vampyrene). Rose Hathaway, Lissas bestevenn, har både menneskeblod og vampyrblod i årene, noe som gjør henne til en Dhampir. De er Moroi'ene sine personlige livvakter, og Rose er Lissas livvakt.

  Frykt for Lissa gjorde at Rose rømte fra St. Vladimir's Academy med Lissa, men etter to år på rømmen blir de brakt tilbake til akademiet. Rose må fortsette utdannelsen sin og Lissa, som er den eneste Dragomir'en igjen, må representere familien. Men til og med bak de beskyttede murene til akademiet, er det mye Rose må beskytte Lissa mot.  Ikke bare har jeg en ny favorittbok å legge til på listen, men også en forfatter. Det er lenge siden jeg har lest en god vampyrbok. Konseptet er genialt og nytt og alt det skal være. I tillegg er dette ikke en av de seriene der bøkene blir dårligere etterhvert som det kommer en ny bok. Forfatteren opprettholder spenningen. Selv om jeg bare har lest de tre første bøkene så langt, halvveis i serien, så klør jeg i fingrene etter å begynne på den fjerde boken. Hadde jeg bare hatt den i bokhyllen... Uansett, man merker ikke en gang at boken blir tynnere fordi det er så gøy å lese. Det er også vanskelig å forutse hendinger, personlig har jeg ingen anelse på hvordan Mead har tenkt å gå frem nå som jeg er komt til bok fire.

  Disse dager er det vanskelig å finne et godt forhold mellom bestevenner i bøker, men i denne serien er forholdet mellom Rose og Lissa så godt skildret at det er ingen tvil om at de er bestevenner. Selv om de er to vilt forskjellige personer, så utfyller de hverandre og det gjør forholdet bare mer realistisk. Det er sikkert noen som ble litt forvirret av sammendraget ovenfor, men det er altså Rose som er hovedpersonen og den vi ser historien gjennom. Rose er ikke vanligvis en person jeg ville likt, men hun er antageligvis den karakteren som er best utviklet i alle de bøkene jeg har lest. Hun later ikke som om hun er noen andre enn seg selv, hun står for det hun tror på og er ikke redd for å dele det med andre. Rose er en smart-ass/kick-ass heltinne og en bedre protagonist skal man lete lenge etter. Og romansen i serien... blir det bedre? Hvis ikke jeg har overbevist deg ennå, så kommer du til å angre på at du ikke tok rådet mitt og leste denne serien.  "Frostbite", bok nummer to i serien, er allerede ute.

  Inside Out - Maria V. Snyder

  Trella er en av de mange skurerne som jobber i underetasjene for å holde "Inside" rent for "the Uppers". Hun holder seg mye for seg selv og tenker stort sett på jobben hun skal utføre for å unngå "the Pop Cops". Stort sett. Hun har hørt det før, men da en opprører påstår at det finnes en vei til "Outside", er det Trella som starter revolusjonen.  Dette er den fjerde boken jeg har lest av Snyder, og jeg elsker de geniale konseptene hun kommer opp med. I "Inside Out" kan det noen ganger være vanskelig å ta inn all informasjonen, det er mange tall osv., men etterhvert så blir det lettere. Boken er ganske sterk, den er litt lik "The Hunger Games" på mange områder,  den tar blant annet opp politiske og sosiale problemstillinger. Snyder er flink til å skildre hvordan livsstilsituasjoner preger de som lever slik. Protagonisten, Trella, er mer voksen på grunn av hvordan hun lever, men i mange situasjoner er hun litt barnslig også. Dette er et eksempel på at hun, som så mange andre, har blitt tatt fra barndommen. Ettersom boken fortsetter, utvikler Trella seg som person også. Et av de elementene jeg liker best med Snyders skriving, er at hvis hun legger til en bestevenn i historien, så forblir personen en bestevenn og ikke noe mer. Jeg liker ikke at mange forfattere ser ut til å legge til et trekantdrama for tiden. Selv om jeg forventet en bok på lik linje med "The Study Series", en annen serie av forfatteren og en av mine favorittserier, så er denne boken utrolig god på sin måte.  "Outside In", oppfølgeren, kommer ut i 2011.

