• Forside
 • Anmeldelser
 • Favoritter
 • Boklister
 • Boktrailere
 • Oversatt litteratur


 • Beautiful Malice - Rebecca James

  Following a terrible tragedy that leaves her once-perfect family shattered, Katherine Patterson moves to a new city, starts at a new school, and looks forward to a new life of quiet anonymity.

  But when Katherine meets the gregarious and beautiful Alice Parrie her resolution to live a solitary life becomes difficult. Katherine is unable resist the flattering attention that Alice pays her and is so charmed by Alice's contagious enthusiasm that the two girls soon become firm friends. Alice's joie de vivre is transformative; it helps Katherine forget her painful past and slowly, tentatively, Katherine allows herself to start enjoying life again.

  But being friends with Alice is complicated - and as Katherine gets to know her better she discovers that although Alice can be charming and generous she can also be selfish and egocentric. Sometimes, even, Alice is cruel.

  And when Katherine starts to wonder if Alice is really the kind of person she wants as a friend, she discovers something else about Alice - she doesn't like being cast off.
  - Hentet fra Goodreads  "Beautiful Malice" er ikke en av de historiene som avslutter med at protagonisten lever lykkelig i alle sine dager, tvert imot, dette er en realistisk fortelling som vil vise leseren både de positive og negative konsekvensene av valgene man tar i livet. Det er umulig å være forberedt på denne romanens seriøsitet; mord, psykopati og narsissisme er bare noen av de alvorlige temaene som blir tatt opp.

  Strukturen er bare et av de originale elementene som skiller "Beautiful Malice" fra andre bøker. Boken består nemlig av tre parallelle handlinger der forfatteren tar deg med til ulike tidspunkt i protagonistens liv. Hver periode er kritisk for karakterens utvikling og de introduserer leseren for en konflikt man ikke kan forstå helheten av før man har fått informasjon fra en av de andre periodene. Dette blir ikke komplisert eller forvirrende, men en suksess ettersom forfatteren lykkes i å opprettholde tre nesten identisk spennende handlinger gjennom hele historien.

  Det er enkelt å kategorisere noen som naiv, gal eller slem ut ifra oppførselen deres, og dette skjer hele tiden i virkeligheten, men James argumenterer så godt på sine karakterers grunnlag at det er umulig å hate selv Alice. Forfatteren har en utrolig god innsikt i temaene hun skriver om og som følge av dette blir karakterene automatisk tredimensjonale. Det er imponerende hvordan hun kan skape karakterer med mange av de samme problemene, men likevel klarer hun å skildre det individuelle menneskets reaksjon på samme hendelse. Nå snakker jeg ikke bare om karakterene, for ingen av leserne vil tolke denne boken likt. James lar ikke sitt personlige syn påvirke historien, ikke mange kan se to sider av samme sak uten å la sin mening bli dominant, men her er det altså opp til leseren å gjøre seg opp sin egen mening.

  "Beautiful Malice" er ikke en pageturner i form av action, selv om prologen hinter til et blodbad, men i form av nervøsitet. Det er nettopp dette som gjør den til en psykologisk thriller av beste kvalitet; det faktumet at man aldri vet hvem som ender opp som den kriminelle til slutt. Den karakteren leseren ser på som skurken, kan få frem så sterke følelser i en person at det er protagonisten du er redd skal komme på kanten av loven. En slik thriller kan ikke sammenlignes med en kriminalroman, du leter nemlig ikke etter spesifikke bevis som fingeravtrykk, her må man bruke dømmekraften sin til å legge sammen både følelser og reaksjoner for å kunne se et motiv.

  2 kommentarer

  Anne

  21.12.2012 kl.22:20

  Så bra at du likte boken veldig godt! Jeg leser boken og ser frem til å fortsette. :)

  Ingvild

  26.04.2013 kl.11:05

  Fin anmeldelse! Har også lest denne boka, og den var bra! :-)

  Skriv en ny kommentar

  Arkiv

  Søk i bloggen

  Design av

  hits