  The Body Finder - Kimberly Derting

  Violet Ambrose kan finne de døde. Hvert fall de som har blitt drept. Hun kan sanse ekkoene til likene og avtrykkene de etterlater på morderen. Nå som en seriemorder har begynt å terrorisere Violets hjemby, er hun kanskje den eneste som kan stoppe han, hvis hun ikke blir hans neste offer først ... Som om hun ikke hadde nok å tenke på fra før av. I løpet av sommeren har jentene begynt å legge merke til bestevennen hennes, Jay Heaton, og hun er en av dem.  Dette er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge, den hadde meg hektet fra første side. Samtidig som boken har noen likheter med andre bøker, er konseptet fremdeles orginalt. I de fleste fantasy bøker om dagen er foreldrene uvitende til hva som skjer i barna sine liv; om det så er at du dater en vampyr eller er en varulv på nattestid. Men i "The Body Finder" vet både foreldrene, onkelen og tanten, og Jay om Violets egenskap. Dette elementet passer utrolig godt inn i historien.

  Boken skifter perspektiv mellom Violet og seriemorderen, selv om Violets perspektiv blir brukt mest. Det er forresten en gang vi får se det fra Jays side også. Jeg har hørt mange som elsker perspektivene fra seriemorderen, men personlig synes jeg ikke at seriemorder-perspektivene gjorde noe spesielt for historien. Det er kanskje fordi jeg ble mer glad i romansen som bygde seg opp gjennom hele boken.

  Mens mange andre synes at romansen kunne ha spilt en mindre del av boken, er jeg takknemlig for at Derting tok seg tiden til å legge til slik en uforglemmelig romanse. Violet og Jay har vært bestevenner siden de ble født (slik begynner mange romanser), men her er den skildret utrolig godt med både flashbacks osv. Den er kanskje forutsigbar, men den er ikke forhastet. Favorittkarakteren min er Jay, jeg synes han er den karakteren som er best utviklet. Det er helt tydelig fra starten av at han er forelsket i Violet, men han gir seg ikke med å fortelle henne det før hun innser at hun er forelsket i han også. Romanser der bestevenner blir sammen til slutt er ofte de beste.

  Boken tok en vending mot slutten som jeg synes ble for dum, rett og slett. Det er noe man ikke ser komme, det gjorde hvertfall ikke jeg. Men det ødela på ingen måte historien, det skal godt gjøres når man har et så bra utgangspunkt. Slutten i seg selv er kanskje litt forhastet, og det er egentlig ikke behov for en oppfølger, men selvfølgelig er jeg glad det kommer en. Det blir gøy å se hvor Violet tar veien videre.  "Desires of the Dead", oppfølgeren, kommer ut i 2011.

  The Iron King - Julie Kagawa

  Ingenting har vært det samme siden faren forsvant da Meghan var seks år. Hun passer hverken inn på skolen eller hjemme. Når en fremmed begynner å følge etter henne, og bestevennen blir uvanlig overbeskyttende over henne, vet Meghan at alt er ikke som det skal.

  Hun kunne aldri ha gjettet sannheten; at hun er datteren av  selveste kong Oberon. Det er som om hun har ramlet rett inn i Shakespeares "Midsummer Night's Dream". I tillegg er hun en viktig spillebrikke i en dødsdømt krig. På veien vil Meghan lære hvor langt hun må gå for å redde noen hun bryr seg om, hva som skal til for å stoppe en mystisk fiende ingen fe tør gå i nærheten av, og på toppen av det hele finner hun kjærligheten hos en ung prins som heller vil se henne død enn å la hun røre hans isklade hjerte ...  Hvis du er ute etter et eventyr, er dette boken for deg. Samtidig som "The Iron King" er full av action, er den godt skrevet. Noen ganger er den kanskje forutsigbar, men det er så mange andre overraskende element som kommer til å holde deg underholdt gjennom hele boken. Jeg skal ærlig innrømme at jeg flere ganger lo fordi det var så morsomt.

  Du går inn i denne boken og tror at den er nesten lik alle de andre fe-bøkene om dagen, men forfatteren har komt opp med et konsept som er helt genialt. Det er både orginalt og interessant. Idèen om at fèer og andre mytiske skapninger er født på grunn av mennesklige fantasier og at deres verden utvider seg når den mennesklige gjør, er som jeg sa, genial. Det føles bare helt naturlig, Kagawa er flink til å overbevise leserne.

  Meghan er en troverdig hovedperson som de fleste tenåringsjenter kan relatere til. Noen ganger blir det kanskje for mye av det negative, men det er disse hendingene som skaper sammenheng i historien. Selvfølgelig er det mange høydepunkt i boken også. Det jeg ikke er så veldig fan av i bøker generelt, er trekant-dramaer. Hvorfor må alle forfattere legge til et trekant-drama?

  Denne boken er verdt å få med seg og jeg gleder meg til neste bok i serien. Det blir spennende å se hvor Kagawa tar historien. Boken slutter av med akkurat nok positivt som negativt, noe må jo være igjen til neste bok.  "The Iron Daughter", oppfølgeren, kommer ut i august.

  Leaving Paradise - Simone Elkeles

  Ingenting har vært det samme siden Caleb Becker forlot festen full, satt seg bak rattet og kjørte på Maggie Armstrong. Selv etter måneder med smertefull fysioterapi, halter Maggie. Den eneste trøsten hun har, er at hun skal til Spania som utvekslingsstudent neste år - året Caleb kommer ut av fengsel igjen.

  Men Caleb kommer ut for tidlig. Etter et år i fengsel er han endelig fri, så fri som han kan bli med et rulleblad. I tillegg behandler alle han som en fremmed, til og med hans egen familie. Maggie, jenten han kjørte på, bor dessuten rett ved siden av.

  Både Caleb and Maggie er utenforstående, men overraskende nok finner de trøst i hverandre.  Som regel leser jeg fantasy, men jeg skal ærlig innrømme at Simone Elkeles er en av mine favorittforfattere av de som ikke skriver innen den sjangeren. Jeg vet ikke hvordan hun gjør det, men en ting er sikkert, hun er en ekstremt talentfull forfatter. Det jeg synes er hennes sterkeste evne som skribent, er at hun kan fange den "tenåringsstemmen" uten at det høres falskt ut. I tillegg bytter hun perspektiv fra gutt til jente med null problem, "Leaving Paradise" er nemlig fra både Caleb og Maggie sitt perspektiv.

  Både Caleb and Maggie er godt utviklet karakterer som sliter med en indre og ytre konflikt. Ulykken har hatt en effekt på begge sitt liv og det er ikke sånn at forfatteren har favorisert en av de. Det skjer en karakterutvikling i løpet av historien som vi er vitne til, der både Caleb og Maggie lærer å takle hva som skjedde på hver sin måte. Sekundær karakterene er også godt utviklet, Mrs. Reynolds var faktisk en av mine favorittkarakterer. Hun gjorde historien mye morsommere i tider der man kunne ha blitt veldig deprimert. Dessuten hadde hun en stor rolle i begge ungdommene sitt liv.

  Konseptet er kanskje ikke nytt, men Elkeles klarer likevel å gjøre det orginalt. Jeg liker spesielt "girl/boy next door" aspektet, uten det hadde det ikke blitt like vanskelig for dem i hverdagen. De har kjent hverandre i all evighet og de har gått fra å se hverandre hver dag, til å prøve og unngå hverandre på all bekostning.

  Selv om noe var forutsigbart, var romanse delen ikke tvinget og i hvertfall ikke forhastet. Det var et komplimang. For de som har lest "Perfect Chemistry" av Simone Elkeles, anbefalest på det sterkeste, så er det ikke vanskelig å se likheter mellom de to bøkene. Personlig hadde jeg ikke noe imot det siden jeg elsker "Perfect Chemistry", men "Leaving Paradise" i seg selv er så god at man glemmer det etterhvert.

  Jeg er fortsatt ikke sikker på hva jeg føler om den overraskende vendingen historien tok mot slutten. På en måte gir det betydning, men det er noe jeg aldri så komme. Slutten var også litt deprimerende og mange spørsmål er fortsatt usvarte, men siden det er en oppfølger skal jeg gå med på at det er en god slutt.

  Å lese denne boken er en følelsesmessig berg og dalbane. Det er en historie med mye mer dybde enn du først trodde det kom til å bli når du leste bak på boken. Den tar for seg temaer som skilsmisse og død. Alt i alt tror jeg dette er en bok alle tenåringer, gutt og jente, kan kjenne seg igjen i. Forfatteren slutter av hvert kapittel på en måte som gjør at du bare må lese videre selv om det ikke er på grunn av en dramatisk situasjon. Jeg så for meg boken som en film da jeg leste den fordi den var så godt skildret.

  Det er min personlige smak som gjør at den får en femmer, hadde jeg ikke visst hvor fantastisk fantasy verdnen kan være, så hadde denne boken fått en klar sekser. Det samme gjelder boken hennes "Perfect Chemistry".  "Return to Paradise", oppfølgeren, kommer ut i november.

  Devil's Kiss - Sarwat Chadda

  Billi SanGreal er den første og eneste jenten i the Knights Templar. Som femtenåring kjemper hun mot demoner på dagsbasis fordi hennes far, Arthur, the Templar Master, mer eller mindre tvinger henne til det. Billi hater han for det og det ser ut til at han hater henne også. Da Billi ble fristet av en sjanse til å leve et normalt liv, trodde hun ikke at the Tenth Plague - døden av alle førstefødte - kunne være en konsekvens. Billi må ofre mer enn hun noen gang kunne forestilt seg for å muligens komme seg ut av situasjonen. Men slik er det å være en del av the Knights Templar ...  Det tok meg flere uker å komme gjennom denne boken, selv om den ikke er særlig lang. Å lese den ferdig føltes mer som en forpliktelse enn noe annet. Majoriteten av handlingen, forutså jeg, men forfatteren klarte likevel å spare noen få overraskelser til slutt. Dessverre var noen av de overraskelsene også forutsigbare på den måten at man hadde en god aning om hva de inneholdt selv om ikke alt var rett til punkt og prikke.

  Jeg følte at man måtte være en insider for å forstå konseptet om Knights Templar. Det var vanskelig å henge med noen ganger fordi forfatteren kom til konklusjoner uten å forklare de skikkelig, dessuten ble det for mye informasjon på en gang. Er du ikke en fan av mye religion, bør du kanskje ikke lese denne boken heller. Men det er på ingen måte tvinget på deg. Arthur, faren til Billi, er faktisk veldig inkluderende og ser ikke ned på de som ikke har samme tro som han.

  Hvis jeg måtte trekke frem det mest positive med denne romanen, måtte det bli karakterene. De er godt utviklet, spesielt Billi. Hun er sint gjennom hele boken, mer eller mindre, men det er forståelig med tanke på hva hun har gått gjennom og fortsatt går gjennom. Hun var riktig nok litt umoden noen ganger, men hun er tross alt bare 15 år. Det som skuffet meg mest var at hun ikke var den heltinnen hun ble beskrevet som. På en måte. Hun hadde motet til å ofre ... , men likevel.

  Det anstrengte forholdet mellom far og datter er et nødvendig element for historien og det er også et av mine favoritt elementer. Forholdet er ganske komplisert, mildt sagt, men det viser en utvikling av deres livsstil. De fleste vil nok se at det er noe muffins med måten Arthur behandler Billi på, noe Billi selv ikke ser, men som vil gjøre at leseren leser videre.

  Det er faktisk romanse i boken også, en romanse jeg har både positive og negative tanker om. Det virket litt som om den var påtrengt siden Billi og denne personen hadde et mer søskenforhold. Billi er jo veldig sjalu på denne personen og hun er mye mer umoden enn han. Selv om jeg så den komme, blir likevel all romanse akseptert av meg. Nesten. Det er bare så synd at forfatteren ikke tok romansen noen plass. Det ene elementet som fikk meg til å ville lese videre, forsvant ut i løse luften. Slutten er kanskje realistisk, men den er ikke noe hyggelig for å si det sånn. Jeg føler at en oppfølger, som kommer, vil bare ødelegge historien mer.

  "Devil's Kiss" er en helt grei bok som jeg tror mange vil like. Dessverre er det ikke en bok for meg. Ikke misforstå meg, jeg liker den (og kommer til å lese oppfølgeren), men ikke så mye som jeg hadde håpet.  "The Dark Goddess", oppfølgeren, kommer ut i 2010 en gang.

  Fire Study (oppfølger) - Maria V. Snyder

  Til ære for at dette er min nye favorittbokserie, har jeg skrevet en litt detaljert anmeldelse til den siste boken. Du kan trygt lese anmeldelsen min av "Fire Study" (jeg summerer egentlig opp hele serien uten alt for store røpelser) selv om du ikke har lest de to første romanene i serien, men hold deg unna sammendraget nedenfor.

  Anmeldelsen min av "Poison Study", den første boken, er her.
  Anmeldelsen min av "Magic Study", den andre boken, er her.

  Sammendrag fra "Fire Study"
  Ryktet om at Yelena er en sjelfinner, en som kan fange og løslate sjeler, sprer seg fort og folk blir stadig mer urolige. Hun skiller seg allerede ut med sine uvanlige ferdigheter og fortid, men nå som hun er en av de mektigste magikerene i Sitia, er bekymringene om at mye vil ha mer, store. Mens rådet debatterer hennes fremtid, er Yelena opptatt med å forhindre en krig mellom Sitia og Ixia. En krig som blir ledet av blant annet en mektig og morderisk trollmann hun har beseiret før ...  Anmeldelse
  Maria V. Snyder er offisielt en av mine favoritt forfattere. Jeg har ikke ord for hvor mye jeg elsker denne serien. Snyder er en veldig talentfull forfatter og skriving er definitivt hennes element. Jeg elsker alt med historien hun har skapt, spesielt konseptet; det er sjeldent, veldig bra og legger et potensial for mange fremtidige bøker. Heldigvis er serien skrevet i første person. Det gir historien mer dybde og det er enklere å relatere til karakterene på den måten. Jeg følte alle de følelsene Snyder ville at jeg skulle føle og hun er veldig flink til å summere opp handlingen i de tidligere romanene uten å si for mye eller for lite.

  Som sagt har alle karakterene sine helt egne stemmer og du vet nesten hva de ville gjort i en situasjon fordi du er så godt kjent med de. Etter å ha lest "Fire Study", den siste boken i serien, har jeg problemer med å gi slipp på de. Det er ikke ofte jeg ønsker meg en serie for hver av karakterene etter å ha lest en serie med en skikkelig slutt, men "The Study Series" er et positivt unntak. Det hadde ikke gjort meg noe å lest mer om; Nutty, Leif og Mara, Opal, Fisk, Dax, Cahil, Ari og Janco, kommandør Ambrose, Valek, Irys, stormdanserene eller Kiki. Heldigvis har Snyder gitt Opal en egen serie, "The Glass Series", hvor mange av de andre karakterene er tilstede.

  Forfatteren har skapt en av de beste romansene uten egentlig å prøve. Det er helt klart en fantasy-serie, men romansen som er lagt til er uforglemmelig. Yelena er en sterk, kvinnelig karakter, men samtidig er Valek helten også. Det er balanse og likestilling i forholdet deres, som det burde være, og det er en av grunnene til at jeg likte den så godt. Dessuten har Yelena alltid vært sikker på at Valek var den rette. Hvis serien hadde blitt til et trekantdrama, som jeg trodde kom til å skje når Cahil kom inn i bildet, hadde jeg ikke likt den så godt. Yelena har så mange usikre element i livet sitt at hun trengte et stabilt forhold. Gjennom hele serien er det tydelige tegn til utvikling og vi sitter igjen med en nokså selvsikker Yelena.

  Jeg kunne ikke brydd meg mindre om "småfeil" fordi alt det andre er så bra. Men jeg savnet spesielt at familien og vennene til Yelena fikk vite om tortureringen Reyad utsatte henne for. Dersom dette hadde skjedd, ville antagelig de andre forstått henne bedre. Mange ganger ble nemlig Yelena behandlet urettferdig, spesielt av Leif. Det hadde også vært en bonus om vi fikk vite hvorfor Yelena og Leif har så mektige krefter når Esau og Perl, foreldrene, ikke har det. Men de fleste av de svarene jeg krevde, for eksempel hvorfor Valek er immun mot magi, fikk jeg svar på, kanskje litt sent, men på det perfekte tidspunktet likevel. Noen ganger ble det også litt mye informasjon på en gang, men det var nødvendig fordi Yelena hadde ikke tid til å stoppe opp å tenke igjennom alt. For mye er på spill.

  I denne serien er alt mulig og det er action fra begynnelse til slutt. Personlig kunne jeg ikke snu sidene fort nok. Jeg er misunnelig på dere som ikke har lest denne serien ennå, enkelt og greit fordi dere har den fortsatt igjen å lese. Slutten er perfekt og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Disse bøkene er noen av de få som klarer å minne meg på hvorfor jeg liker å lese. Hadde det ikke vært for "The Glass Series" og "Inside Out", Snyders nyeste roman, hadde jeg vært deprimert nå.

  Knife - R. J. Anderson

  Glem alt du trodde du visste om fèer.

  Skapninger med magi?

  Ikke i Oakenwyld. Ikke nå lenger.

  I Oakenwyld er det hemmeligheter istedenfor magi. For lenge siden mistet nemlig fèene magien sin og tallet på fèer minker stadig. Alle gjør hva de kan for å overleve, men de har blitt egoistiske og kjedelige i prosessen. Knife, en ung og modig fe, er ikke som alle andre. Hun er bestemt på å finne ut hva som skjedde med folket hennes. Hun er ikke redd for noe; ikke for kråkene som truer hennes tilværelse, ikke den strenge dronningen, og heller ikke menneskene som hennes folk har fryktet i tiår. Knife adlyder ikke dronningens regel om å holde seg borte fra menneskene, hun blir venn med et, Paul. Kan hun stole på han, eller har hun ført fèene nærmere tilintetgjørelse?  Selv om det tok meg litt lang tid å komme inn i denne boken, ble jeg positivt overrasket da jeg gjorde. Andersons skrivestil sammen med handlingen og karakterene, er en perfekt miks. Noe av det jeg likte best var hvordan hun klarte å skape to verdener samtidig som hun bevarte forskjellene mellom de. Overgangen mellom de to var ofte veldig morsomme.

  Jeg forventet ikke romanse i denne boken. Hvordan er det mulig når hovedpersonen, Knife, er syv centimeter og det ikke er noen mannlige fèer i nærheten? Forfatteren klarte likevel å "smugle" inn litt av det også. Etterhvert som forholdet mellom Knife og Paul, mennesket, utvikler seg, blir vennskapet til noe mer. Det er den ultimate forbudte kjærlighet; hun er en fe og han er ikke, eller omvendt. Men uansett om forholdet ikke kan gå noen vei, trenger de hverandre fortsatt. Jeg likte hvordan kjærligheten var basert på vennskapet deres, at det ikke ble romantikk med en gang, men da det først ble romantikk, skjedde det litt for fort.

  Akkurat da jeg trodde jeg hadde løst det store mysteriet, tok Anderson historien til et helt nytt nivå. Men noen ganger synes jeg hun tok de enkleste utveiene og i tillegg var noen av forklaringene litt avanserte. Det ble for mye informasjon på en gang.

  Slutten var veldig søt og jeg følte at det var en perfekt slutt på "Knife" siden det er en oppfølger. Jeg ville lese videre med en gang så jeg hentet "Rebel", oppfølgeren, i bokhyllen. Men da jeg leste sammendraget på baksiden av boken, så jeg at den er skrevet i Linden, en liten karakter i "Knife", sitt perspektiv og handlingen er satt flere år senere. Da ble jeg litt skuffet og slutten på "Knife" ble ikke bra nok lenger. Det hadde vært interessant å vite hvordan Knife tilpasser seg sitt "nye" liv. Det hadde hvertfall blitt en morsom bok, for å si det sånn. Forhåpentligvis er hun litt med i "Rebel" også. Jeg valgte forresten en annen bok å lese.

  The Dark Divine - Bree Despain

  Grace Divine, datter av den lokale pastoren, visste alltid at noe forferdelig skjedde kvelden Daniel Kalbi forsvant og broren kom hjem smurt i sitt eget blod. Familien prøver å begrave de vonde minnene, men da Daniel retunerer tre år senere, kommer de til overflaten igjen. Grace lover broren å holde seg unna han, men hun kan ikke benekte attraksjonen hun føler for Daniel. At hun tilbringer tid med han, påvirker broren på måter hun aldri trodde var mulig og det er bare starten.

  Vi følger Grace mens hun oppdager hva som virkelig skjedde den kvelden for tre år siden. Men for å redde de hun elsker, må hun kanskje ofre det mest dyrebare hun har; sjelen sin...  Denne boken hadde meg hektet fra første side. Måten Despain skriver på er veldig enkel men fortsatt veldig elegant. Det er lenge siden jeg har hatt et så sterkt bilde av karakterene og settingen mens jeg leser, det var som om jeg var tilstede selv.

  "The Dark Divine" minner meg litt om tv-serien "7th Heaven" på grunn av familiebondet og det faktumet at de er en pastorfamilie osv. Despain klarer likevel å skape noe nytt og eget, og det er ikke sånn at hun tvinger religionen på leserne. Hver karakter har sin unike personlighet, til og med de aller minste rollene. Familiebondet i denne boken er veldig sterkt, og jeg tror ikke historien hadde vært like god uten det elementet.

  Mens jeg leste denne boken var jeg hele tiden desperat etter å finne ut hva en viss person er. Jeg bare håpte på at denne personen ikke var enda en vampyr eller varulv. Må si jeg ble glad da mysteriet endelig ble avslørt ettersom vi ikke blir introdusert for det gjennomsnittlige "monsteret". Det er tydelig at Despain har gjort research. Mot slutten av boken ble jeg litt irritert på Grace, men heldigvis tok hun til fornuft etter hvert.

  Jeg forutså ikke den dramatiske vendingen historien tok mot slutten, men det er bare enda et bevis på at forfatteren vet hvordan man holder leserne underholdt. Det er likevel en god slutt, som samtidig legger opp til en oppfølger uten at leserne sitter igjen helt forvirret.

  Fallen - Lauren Kate

  Det er noe kjent med Daniel Grigori. Han fanger oppmerksomheten til Luce det øyeblikket hun setter foten på eiendommen til Sword & Cross internatskole. Grigori blir høydepunktet i hverdagen hvor mobiler ikke er tillatt og elevene er screw-ups. Selv om han ikke vil ha noe med henne å gjøre, klarer hun ikke å glemme han og hun har på følelsen at han skjuler noe. Hun er desperat etter å finne ut hva... selv om det dreper henne.  Dette er vanskelig. Først, la meg bare si at "Fallen" var ikke overhodet slik som jeg forventet den. Jeg så for meg en vanlig high school romanse med en tvist, ikke en skole der alle på en eller annen måte er kriminelle. Jeg har så mange blandende følelser om denne boken, og jeg vet andre har det også. Noen elsker den, andre hater den. Dessverre er jeg en av de som ikke klarer å bestemme seg. Frustrerende. Boken kommer aldri til poenget. Det var først på slutten ting begynte å skje. Likevel sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar. Dessuten var egentlig ingenting overraskende med denne boken, stort sett alt blir røpt i sammendrag jeg har lest.

  Det var det negative. Nå tror sikkert alle at den vil få en ener eller noe, men jeg klarer ikke å gi den mindre enn fem. Konseptet, karakterene og skrivingen er de tre elementene som trekker den så langt opp. Boken setter et utrolig godt utgangspunkt til neste bok. Lesere vil antagelig lese videre ettersom de fleste spørsmål er usvarte. Det var også et par overraskelser å se frem til. Jeg vil beskrive boken som en slags blanding av Alyson Noëls "Evermore" og Becca Fitzpatricks "Hush Hush". En bra kombinasjon, etter min mening.  Torment, neste bok, kommer i september.

  Impossible - Nancy Werlin

  Lucy er 17 år da hun finner ut at kvinnene i hennes familie har en forbannelse hengende over seg. En forbannelse som gjør at de blir sinnsyke ved fødselen av deres døtre. Den eneste muligheten til å komme seg ut av det, er å utføre tre umulige oppgaver. Gjennom alle generasjonene har fortsatt ingen klart det. Men Lucy er den første som ikke står alene i kampen mot det onde. Er styrke og kjærlighet nok til å overvinne mørke krefter? Hun har bare ni måneder til å redde seg selv og hennes ufødte datter...  Dette er definitivt noe nytt på fantasy-markedet. Jeg blir stadig overrasket over forfattere som kan lytte til en sang, i dette tilfellet, eller høre en legende og skrive en historie rundt temaet. Dette klarer Werlin perfekt. Boken er ikke helt som jeg forventet, men jeg ble likevel oppslukt i denne historien. Dette er ikke en typisk fantasy-bok, og et av de få elementene som gjorde den til en, er ikke så vanskelig å forutse. Jeg vil anbefale denne boken på det sterkeste, den er verdt å få med seg. Boken tar for seg temaer som tenåringsgraviditet og styrken av kjærlighet.

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits